Η Αξιοθαύμαστη πράξη του Έλληνα Προσκόπου που έσωσε 10 ανθρώπους στον σεισμό της Ταϊβάν

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 09/04/2024
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος


Στις πιο κρίσιμες στιγμές, η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η γενναιοδωρία αναδεικνύονται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Ένας Έλληνας Πρόσκοπος, ο Δημήτρης Μπέλμπας, βρέθηκε στην Ταϊβάν, έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα και κατάφερε να απεγκλωβίσει 10 άτομα από ένα φαράγγι.


Καθώς ο σεισμός άρχισε να χτυπά την πόλη όπου βρισκόταν, ο Δημήτρης βρήκε τον εαυτό του σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αντί να σκεφτεί μόνο τον εαυτό του, αντέδρασε άμεσα και με σύνεση. Χωρίς να διστάσει, ανέλαβε δράση για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Η ψυχραιμία του, αλλά και η εμπειρία του στους Προσκόπους τον βοήθησαν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, όπως εξομολογείται:  «Ήμουν στους Προσκόπους για 20 χρόνια και σαν παιδί και αργότερα σαν ενήλικο στέλεχος. Όλο αυτό με βοήθησε πολύ. Η εκπαίδευση που είχα. Να βρω υλικά που θα με βοηθήσουν να βρω λύσεις για την κατάσταση. Έτσι λοιπόν έψαχνα τρόπο να περάσουμε το κομμάτι που είχε καταρρεύσει. Ξεκινάω να ψάχνω μέσα στα τούνελ οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο. βρήκα μια σκάλα, κάτι πλαστικούς σωλήνες... Ξήλωσα ακόμα και μια πινακίδα για να την χρησιμοποιήσω για ασπίδα. Μια προσκοπική αντιμετώπιση της κατάστασης."

Ο Δημήτρης αρνείται να αποκτήσει ηρωικές ετικέτες και δηλώνει «Μην με λέτε ήρωα, Πρόσκοπος είμαι».
Σε συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται μόνο στην Προσκοπική του Υπόσχεση, ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα φως ελπίδας και αλληλεγγύης.

Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που όπως λέει κι ο Δημήτρης, μια ζωή παίζοντας το Προσκοπικό παιχνίδι γίνεται μια στιγμή επιβίωσης και βοήθειας στον συνάνθρωπο.