Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φιλίας Προσκόπων και Οδηγών

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 22/02/2024
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος, Σαν σήμερα


Κάθε χρόνο, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Προσκοπισμός γιορτάζει μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα: την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης, την ημέρα των γενεθλίων του Ιδρυτή του Παγκόσμιου Προσκοπισμού, Λόρδου Μπέιντεν-Πάουελ.
Με αφορμή τα γενέθλια του Ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα οι Πρόσκοποι όλου του κόσμου, διοργανώνουν δράσεις που αναδεικνύουν τη σημαντική συνεισφορά του στον κόσμο, αλλά και το όραμά του για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. 

Ο Λόρδος Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Λονδίνο. Ήταν ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος στρατιωτικός και "περιπετειώδης διανοούμενος". Ωστόσο, η πραγματική του κληρονομιά ήρθε με τη δημιουργία του Προσκοπισμού.
 
Η ιδέα του Προσκοπισμού προέκυψε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του και των στρατιωτικών του επιχειρήσεων. Αντιλαμβανόμενος τη σημασία της αυτοανάπτυξης και της προετοιμασίας των νέων για τις προκλήσεις της ζωής, ανέπτυξε ένα πρότυπο εκπαίδευσης που στοχεύει στην ενίσχυση των χαρακτήρων των νέων μέσω της δράσης, της περιπέτειας και της προσφοράς προς τους άλλους.
 
Με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Προσκοπισμού το 1907, ο Μπέιντεν-Πάουελ καθιέρωσε μια κίνηση που έχει επηρεάσει εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τη φιλοσοφία του Προσκοπισμού, οι νέοι μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι. Αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους, ικανότητες και αναπτύσσουν σεβασμό προς τη φύση και την κοινωνία.
 
Σήμερα, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, διατηρώντας τις βασικές αρχές που έθεσε ο Ιδρυτής.
Κάθε χρόνο, καθώς γιορτάζουμε την ημέρα Σκέψης, αναδεικνύουμε τη σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των νέων και τη δημιουργία ενός κόσμου βασισμένου στην αλληλεγγύη, την Παγκόσμια συναδέλφωση και την προσφορά.
 
Σήμερα οι Πρόσκοποι γιορτάζουν.
Από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο Πρόσκοπο, που φοράει το Προσκοπικό μαντήλι στο λαιμό και κάποτε υποσχέθηκε να βοηθάει κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση…

Χρόνια Πολλά Πρόσκοποι!