10η ΠΟΔΑΖ «Δελφίνι»

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 01/12/2023
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10η Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής που έγινε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, στην Πάτρα με την φροντίδα της Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου.




Στην 10η Εκπαιδευτική Συνάντηση με το συμβολικό όνομα «Δελφίνι»* απέκτησαν τις βασικές γνώσης διάσωσης Άγριας Ζωής και πιστοποιήθηκαν 20 Διασώστες Άγριας Ζωής από 8 Προσκοπικά Συστήματα& 1 Περιφερειακή Εφορεία:

7ο Σύστημα Προσκόπων Νίκαιας

2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγάλεω

5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας

3ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας

8ο Σύστημα Προσκόπων Ακροπόλεως

2ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου

1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργου

9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πάτρας

Ένωση Παλαιών Προσκόπων 3ουΣ/Π Πατρών

Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου

 




Το 7ο Σ/Π Νίκαιας, το 3ο Σ/Π Πάτρας και η Ε.Π.Π. του, το 5 Α/Π Πάτρας, το 9ο Ν/Π Πάτρας, το 8οΣ/Π Ακροπόλεως,  είναι τα πέντε νέα Συστήματα που διευρύνουν το Πανελλήνιο Δίκτυο της ΠΟΔΑΖ.  Έτσι σήμερα, Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί πανελλήνιο δίκτυο διάσωσης Άγριας Ζωής με 132 εξοπλισμένα σημεία και397 μέλη του, Διασώστες σε όλη την Ελλάδα!

Την εκπαίδευση τίμησαν με τις παρουσιάσεις τους δύο σημαντικοί περιβαλλοντικοί – οικολογικοί φορείς: α) Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου https://necca.gov.gr/mdpp/m-d-ethnikou-parkou-ygrotopon-kotychiou-strofylias-kai-prostatevomenon-periochon-dytikis-peloponnisou/ . Η διευθύντριά του κα Γεωργία Καραμπέρου μας «ταξίδεψε» στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Δυτικής Πελοποννήσου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες αυτές περιοχές. β) Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας https://www.oikipa.eu/. Ο εκπρόσωπός της κ Γεώργιος Καννέλης παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της οργάνωσης σε θέματα καταγγελιών για την προστασία της φύσης και σε δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας 18 ωρών, περιλάμβανε εκπαιδευτικά video,εργαστήρια κατασκευών, μελέτη περιπτώσεων διάσωσης και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, με σημαντικότερη αυτή των Πρώτων Βοηθειών σε Άγρια Ζώα του κτηνιάτρου και Εφόρου Ανιχνευτών Δυτικής Πελοποννήσου, Αλέξανδρου Βανταράκη. Επίσης η Χριστίνα Νάνου κατέρριψε με internetικέςμεθόδους τους «μύθους» για την Διάσωση της Άγριας Ζωής και ο Χρήστος Χριστόπουλος μας παρουσίασε 40 επαγγέλματα που σχετίζονται με την Διάσωση της Άγριας Ζωής.

Η 10η Εκπαιδευτική Συνάντηση της ΠΟΔΑΖ είχε την πρωτοτυπία να λειτουργήσει παράλληλα και το Ανιχνευτικό Εργαστήρι της Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου, με θέμα «Από την Διάσωση στην Επανένταξη» που παρακολούθησαν 24 Ανιχνευτές από Πάτρα, Πύργο, Αίγιο, Ρίο, Ζάκυνθο και Αργοστόλι Κεφαλλονιάς.

Τα 50 μέλη του ΣΕΠ που συμμετείχαν, πέρασαν ένα θαυμάσιο διήμερο στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Θεραπευτικού – Παιδαγωγικού Κέντρου «Η Μέριμνα» και με την αμέριστη φροντίδα του Περιφερειακού κ Χάρη Κεφαλά και του επιτελείου του, τους οποίους και ευχαριστούμε!

 Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, με την εμπειρία διοργάνωσης 4 ζωντανών και 6διαδικτυακών εκπαιδεύσεων, έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους εισηγητές-εκπαιδευτές των θεμάτων, παρέχει στους υποψήφιους διασώστες ένα πλήρες curriculum που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφορά Άγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.  Την ομάδα της Εφ. Εφ. Π.Π. που υλοποίησε την Εκπαιδευτική Συνάντηση «Δελφίνι» αποτελούσαν οι Αναπληρωτές Εφόροι Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ και Ίππαρχος Στάβαρης.

Όλοι οι Διασώστες θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στην κλειστή ομάδα του facebook  https://www.facebook.com/groups/416933615726537 και τις εκπαιδευτικές αναρτήσεις στο www.wildliferescuescout.gr  , ή αν έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν απευθείας με έναν κτηνίατρο αποκατάστασης άγριας ζωής ή να βοηθήσουν εθελοντικά ένα Κέντρο Διάσωσης για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε (2019-2023) από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιήθηκε με την στήριξη του ΣΕΠ και με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων ( ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ,ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ).

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!

*Σε κάθε Εκπαιδευτική Συνάντηση δίνουμε ένα συμβολικό όνομα από την πανίδα της Ελληνικής φύσης.