«Από την Διάσωση στην Επανένταξη» - Ανιχνευτικό Εργαστήρι , στην Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου.

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 10/12/2023
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον


Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των παρεμβάσεων και της συμμετοχικότητας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος το Σ.Ε.Π. ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των μελών του σχετικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής ,συνεπικουρώντας έτσι τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας).

Για τους Ανιχνευτές της Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Ανιχνευτικό Εργαστήρι με θέμα «Από την Διάσωση στην Επανένταξη». Στο Ανιχνευτικό αυτό Εργαστήρι, που έγινε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου2023, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Θεραπευτικού – Παιδαγωγικού Κέντρου «Η Μέριμνα», στο Άλσος Γηροκομείου της Πάτρας, συμμετείχαν 24 Ανιχνευτές από τις κοινότητες: 9ου Ν/Π Πάτρας, 6ου Ν/Π Ρίου, 4ουΝ/Π Πάτρας, 1ου Ν/Π Ζακύνθου, 1ου Σ/Π Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, 1ου Σ/Π Πύργου και 4ου Α/Π Αιγίου.

Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο υλοποιήθηκε στo πλαίσιo της 10ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και είχε σκοπό να αυξήσει το ενδιαφέρον των εφήβων για την Ελληνική Άγρια Ζωή (wildlife), να τους εξοικειώσει με τις δυνατότητες διάσωσής της και να τους παρουσιάσει και τις επαγγελματικές –εργασιακές δυνατότητες που δίνονται στον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα «Εθελοντισμός και επαγγελματική απασχόληση στην διάσωση», κατά το οποίο η κα Γεωργία Καραμπέρου, διευθύντρια της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου https://necca.gov.gr/mdpp/m-d-ethnikou-parkou-ygrotopon-kotychiou-strofylias-kai-prostatevomenon-periochon-dytikis-peloponnisou/  και ο κ. Γεώργιος Κανέλλης εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας  https://www.oikipa.eu/  παρουσίασαν τους φορείς τους από επαγγελματική και από εθελοντική προσέγγιση. Το θέμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Χρήστο Χριστόπουλο, Έφορο Περιβάλλοντος της Π.Ε. , των 40διαφορετικών επαγγελμάτων που αφορούν την διάσωση της wildlife σε όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι κατασκευές για τη μεταφορά τραυματισμένων πτηνών και οι κατασκευές τροφοδοσίας τους, στις δύσκολες μέρες του χειμώνα που γίνονται αποκλειστικά από υλικά ανακύκλωσης συσκευασιών και σίγουρα η πρωτότυπη internetικήμέθοδος με την οποία η Χριστίνα Νάνου, μας απομυθοποίησε τις λάθος απόψεις για την διάσωση της Άγριας Ζωής.

Είμαστε σίγουροι ότι οι Ανιχνευτές επιστρέφουν στους τόπους τους, με ενδυναμωμένη την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και γεμάτοι με ενθουσιασμό αλλά και με τις βασικές γνώσεις διάσωσης ενός «άγριου ζώου» που θα χρειάζεται την βοήθειά τους. Μέσα από τη διαδικασία της διάσωσης wildlife οι Ανιχνευτές αποκτούν μια προσωπική σύνδεση με τη φύση και εξοικειώνονται με την άγρια ζωή, προσφέροντας συγχρόνως έναν θετικό και προσωπικό τρόπο επανόρθωσης για τα προβλήματα που δημιουργούμε, εμείς οι άνθρωποι, στη φύση.Το φυσικό περιβάλλον άλλωστε, πέρα από αναντικατάστατο οικολογικό απόθεμα έχει πλέον και τη διάσταση του κοινωνικού  - οικονομικού «αποθέματος» ειδικά για τη χώρα μας όπου παρουσιάζει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τα οποία η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση αποτελεί το κλειδί για την ορθολογική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε (2019-2023) από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Σ.Ε.Π. και με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων ( ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ,ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ).