«Από την Διάσωση στην Επανένταξη» - Ανιχνευτικό Εργαστήρι , στην Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου.

Αρθρογραφος: r p
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον


Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των παρεμβάσεων και τηςσυμμετοχικότητας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος το Σ.Ε.Π. ενθαρρύνει τοενδιαφέρον των μελών του σχετικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων,θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας. Αυτόαποτελεί έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής ,συνεπικουρώντας έτσι τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (ΚέντραΠερίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας).

Για τους Ανιχνευτές της Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου,διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος,Ανιχνευτικό Εργαστήρι με θέμα «Από την Διάσωση στην Επανένταξη». ΣτοΑνιχνευτικό αυτό Εργαστήρι, που έγινε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου2023, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Θεραπευτικού – Παιδαγωγικού Κέντρου «ΗΜέριμνα», στο Άλσος Γηροκομείου της Πάτρας, συμμετείχαν 24 Ανιχνευτές από τιςκοινότητες: 9ου Ν/Π Πάτρας, 6ου Ν/Π Ρίου, 4ουΝ/Π Πάτρας, 1ου Ν/Π Ζακύνθου, 1ου Σ/Π ΑργοστολίουΚεφαλλονιάς, 1ου Σ/Π Πύργου και 4ου Α/Π Αιγίου.

Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο υλοποιήθηκε στo πλαίσιo της 10ης ΕκπαιδευτικήςΣυνάντησης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και είχε σκοπό νααυξήσει το ενδιαφέρον των εφήβων για την Ελληνική Άγρια Ζωή (wildlife), να τους εξοικειώσει με τιςδυνατότητες διάσωσής της και να τους παρουσιάσει και τις επαγγελματικές –εργασιακές δυνατότητες που δίνονται στον τομέα προστασίας του φυσικούπεριβάλλοντος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα «Εθελοντισμός καιεπαγγελματική απασχόληση στην διάσωση», κατά το οποίο η κα Γεωργία Καραμπέρου,διευθύντρια της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς καιπροστατευόμενων περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου https://necca.gov.gr/mdpp/m-d-ethnikou-parkou-ygrotopon-kotychiou-strofylias-kai-prostatevomenon-periochon-dytikis-peloponnisou/  και ο κ. Γεώργιος Κανέλλης εκπρόσωπος τηςΟικολογικής Κίνησης Πάτρας  https://www.oikipa.eu/  παρουσίασαν τους φορείς τους απόεπαγγελματική και από εθελοντική προσέγγιση. Το θέμα ολοκληρώθηκε με τηνπαρουσίαση από τον Χρήστο Χριστόπουλο, Έφορο Περιβάλλοντος της Π.Ε. , των 40διαφορετικών επαγγελμάτων που αφορούν την διάσωση της wildlife σε όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι κατασκευές για τη μεταφοράτραυματισμένων πτηνών και οι κατασκευές τροφοδοσίας τους, στις δύσκολες μέρεςτου χειμώνα που γίνονται αποκλειστικά από υλικά ανακύκλωσης συσκευασιών καισίγουρα η πρωτότυπη internetικήμέθοδος με την οποία η Χριστίνα Νάνου, μας απομυθοποίησε τις λάθος απόψεις γιατην διάσωση της Άγριας Ζωής.

Είμαστε σίγουροι ότι οι Ανιχνευτές επιστρέφουν στους τόπουςτους, με ενδυναμωμένη την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και γεμάτοι μεενθουσιασμό αλλά και με τις βασικές γνώσεις διάσωσης ενός «άγριου ζώου» που θαχρειάζεται την βοήθειά τους. Μέσα από τη διαδικασία της διάσωσης wildlife οι Ανιχνευτέςαποκτούν μια προσωπική σύνδεση με τη φύση και εξοικειώνονται με την άγρια ζωή,προσφέροντας συγχρόνως έναν θετικό και προσωπικό τρόπο επανόρθωσης για ταπροβλήματα που δημιουργούμε, εμείς οι άνθρωποι, στη φύση.

Το φυσικό περιβάλλον άλλωστε, πέρα από αναντικατάστατοοικολογικό απόθεμα έχει πλέον και τη διάσταση του κοινωνικού  - οικονομικού «αποθέματος» ειδικά για τη χώραμας όπου παρουσιάζει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τα οποία ηπεριβαλλοντική ενσυναίσθηση αποτελεί το κλειδί για την ορθολογική καιμακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί τηνυλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε (2019-2023) από το ΠράσινοΤαμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) καιυλοποιήθηκε με τη στήριξη του Σ.Ε.Π. και με τη συμμετοχή οργανώσεων πουεξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων ( ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ,ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ).