Εμπειρίες από το 1ο Hellenic Kandersteg Work Party

Αρθρογραφος: user mkerani
Ημ/νια Έκδοσης: 04/06/2023
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος


Έχετε φανταστεί ποτέ πως θα ήταν να ζήσετε μια διεθνή προσκοπική εμπειρία? Να γνωρίσετε προσκόπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου εξερευνώντας παράλληλα μια νέα χώρα? Λοιπόν, εμείς το ζήσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας όσα είδαμε και κάναμε προσκαλώντας σας να το τολμήσετε κι εσείς! 

Το KISC Hellenic Work Party έλαβε χώρα μεταξύ 29 Απριλίου έως 07 Μαίου 2023 στοΔιεθνές Προσκοπικό Κέντρο του Κandersteg (KISC) στην Ελβετία και είχαμε την χαρά να είμαστε οι πρώτοι Έλληνες Πρόσκοποι που συμμετείχαν. Η Ελληνική ομάδα αποτελούνταν από 10 άτομα προερχόμενα από διαφορετικές ομάδες και μέρη της χώρας ενώ κανένας μας δεν είχε την εμπειρία μίας τέτοιας διεθνούς εμπειρίας στο παρελθόν. 
Διαβάζοντας και βλέποντας εικόνες του KISC, τίποτα δεν σε προετοιμάζει για την ομορφιά που το περιβάλλει. Το Διεθνές Προσκοπικό Κέντρο του Kandersteg είναι αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Οργάνωση για την Προσκοπική Κίνηση (WOSM) ως ένα διεθνές προσκοπικό κέντρο το οποίο ιδρύθηκε το 1923, στο Kandersteg ως κομμάτι του οράματος του ίδιου του ιδρυτή μας. Φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες προσκόπους, λειτουργώντας σχεδόν αποκλειστικά από εθελοντές οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και γνώση στις καθημερινές εργασίες που χρειάζεται ένα κέντρο τέτοιου μεγέθους. Το κέντρο δίνει την ευκαιρία σε προσκόπους που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά να το κάνουν είτε για περισσότερους μήνες είτε για λιγότερους είτε ακόμα και για μία εβδομάδα, όπως εμείς. 

Ένα work party δημιουργείται από μια ομάδα ενθουσιωδών προσκόπων (ή και οδηγών σε άλλες χώρες) που θέλουν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για μια εβδομάδα ώστε να υποστηρίξουν το προσκοπικό κέντρο στις ανάγκες του. Το μέγεθος της ομάδας είναι το μέγιστο 15 άτομα και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά. Το Kandersteg παρέχει διαμονή και διατροφή για τους συμμετέχοντες για 1 εβδομάδα, με αντάλλαγμα 3,5 ημέρες εργασίας. 

Μετά τις πρώτες μας διαδικτυακές συναντήσεις όπου γνωριστήκαμε και συζητήσαμε λίγο για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε, έφθασε επιτέλους η εβδομάδα που περιμέναμε. Ο καθένας μας ακολούθησε διαφορετική διαδρομή με κοινό σημείο συνάντησης στις 29 Απριλίου το μικρό χωριό του Kandersteg. Οι εθελοντές, ή αλλιώς pinkies (από το χρώμα της μπλούζας που φοράνε), μας ξενάγησαν στο χώρο. Την ίδια περίοδο με εμάς στο κέντρο βρισκόταν το αντίστοιχο Work Party από την Σουηδία και έτσι γνωριστήκαμε με τα μέλη της ομάδας που θα συνεργαζόμασταν την εβδομάδα εκείνη. Βολευτήκαμε στο δωμάτιο μας και η πρώτη μέρα κύλησε ήρεμα εξερευνώντας το προσκοπικό κέντρο, ενώ η δεύτερη που ήταν ελεύθερη η ομάδα μας επισκέφτηκε την γειτονική Βέρνη σε μια προσπάθεια όλα τα μέλη της να γνωριστούν μεταξύ τους πριν ξεκινήσει η εθελοντική προσφορά την επόμενη μέρα.
Τη Τρίτη το πρωί, νωρίς νωρίς ξεκινήσαμε την δουλειά. Χωρισμένοι σε διαφορετικά πόστα, μέσα και έξω από το κέντρο. Η άνοιξη είναι η εποχή που το προσκοπικό κέντρο ετοιμάζεται για το απαιτητικό καλοκαίρι που έρχεται το οποίο θα φέρει χιλιάδες επισκέπτες, σε κατασκηνώσεις και φεστιβάλ, ειδικά φέτος που το κέντρο γιορτάζει και τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του (Kander100). Λόγω αυτού, η βοήθεια μας ήταν πολύτιμη! Μέσα στην εβδομάδα, καθαρίσαμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κέντρου, φτιάξαμε ξύλινα παγκάκια, τρίψαμε παραθυρόφυλλα και βάψαμε τοίχους, κόψαμε ξύλα και δημιουργήσαμε νέο χώρο για την πυρά, βάλαμε πλυντήρια και ετοιμάσαμε δωμάτια. Κουραστήκαμε; Λίγο. Περάσαμε υπέροχα κάνοντας το; Φυσικά! 




Τα απογεύματα και τις ελεύθερες μας μέρες, γνωρίσαμε καλύτερα τα μέλη της ελληνικής ομάδας αλλά και άλλους προσκόπους από σχεδόν όλες τις γωνιές της γης. Πήγαμε πεζοπορίες (και οι τολμηροί έκαναν μπάνιο) σε παγωμένες ορεινές λίμνες, φωτογραφίσαμε τις Άλπεις, επισκεφθήκαμε πόλεις, μοιραστήκαμε παιχνίδια και χορούς, ακολουθήσαμε τα βήματα του Baden Powell και φυσικά συλλέξαμε προσκοπικά σηματάκια. 
Η εμπειρία μας αυτή δεν αποτυπώνεται σε χαρτί και γι’ αυτό σας προσκαλούμε να την ζήσετε στα επόμενα ετήσια Hellenic Work Parties που θα διοργανωθούν τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα θα γυρίσετε πιο γεμάτοι και με νέες ιδέες να προσθέσετε στο τμήμα και στην καθημερινότητα σας.