Άνοιξη και οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ σε ετοιμότητα!

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 10/05/2023
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Όπως κάθε χρόνο, την Άνοιξη παρατηρούνται πολλές διασώσεις. Αυτόοφείλεται στην εποχή φωλεοποίησης και αναπαραγωγής , αλλά και σε διάφορα ατυχήματα. Έτσι οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ θα βρούν πτηνά που έχουν κτυπήσει σε παράθυρο,ή νεοσσούς που έχουν πέσει από την φωλιά, ή σοκαρισμένα πουλιά στο έδαφος.

Η εκπαίδευσή τους και η πρόθεσή τους να βοηθήσουν την άγρια πανίδα τηςχώρας μας, τους δίνουν την δυνατότητα να ανταποκρίνονται με συνέπεια και να βοηθούν να φτάσει το πτηνό με πρόβλημα στις εγκαταστάσεις των Οργανώσεων που παρέχουν περίθαλψη.

Τον Απρίλιο, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου διέσωσε μια κουκουβάγια, μια Γλαύκα (Athenenoctua) που φρόντισε να φτάσει ασφαλής στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη.



Επίσης τον Απρίλιο, οι Παλαιοί Πρόσκοποι Ηρακλείου Κρήτηςδιέσωσαν έναν Γλάρο, μια Νερόκοτα και μια Σταχτάρα που έστειλαν με χορηγία της ΑΝΕΚ στην ΑΝΙΜΑ.

Αλλά και οι Παλαιοί Πρόσκοποι της Καβάλας, με την πολυπληθή τους ομάδα Διάσωσης, φρόντισαν να φτάσει ένας τραυματισμένος Γλάρος στην ΔΡΑΣΗ ΓΙΑΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, στην Θεσσαλονίκη.



Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η διάσωση ενός Κρικομυγοχάφτη(Ficedulaalbicollis) από τους Διασώστες της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 3ουΣυστήματος Α/Π Νέας Ιωνίας  Βόλου. Είναι ένα μικρό πτηνό (12,5 εκ.) που δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά περνάει κατά τις μεταναστεύσεις του, οπότε και μπορεί να είναι κοινός στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες. Εκτός απότον παρδαλό χρωματισμό του, ο Κρικομυγοχάφτης μπορεί να γίνει αντιληπτός και από τη φωνή του, ένα δυνατό «ιιπ» που θυμίζει φωνή αηδονιού.



Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργου διέσωσε έναν Κισσόκουκο(Clamatorglandarius) και τον έστειλε για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.  Ο Κισσόκουκος είναι ένα σπάνιο είδος,συγγενικό με τον κοινό κούκο. Εντυπωσιακός στην εμφάνισή του λόγω του χαρακτηριστικού του λοφίου. Παρασιτικό πουλί που αφήνει τα αυγά του στη φωλιά άλλων πουλιών.

Είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Κούκο τον κοινό και φτάνει τα 40 εκατοστά μήκος, και διαφέρει στον χρωματισμό του φτερώματός του. Έχει ασημόγκριζη κορώναμε χαρακτηριστικό λοφίο, γκρίζα φτερά με λευκά στίγματα, ενώ ο λαιμός και τοστήθος είναι μπέζ, η κοιλιά είναι λευκή και τα πόδια σκουρόχρωμα.



Και η πιο πρόσφατη διάσωση ήταν αυτή ενός γερακιού Κιρκινέζι από το Σύστηματης Αγιάς Μαγνησίας που εστάλη στην ΔΡΑΣΗ.


 

Πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι η εύρεση ενός πουλιού που δεν αποφασίζειαμέσως να πετάξει μακριά όταν το πλησιάσετε είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι κάτιδεν πάει καλά. Τα πουλιά έχουν μια ισχυρή αίσθηση αυτοσυντήρησης- τόσο ισχυρήπου θα αρνηθούν να δείξουν οποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού μέχρι η κατάστασήτους να είναι κρίσιμη.

Συχνά θα χρειαστεί να αιχμαλωτίσετε το πουλί προτού μπορέσετε να αξιολογήσετε ποια πορεία δράσης πρέπει να ακολουθήσετε. Το πρώτο πράγμα πουπρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι η ασφάλεια - ασφάλεια για εσάς καιασφάλεια για το πουλί.

Για τη δική σας ασφάλεια, αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε πώςμπορεί να αμυνθεί το πουλί. Θυμηθείτε, ξέρετε ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε,αλλά από την άποψη του πουλιού, είστε ένας θηρευτής, που ελπίζει σε ένα νόστιμογεύμα!

Για το πτηνό, πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς τραυματισμούς και πώςπρέπει να χειριστείτε το πτηνό για να μην προκαλέσετε περισσότερους. Το πρώτο ανακαλύπτεται παρατηρώντας το πουλί για λίγα λεπτά. Προσέξτε για ανεπαίσθητακαι όχι τόσο ανεπαίσθητα σημάδια, όπως το σύρσιμο ενός φτερού, η πτώση του ώμου, η μη τοποθέτηση βάρους σε ένα πόδι, η αιμορραγία, η κλίση του κεφαλιούκαι η ικανότητα των πτηνών να εστιάζουν. Οι ανωμαλίες σε αυτούς τους τομείς θασας βοηθήσουν να πληροφορηθείτε για την τρέχουσα κατάσταση του πουλιού.

 

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις και πως πραγματοποιούμε την βασική διάσωση:

Σοκαρισμένο πτηνό από κρούση σε παράθυροΑνέχετε βρει ένα πουλί που μόλις χτύπησε το παράθυρό σας, τοποθετήστε το σε έναμικρό, ήσυχο, κλειστό κουτί με μικρές τρύπες για να κυκλοφορεί ο αέρας.Αφήστετο σε ένα δωμάτιο για να συνέλθει για μια ώρα και δείτε πώς συμπεριφέρεται.Ανφαίνεται να κρατιέται καλά και θέλει να πετάξει μακριά, προσπαθήστε να τοαφήσετε να φύγει. Μερικές φορές το πουλί χρειάζεται απλώς να συνέλθει από τοσοκ.Εάν το πουλί δεν καλυτερεύσει, επικοινωνήστε στο 6972664975 (ΑΝΙΜΑ-Αθήνα),6979914852 (ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ-Θες/νίκη)

 

Σοκαρισμένο πτηνό κοντά στο δρόμοΑν βρείτε ένατραυματισμένο πτηνό στην άκρη του δρόμου, μπορεί να έχει χτυπηθεί από όχημα. Σεαυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το στείλετε άμεσα σε ένα Κέντρο Περίθαλψης.Εάν πρόκειται για αρπακτικό πτηνό, προσέξτε τα νύχια και το ράμφος του, ταοποία είναι πολύ επικίνδυνα.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο τραυματισμού (για το πουλί και γιαεσάς), σκεπάστε το με ένα αδιαφανές ύφασμα πριν το μαζέψετε. Τα γάντια είναιεπίσης χρήσιμα. Αυτό θα σας προστατεύσει από τα νύχια και το ράμφος, ενώ για τοπουλί θα δημιουργήσει λιγότερο στρες.Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα κουτίαπό χαρτόνι με τρύπες, και μεταφέρετέ το στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

 

Νεαρή κουκουβάγια στο έδαφοςΤα νεαρά νυκτόβιααρπακτικά φεύγουν νωρίς από τη φωλιά χωρίς να ξέρουν πραγματικά να πετούν, αλλάκινούνται. Δεν εγκαταλείπονται. Το σούρουπο, οι γονείς έρχονται να τα ταΐσουν.Εάνυπάρχει μεγάλος κίνδυνος θήρευσης, μπορείτε απλώς να την τοποθετήσετε σε ένακλαδί ή λίγο πιο μακριά (το πολύ 50 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε).Τογεγονός ότι το αγγίξατε δεν επηρεάζει τους γονείς. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά,τα πουλιά δεν εγκαταλείπουν τα μικρά τους.Μπορείτε να ελέγξετε κατά το σούρουποότι οι γονείς ταΐζουν τα μικρά, αν απομακρυνθείτε. Να είστε διακριτικοί.Ταμικρά έχουν 99% πιθανότητα επιβίωσης αν μεγαλώσουν από τους γονείς τους στηφύση, σε αντίθεση με ένα κέντρο διάσωσης.

 

Σταχτάρα στο έδαφοςΚατά τη διάρκεια τωνκαλοκαιρινών μηνών, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσετε μία Σταχτάρα  στο έδαφος ή ένα χελιδόνι. Μπορεί να έχουνζαλιστεί από τη ζέστη της ημέρας και να έχουν λιποθυμήσει, καταλήγοντας στοέδαφος. Τα νεαρά πουλιά μπορεί επίσης να έχουν πέσει από τη φωλιά, αφού δενκατάφεραν να απογειωθούν για πρώτη φορά.Ορισμένα από αυτά τα πουλιά μπορεί ναείναι σε θέση να απογειωθούν ξανά μόνα τους μετά από μια ανάπαυση. Προσπαθήστενα το κάνετε να επανεκκινήσει μόνο του, αφού το βάλετε σε δροσερό μέρος.

 

Νεοσσός στο έδαφοςΤο μικρό μπορεί να έχειπέσει από τη φωλιά: ψάξτε ψηλά στα κλαδιά του πλησιέστερου δέντρου. Αν είναιαδύνατο να το επανατοποθετήσετε στην φωλιά λόγω ύψους, μπορείτε να τοτοποθετήσετε σε ένα μικρό κουτί κρεμασμένο στο δέντρο. Οι γονείς θα συνεχίσουννα το ταΐζουν. Μείνετε για λίγο και παρατηρήστε, προσπαθώντας να είστε όσο τοδυνατόν πιο διακριτικοί.Ο νεοσσός θα πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά τοσυντομότερο δυνατό, καθώς χρειάζεται ζεστασιά (δεν έχει ακόμα φτερά). Εάν αυτόδεν είναι δυνατό, επικοινωνήστε με ένα κέντρο περίθαλψης και κρατήστε το νεοσσόσε ένα ζεστό κουτί με μια θερμοφόρα τυλιγμένη σε ένα πανί (κίνδυνοςζεματίσματος σε άμεση επαφή). Κάντε μικρές τρύπες στο κουτί για να κυκλοφορεί οαέρας.

 

Ευχόμαστε να περάσει και αυτή η Άνοιξη με τιςλιγότερες δυνατόν διασώσεις και τους Διασώστες της ΠΟΔΑΖ έτοιμους για κάθεενδεχόμενο!