Άνοιξη και οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ σε ετοιμότητα!

Αρθρογραφος: user mkerani
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Άνοιξη και οι Διασώστες τηςΠΟΔΑΖ σε ετοιμότητα!

Όπως κάθε χρόνο, την Άνοιξηπαρατηρούνται πολλές διασώσεις. Αυτό οφείλεται στην εποχή φωλεοποίησης καιαναπαραγωγής , αλλά και σε διάφορα ατυχήματα. Έτσι οι Διασώστες της ΠΟΔΑΖ θαβρούν πτηνά που έχουν κτυπήσει σε παράθυρο, ή νεοσσούς που έχουν πέσει από τηνφωλιά, ή σοκαρισμένα πουλιά στο έδαφος.

Η εκπαίδευσή τους και η πρόθεσήτους να βοηθήσουν την άγρια πανίδα της χώρας μας, τους δίνουν την δυνατότητα ναανταποκρίνονται με συνέπεια και να βοηθούν να φτάσει το πτηνό με πρόβλημα στιςεγκαταστάσεις των Οργανώσεων που παρέχουν περίθαλψη.

Τον Απρίλιο, το 1οΣύστημα Προσκόπων Κρανιδίου διέσωσε μια κουκουβάγια, μια Γλαύκα (Athene noctua) που φρόντισε ναφτάσει ασφαλής στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη.

Επίσης τον Απρίλιο, οι ΠαλαιοίΠρόσκοποι Ηρακλείου Κρήτης διέσωσαν έναν Γλάρο, μια Νερόκοτα και μιαΣταχτάρα που έστειλαν με χορηγία της ΑΝΕΚ στην ΑΝΙΜΑ.

Αλλά και οι Παλαιοί Πρόσκοποιτης Καβάλας, με την πολυπληθή τους ομάδα Διάσωσης, φρόντισαν να φτάσει έναςτραυματισμένος Γλάρος στην ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, στην Θεσσαλονίκη.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και ηδιάσωση ενός Κρικομυγοχάφτη (Ficedula albicollis)από τους Διασώστες της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 3ου ΣυστήματοςΑ/Π Νέας Ιωνίας  Βόλου. Είναι έναμικρό πτηνό (12,5 εκ.) που δεν αναπαράγεται στην Ελλάδα αλλά περνάει κατά τιςμεταναστεύσεις του, οπότε και μπορεί να είναι κοινός στα νησιά του Αιγαίου καιστην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως σε κήπους, ελαιώνες, φυτοφράκτες. Εκτός από τονπαρδαλό χρωματισμό του, ο Κρικομυγοχάφτης μπορεί να γίνει αντιληπτός και από τηφωνή του, ένα δυνατό «ιιπ» που θυμίζει φωνή αηδονιού.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Πύργουδιέσωσε έναν Κισσόκουκο (Clamator glandarius)και τον έστειλε για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ. Ο Κισσόκουκος είναι ένα σπάνιο είδος, συγγενικό με τον κοινό κούκο.Εντυπωσιακός στην εμφάνισή του λόγω του χαρακτηριστικού του λοφίου. Παρασιτικόπουλί που αφήνει τα αυγά του στη φωλιά άλλων πουλιών.

Είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τονΚούκο τον κοινό και φτάνει τα 40 εκατοστά μήκος, και διαφέρει στον χρωματισμότου φτερώματός του. Έχει ασημόγκριζη κορώνα με χαρακτηριστικό λοφίο, γκρίζαφτερά με λευκά στίγματα, ενώ ο λαιμός και το στήθος είναι μπέζ, η κοιλιά είναιλευκή και τα πόδια σκουρόχρωμα.

Και η πιο πρόσφατη διάσωση ήταναυτή ενός γερακιού Κιρκινέζι από το Σύστημα της Αγιάς Μαγνησίας πουεστάλη στην ΔΡΑΣΗ.

 

Πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι ηεύρεση ενός πουλιού που δεν αποφασίζει αμέσως να πετάξει μακριά όταν τοπλησιάσετε είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα πουλιά έχουνμια ισχυρή αίσθηση αυτοσυντήρησης- τόσο ισχυρή που θα αρνηθούν να δείξουνοποιαδήποτε σημάδια τραυματισμού μέχρι η κατάστασή τους να είναι κρίσιμη.

Συχνά θα χρειαστεί νααιχμαλωτίσετε το πουλί προτού μπορέσετε να αξιολογήσετε ποια πορεία δράσηςπρέπει να ακολουθήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σαςείναι η ασφάλεια - ασφάλεια για εσάς και ασφάλεια για το πουλί.

Για τη δική σας ασφάλεια,αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε πώς μπορεί να αμυνθεί το πουλί. Θυμηθείτε,ξέρετε ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε, αλλά από την άποψη του πουλιού, είστεένας θηρευτής, που ελπίζει σε ένα νόστιμο γεύμα!

Για το πτηνό, πρέπει να γνωρίζετετους πιθανούς τραυματισμούς και πώς πρέπει να χειριστείτε το πτηνό για να μηνπροκαλέσετε περισσότερους. Το πρώτο ανακαλύπτεται παρατηρώντας το πουλί γιαλίγα λεπτά. Προσέξτε για ανεπαίσθητα και όχι τόσο ανεπαίσθητα σημάδια, όπως τοσύρσιμο ενός φτερού, η πτώση του ώμου, η μη τοποθέτηση βάρους σε ένα πόδι, ηαιμορραγία, η κλίση του κεφαλιού και η ικανότητα των πτηνών να εστιάζουν. Οιανωμαλίες σε αυτούς τους τομείς θα σας βοηθήσουν να πληροφορηθείτε για τηντρέχουσα κατάσταση του πουλιού.

 

Ας δούμε κάποιες περιπτώσειςκαι πως πραγματοποιούμε την βασική διάσωση:

Σοκαρισμένο πτηνό από κρούση σεπαράθυρο Αν έχετε βρει ένα πουλί που μόλις χτύπησε το παράθυρό σας,τοποθετήστε το σε ένα μικρό, ήσυχο, κλειστό κουτί με μικρές τρύπες για νακυκλοφορεί ο αέρας.  Αφήστε το σεένα δωμάτιο για να συνέλθει για μια ώρα και δείτε πώς συμπεριφέρεται.  Αν φαίνεται να κρατιέται καλά και θέλεινα πετάξει μακριά, προσπαθήστε να το αφήσετε να φύγει. Μερικές φορές το πουλίχρειάζεται απλώς να συνέλθει από το σοκ. Εάν το πουλί δεν καλυτερεύσει, επικοινωνήστε στο 6972664975(ΑΝΙΜΑ-Αθήνα), 6979914852 (ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ-Θες/νίκη)

 

Σοκαρισμένο πτηνό κοντά στοδρόμο Αν βρείτε ένα τραυματισμένο πτηνό στην άκρη του δρόμου, μπορεί ναέχει χτυπηθεί από όχημα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το στείλετε άμεσασε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Εάν πρόκειται για αρπακτικό πτηνό, προσέξτε τα νύχιακαι το ράμφος του, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνοτραυματισμού (για το πουλί και για εσάς), σκεπάστε το με ένα αδιαφανές ύφασμαπριν το μαζέψετε. Τα γάντια είναι επίσης χρήσιμα. Αυτό θα σας προστατεύσει απότα νύχια και το ράμφος, ενώ για το πουλί θα δημιουργήσει λιγότερο στρες.  Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα κουτί απόχαρτόνι με τρύπες, και μεταφέρετέ το στον πλησιέστερο κτηνίατρο.

 

Νεαρή κουκουβάγια στο έδαφος  Τα νεαρά νυκτόβια αρπακτικά φεύγουν νωρίςαπό τη φωλιά χωρίς να ξέρουν πραγματικά να πετούν, αλλά κινούνται. Δενεγκαταλείπονται. Το σούρουπο, οι γονείς έρχονται να τα ταΐσουν.  Εάν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θήρευσης,μπορείτε απλώς να την τοποθετήσετε σε ένα κλαδί ή λίγο πιο μακριά (το πολύ 50μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκε).  Τογεγονός ότι το αγγίξατε δεν επηρεάζει τους γονείς. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά,τα πουλιά δεν εγκαταλείπουν τα μικρά τους. Μπορείτε να ελέγξετε κατά το σούρουπο ότι οι γονείς ταΐζουν ταμικρά, αν απομακρυνθείτε. Να είστε διακριτικοί.  Τα μικρά έχουν 99% πιθανότητα επιβίωσηςαν μεγαλώσουν από τους γονείς τους στη φύση, σε αντίθεση με ένα κέντροδιάσωσης.

 

Σταχτάρα στο έδαφος  Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών,δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσετε μία Σταχτάρα  στο έδαφος ή ένα χελιδόνι. Μπορεί να έχουνζαλιστεί από τη ζέστη της ημέρας και να έχουν λιποθυμήσει, καταλήγοντας στοέδαφος. Τα νεαρά πουλιά μπορεί επίσης να έχουν πέσει από τη φωλιά, αφού δενκατάφεραν να απογειωθούν για πρώτη φορά. Ορισμένα από αυτά τα πουλιά μπορεί να είναι σε θέση να απογειωθούνξανά μόνα τους μετά από μια ανάπαυση. Προσπαθήστε να το κάνετε να επανεκκινήσειμόνο του, αφού το βάλετε σε δροσερό μέρος.

 

Νεοσσός στο έδαφος  Το μικρό μπορεί να έχει πέσει από τηφωλιά: ψάξτε ψηλά στα κλαδιά του πλησιέστερου δέντρου. Αν είναι αδύνατο να το επανατοποθετήσετεστην φωλιά λόγω ύψους, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα μικρό κουτίκρεμασμένο στο δέντρο. Οι γονείς θα συνεχίσουν να το ταΐζουν. Μείνετε για λίγοκαι παρατηρήστε, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί.  Ο νεοσσός θα πρέπει να επιστρέψει στηφωλιά το συντομότερο δυνατό, καθώς χρειάζεται ζεστασιά (δεν έχει ακόμα φτερά).Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, επικοινωνήστε με ένα κέντρο περίθαλψης και κρατήστετο νεοσσό σε ένα ζεστό κουτί με μια θερμοφόρα τυλιγμένη σε ένα πανί (κίνδυνοςζεματίσματος σε άμεση επαφή). Κάντε μικρές τρύπες στο κουτί για να κυκλοφορεί οαέρας.

 

Ευχόμαστε να περάσει και αυτή η Άνοιξη με τις λιγότερεςδυνατόν διασώσεις και τους Διασώστες της ΠΟΔΑΖ έτοιμους για κάθε ενδεχόμενο!