Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής - 4 χρόνια Π.Ο.Δ.Α.Ζ.

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 03/03/2023
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Από την 3η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής,του 2019, που οι Έλληνες Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν το ξεκίνημα της «Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής», έχουν περάσει 4 χρόνια!

Το 2022 η Π.Ο.Δ.Α.Ζ. πέτυχε τις υψηλότερες επιδόσεις Διάσωσης της Άγριας Ζωής με 30 δραστήρια Συστήματα και Ε.Π.Π. (από τα108 οργανωμένα Σημεία Διάσωσης) και 147 διασώσεις της ελληνικής πανίδας (295 % αύξηση από το 2021!)

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Περίθαλψης& Επανένταξης Άγριας Ζωής.

Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος έχει θεσπίσει την απονομή της διάκρισης του «Διασωστικού Επισείοντα» στα Συστήματα και Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων που ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη προσήλωση και αποτελεσματικότητα στο έργο της διάσωσης Άγριας Ζωής.

Από τα 26 Προσκοπικά Συστήματα και τις 4 Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων που δραστηριοποιήθηκαν το 2022 ξεχώρισαν:

1) Βέροια, 3ο Σύστημα Προσκόπων

2) Βόλος, Νέα Ιωνία, Ε.Π.Π. 3ου Συστήματος Α/Π

3) Θεσσαλονίκη, 8ο Σ/Π Τούμπας

4) Θεσσαλονίκη Πανόραμα, 2ο Σύστημα Α/Π

5) Κηφισιά, 2ο Σύστημα Προσκόπων

6) Λέσβος, 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης 

7) Λέσβος, 5ο Σύστημα Ν/Π Μήθυμνας

8) Νίκαια, 4ο Σύστημα Ν/Π 

9) Πύργος, 1ο Σύστημα Προσκόπων

10) Τρίκαλα, 3ο Σύστημα Προσκόπων




 Η γενέθλια ημέρα της Π.Ο.Δ.Α.Ζ είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, μια διεθνής ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τον εορτασμό όλων των άγριων ζώων και φυτών του κόσμου, μια αναγνώριση της ποικιλομορφίας τους, της ομορφιάς τους και της συμβολής τους στην ευημερία της ζωής μας και στην υγεία του πλανήτη μας.


 Το φετινό θέμα : "Συμπράξεις για τη διατήρηση τηςάγριας ζωής", προωθεί τις συνεργασίες και τις επαφές ανθρώπων και ομάδων που στοχεύουν να κάνουν την διαφορά στην διατήρηση της Άγριας Ζωής. ΤοΣώμα Ελλήνων Προσκόπων με την συμμετοχικότητα και τις παρεμβάσεις της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής συμπράττει με τις Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ,ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΙΩΝ, Μom και ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ και υποστηριζόμενο από το Πράσινο Ταμείο, επιτυγχάνεινα προστατεύσει έμπρακτα την πανίδα της χώρας μας αλλά και να προβάλει στο ευρύ κοινό την ανάγκη της διατήρησης της Άγριας Ζωής και της «ηθικής» της προστασίας της.