2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Αρθρογραφος: r p
Ημ/νια Έκδοσης: 02/02/2023
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου για να αναδείξει την αξία των υγροτόπων. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί επίσης την επέτειο της ΣύμβασηςΡαμσάρ για τους υγροτόπουςς, μιας διακυβερνητικής συνθήκης που εγκρίθηκε το 1971 και στην οποία συμμετέχουν σήμερα 172 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι είναι ένας υγρότοπος;
Ένας υγρότοπος είναι μια χερσαία περιοχή που είναι κορεσμένη ή πλημμυρισμένη με νερό είτε μόνιμα είτε εποχιακά. Στους εσωτερικούς υγροτόπους περιλαμβάνονται τα έλη, οι τυρφώνες, οι λίμνες, τα ποτάμια, οι πλημμυρικές εκτάσεις και οι βάλτοι.  Οι παράκτιοι υγρότοποι περιλαμβάνουν έλη αλμυρού νερού, εκβολές ποταμών, μαγγρόβια, λιμνοθάλασσες και ακόμη και κοραλλιογενείς υφάλους. Οι λίμνες ψαριών, οι ορυζώνες και οι αλυκές είναι ανθρωπογενείς υγρότοποι
Γιατί οι υγρότοποι χρειάζονται μια ημέρα ευαισθητοποίησης;
Οι υγρότοποι παρέχουν βασικές υπηρεσίες για τον άνθρωπο, από το φιλτράρισμα της παροχής νερού μας και την παροχή νερού, μέχρι την προστασία μας από καταιγίδες και πλημμύρες, τη διατήρηση βιοποικιλότητα και την αποθήκευση άνθρακα. Περισσότερο από το 35% των υγροτόπων έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί από το 1970, και η απώλεια αυτή επιταχύνεται.  Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πόσο πολύ οι υγρότοποι κάνουν για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, να προωθήσει δράσεις που θα οδηγήσουν στην διατήρηση, τη συνετή χρήση και την αποκατάστασή τους.
Θέμα για το 2023: «Είναι η ώρα για την αποκατάσταση των υγροτόπων»
Το φετινό θέμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των υγροτόπων και καλεί όλους μας να λάβουμε μέτρα για την αναβίωση και αποκατάσταση υποβαθμισμένων υγροτόπων.  Οι υγρότοποι εξαφανίζονται τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι τα δάση, και πάνω από το 35% των υγροτόπων έχουν υποβαθμιστεί ή χαθεί από το 1970. Η αντιστροφή αυτής της τάσης είναι ζωτικής σημασίας.  Το θέμα βασίζεται - και συμβάλλει στις προσπάθειες για τη θεραπεία του πλανήτη, όπως υποστηρίζεται από τη δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία η οποία διαρκεί από το 2021-2030, ηγείται και παρέχει έμπνευση για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο.
Το φαινόμενο της κυματοειδούς εξάπλωσης (Ripple Effect) και η σχέση του με το Earth Tribe
Οι ενέργειές μας έχουν αντίκτυπο. Μια μικρή ενέργεια μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο κυματοειδούς εξάπλωσης. Αυτή είναι η βασική ιδέα της καμπάνιας, που δείχνει ένα άτομο να αποκαθιστά ενεργά έναν υγρότοπο μέσω της επαναφύτευσης. Το "φαινόμενο κυματισμού" υποδηλώνει τη διάδοση των ιδεών και τον εκτεταμένο αντίκτυπο που μπορεί να εμπνεύσει μια και μόνο απόφαση.
Το Earth Tribe, η νέα προσκοπική πρωτοβουλία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο μονοπάτι  Nature and Biodiversity (Φύση και Βιοποικιλότητα) μας παροτρύνει να κατανοήσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων καθώς και τον ρόλο που παίζουν οι άνθρωποι στην σχέση ανθρώπου - φύσης. Οι Υγρότοποι μας προσφέρουν ένα πολυποίκιλο πεδίο ενασχόλησης και δίνουν την δυνατότητα σε Λυκόπουλα, Προσκόπους, Ανιχνευτές και Μέλη Δικτύων να γίνουν «Πρωταθλητές» της βιωσιμότητας και να εμπλακούν στην ανάληψη δράσης για το περιβάλλον.



Πώς θα κατανοήσετε τα υγροτοπικά οικοσυστήματα και θα συμμετέχετε στην προστασία 
►Μάθετε περισσότερα για τους ελληνικούς υγροτόπους http://greekwetlands.biodiversity-info.gr/  , την αξία τους για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, και συνειδητοποιήστε τις σημαντικές απειλές για αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα, όπως η αποξήρανση, η ρύπανση από απόβλητα και χημικές ουσίες, και τα χωροτακτικά είδη.
►Χρησιμοποιείτε το νερό με φειδώ. Υιοθετήστε μια δίαιτα με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποφύγετε τη χρήση τοξικών προϊόντων που θα μπορούσαν να καταλήξουν στους υγροτόπους. Μην απορρίπτετε απόβλητα ή σκουπίδια στους υγροτόπους.
► Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσής σας, για να αναδείξετε τους υγροτόπους και την Παγκόσμια Wetlands Day στο Twitter, το Instagram, το Facebook και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιήστε τα hashtags #GrScoutsLOVEWetlands, #ForWetlands ή #WorldWetlandsDay. Το υλικό της εκστρατείας που βρίσκεται εδώ: https://www.worldwetlandsday.org/material  μπορεί να υποστηρίξει το μήνυμά σας.
► Επισκεφθείτε έναν τοπικό υγρότοπο και σκεφτείτε πώς ωφελεί τους ντόπιους κατοίκους, την περιοχή και τον πλανήτη. Εδώ θα βρείτε τους μικρούς υγροτόπους του Αιγαίου https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/Ygrotopoi_Aigaiou.pdf . Μόλις βρεθείτε στην περιοχή, εξετάστε τι κάνει ο υγρότοπος για την περιοχή, και αν είναι υποβαθμισμένος.
► Διοργανώστε μια ομιλία για την υποστήριξη της αποκατάστασης των υγροτόπων: Μια εκπαιδευτική εκδήλωση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση υποστήριξης για μια αποκατάσταση ενός τοπικού υγροτόπου. Καλέστε ειδικούς σε θέματα υγροτόπων, ντόπιους ανθρώπους που ζουν από τους υγροτόπους για να υπογραμμίσουν γιατί η αποκατάσταση είναι σημαντική.
► Μια συγκέντρωση για την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ για τους υγροτόπους μπορεί να βοηθήσει στην ευρύτερη κατανόηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι υγροβιότοποι. π.χ. https://youtu.be/Yki7a-BC3Gg Μεσολόγγι, Ιωάννινα και Καστοριά.
► Πραγματοποιήστε ή συμμετάσχετε σε μια δημόσια ημέρα καθαρισμού υγροτόπων: Η άμεση δράση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τιμήσετε αυτά τα καταπονημένα αλλά σκληρά εργαζόμενα οικοσυστήματα. Επίσης μπορείτε να συμμετέχετε σε έναν τοπικό έργο αποκατάστασης υγροβιότοπου. Συμβάλλετε και βοηθήστε να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων.
► Μοιραστείτε μια φωτογραφία από τις ενέργειές σας στο Φωτογραφική συλλογή αποκατάστασης υγροτόπων: https://www.worldwetlandsday.org/photo-gallery  Αυτή η γκαλερί φωτογραφιών έχει ως στόχο να δείξει πού συμβαίνει η αποκατάσταση σε όλο τον κόσμο για να παρακινήσει και να εμπνεύσει περισσότερες προσπάθειες αποκατάστασης.
Να είστε σίγουροι πως με την γνωριμία με την φύση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, την συμμετοχή σας και την βοήθειά σας σε συλλογικές ενέργειες προστασίας τους και την προσωπική σας πρωτοβουλία και δράση μέσα από πρακτικές που αναδεικνύουν την σημαντικότητα της διατήρησης των Υγροτόπων, θα συμμετέχουμε, όλοι μαζί, αποτελεσματικά στην ανάδειξη της αξίας τους.



Σύνταξη: Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ