Η Ελλάδα στο 17ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό & Οδηγικό Συνέδριο

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 12/09/2022
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Η Ελλάδα στο 17ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό & Οδηγικό Συνέδριο

Κάθε 3 χρόνια Πρόσκοποι και Οδηγοί από όλη την Ευρώπη συναντιούνται μαζί στο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό & Οδηγικό Συνέδριο. Σε αυτό γίνεται αναφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης τριετίας, συζητείται και εγκρίνεται το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο (προτεραιότητες και στόχοι), παρουσιάζονται οι επόμενες πανευρωπαϊκές δράσεις και συναντήσεις, εγκρίνονται πορίσματα που σχετίζονται με θέματα πολιτικών και προγράμματος,  εκλέγονται τα νέα μέλη των δύο Ευρωπαϊκών Επιτροπών (Προσκοπικής και Οδηγικής) και συζητούνται οι κοινές προσπάθειες των δύο εθελοντικών οργανώσεων σχετικά με το μέλλον των νέων στην Ευρώπη. Φέτος μετά από  μία αρκετά μεγάλη περίοδο περιορισμών Πρόσκοποι και Οδηγοί από 37 χώρες συναντήθηκαν στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, από 22 έως 27 Ιουλίου.


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εκπροσωπήθηκε από τετραμελή αποστολή. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία για συναντήσεις με μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής προκειμένου να συζητηθούν τρέχοντα θέματα και προτεραιότητες του Σ.Ε.Π. Την ίδια στιγμή μέσα από ποικίλα workshops και συζητήσεις σε κύκλους επεξεργαστήκαμε ιδέες σχετικά με την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις συλλογικές διαδικασίες, την εφαρμογή πολιτικών για την ασφάλεια ενηλίκων και ανηλίκων μελών μας (Safe from Harm), την συμπερίληψη (Diversity & Inclusion) , την βιωσιμότητα των προσκοπικών δράσεων και ενεργειών (Sustainability)  καθώς και για την ανάπτυξη της Κίνησης μετά την εποχή του COVID. Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής.


Μεταξύ των συνεδριάσεων του επίσημου προγράμματος του συνεδρίου,  φροντίσαμε να συναντηθούμε με τις αποστολές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Αλβανίας για να συζητήσουμε θέματα σχετικά με τα Προσκοπικά τμήματα που επισκέπτονται την Ελλάδα από το εξωτερικό και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά, ανταλλαγή ιδεών για την εφαρμογή του Safe from Harm μέσα σε μια Εθνική Προσκοπική Οργάνωση και τις διαδικασίες αναθεώρησης του Προσκοπικού προγράμματος. Μεταξύ των άλλων workshops που διοργανώθηκαν για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών των Προσκοπικών οργανώσεων, παρουσιάσαμε με διαδραστικό και καινοτόμο τρόπο το δικό μας πρόγραμμα“Adopt a Beach” το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την WWF από διάφορα Συστήματα ανά την Ελλάδα. Η παρουσίαση έγινε σε συνεργασία με την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος.


Μετά από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν η νέα Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή αποτελείται από τους: Jeremy Apert (Γαλλία), Matthias Gerth (Ελβετία), Martin Seeman (Σουηδία), Diana Slabu (Ρουμανία), Boris Vujnovic (Κροατία), Wouter Zilverberg (Ολλανδία).

Ιδιαίτερα ουσιαστική  και εποικοδομητική ήταν η συνεργασία μας  με την αποστολή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.), μαζί με την οποία οργανώσαμε και στήσαμε την «Ελληνική Γωνιά»  για την καθιερωμένη σε κάθε τέτοια συνάντηση «Διεθνή Βραδιά»  διαφημίζοντας την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χαρά μας ήταν μεγάλη μια και ήμασταν παρόντες στην εκλογή της Αντωνίας Πάττα, μέλος του Σ.Ε.Ο., ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οδηγικής Επιτροπής.

Κοντά σε όλα αυτά δεν μπορούσαν, φυσικά,  να λείψουν οι στιγμές που εξερευνήσαμε την πόλη του Ρόττερνταμ, είδαμε από κοντά τα γιγαντιαία φράγματα που κρατάνε την θάλασσα μακριά, κάναμε ιστιοπλοΐα με Ναυτοπροσκόπους της περιοχής, χορέψαμε στην τελετή λήξης σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο λιμάνι της πόλης και, κυρίως, συναντηθήκαμε με παλιούς φίλους και κάναμε και πολλούς νέους!  Γυρίσαμε  πίσω με αποσκευές γεμάτες, πολλές ιδέες και όρεξη για να μεταφέρουμε πολλά από αυτά που συμβαίνουν “εκεί έξω” μέσα στην Ελληνική Προσκοπική Κίνηση.

Η Αποστολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο 17ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό & Οδηγικό Συνέδριο αποτελούνταν από τους Ιωάννη Δρη – Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων, Χρήστο Χατζηδιαμαντή – Αναπληρωτή Έφορο Διεθνών Σχέσεων, Ανδρέα Τζέκα – Βοηθό Έφορο Διεθνών Σχέσεων και τον Γιώργο Νταβατζίκο – Μέλος Π.Δ. στο 2ο Σύστημα Προσκόπων Καλλιθέας.



Η Ελλάδα στο 17ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό & Οδηγικό Συνέδριο