Κυριακή 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 14/06/2022
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον


Κυριακή 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 


Το σπίτι μας είναι μια μικρογραφία του κόσμου & οι βάσεις για το τι είδους πολίτες θα γίνουμε μεγαλώνοντας, μπαίνουν από πολύ νωρίς. Τα νέα για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε μόνο αισιόδοξα ή ενθαρρυντικά δεν είναι.

Οι οργανώσεις & οι φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον & κυρίως οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν συνεχώς τον κώδωνα για τους κινδύνους της μόλυνσης & όλα τα φαινόμενα που έχουν προκύψει από την ασέβεια των ανθρώπων προς το περιβάλλον.




Όμως η Γη είναι σπίτι όλων μας & η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει ξεχωριστά από κάθε σπίτι. Ξεκινώντας από τον εαυτό μας, από το σπίτι μας, από την οικογένειά μας, από τα παιδιά μας στη συνέχεια ενωνόμαστε με άλλα σπίτι με άλλες οικογένειες, οργανωνόμαστε, συσπειρωνόμαστε & αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον.


Οι Πρόσκοποι της Αθήνας, ως ενεργοί πολίτες αλλά & ως πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν μπορούσαν να λείπουν από την μεγαλύτερη γιορτή του Περιβάλλοντος.




 Έτσι λοιπόν γιόρτασαν αυτήν την ημέρα, στον αγαπημένο Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ- RECYCLE τον ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης & το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων


Τα Λυκόπουλα της Αθήνας μαζί με παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου & από το Ιταλικό Σχολείο, συμμετείχαν σε δραστηριότητες & παιχνίδια στοχοποιημένα στην προστασία του Περιβάλλοντος & την ανακύκλωση, φτιαγμένα με πολλή αγάπη από φορείς που συνεργάστηκαν. 





Οι μικροί συμμετέχοντες κατασκεύασαν οικολογικές ταΐστρες πουλιών τις οποίες πήραν μαζί τους για να τις τοποθετήσουν στο μπαλκόνι ή στη γειτονιά τους. Ζωγράφισαν τον πλανήτη μας όπως θα ήθελαν να είναι, με κάθε λογής χρώματα, όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν & μπορούν να φανταστούν.


Τύπωσαν σε 3D εκτυπωτή μικρά γλαστράκια, τα οποία αφού γέμισαν με χώμα κομπόστ από το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, φύτεψαν μέσα σε αυτά, σπόρους.


Έφτιαξαν πρωτότυπα παιχνίδια από ανακυκλώσιμο χαρτί. Είδαν τα οφέλη της ανακύκλωσης & πως μπορούμε να την κάνουμε σωστά, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια. Έμαθαν για την ανάγκη της διαλογής στην πηγή, την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης παίζοντας απλά στο υπαίθριο Λούνα Παρκ, που τους περίμενε!! 




Ο στόχος μας ήταν να μάθουμε στα παιδιά ότι ο κόσμος αυτός είναι το σπίτι, το δικό τους & των παιδιών που θα έρθουν μετά από εκείνα, κι ότι όπως διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό & το προσέχουμε το ίδιο πρέπει να κάνουμε & με τον πλανήτη Γη!