Έφηβοι Πρόσκοποι στην Πάτρα έγιναν για λίγο ναυαγοσώστες

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 17/05/2022
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Scouts4SDGs


Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 9 Ανιχνευτές (Πρόσκοποι ηλικίας 15 - 18 ετών) και τα 3 ενήλικα στελέχη τους το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου. Με τη βοήθεια του εκπαιδευτή ναυαγοσωστικής, κ. Ιωάννη Ραυτόπουλο και της Σχολής Ναυαγοσωστικής & Χειριστής Ταχύπλοων Σκαφών Aqua School οι Ανιχνευτές από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας σχεδίασαν και υλοποίησαν το Ανιχνευτικό Εργαστήρι Ναυαγοσωστικής, στο πλαίσιο του προγραμματισμοπυ των δράσεών τους αλλά και της προόδου των Ανιχνευτών. 



Την πρώτη μέρα η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πισίνα. Ο εκπαιδευτής τους έδειξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κολυμπάει κάποιος που βρίσκεται σε διαδικασία προσέγγισης θύματος, τι πρέπει να κάνει όταν φτάνει κοντά του, τι χρειάζεται να του πει, ποιες είναι οι λαβές που πρέπει να αποφεύγονται αλλά και με ποιο τρόπο θα τον πιάσει για να κάνει την ανάσυρση.


Τη δεύτερη μέρα η εκπαίδευση αφορούσε στο κομμάτι της επαναφοράς του θύματος. Τα παιδιά έμαθαν τι πρέπει να κάνει κάποιος που ανασύρει κάποιο θύμα για να το βοηθήσει. Οι γνώσεις που αποκόμισαν αφορούσαν σε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού, πως πρέπει να εξεταστεί το θύμα σε σχέση με τους σφυγμους και την αναπνοή του, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.) αλλά και στη λαβή Heimlich. 



Ολοκληρώνοντας το διήμερο αυτό, οι Ανιχνευτές που συμμετείχαν έλαβαν βεβαιωτικό παρακολουθησης αλλά το σημαντικότερο όλων, έφυγαν έχοντας πάρει γνώσεις χρήσιμες για μια ζωή, στο πλαίσιο της Ανιχνευτικής και Προσκοπικής δράσης και της παρέας.