Πάτα το UnMute! – 1ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 23/02/2022
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Scouts4SDGs


Τον περσινό καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε το 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων, διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας. Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων είναι ένας θεσμός που προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18-26 ετών να εκφράσουν τις απόψεις τους σε διάφορα θέματα και να υποβάλλουν προτάσεις στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο και την Παγκόσμια Προσκοπική Επιτροπή αναπτύσσοντας έτσι την απαραίτητη εμπειρία στη συμμετοχή και λήψη των αποφάσεων.

Στο 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με αποστολή 6 μελών, τη μεγαλύτερη που είχε ποτέ. Το ζήτημα της πιο ενεργής συμμετοχής των νέων μελών της Κίνησης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ήταν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, με τις συζητήσεις να στρέφονται στην ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής των νέων Ενηλίκων Στελεχών και Μελών Προσκοπικού Δικτύου στις συλλογικές διαδικασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο μέσα στην Προσκοπική Κίνηση.




Έτσι, λοιπόν, το 1ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που διοργανώνεται, στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων του 42ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου και της ενίσχυσης του προσυνεδριακού διαλόγου για το 19ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο!

Όλα τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. ηλικίας 18-26 ετών, καθώς και τα Μέλη Προσκοπικών Δικτύων, θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν έμπρακτα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Κίνησης, να συνεισφέρουν ενεργά στην προώθηση προτάσεων προς το 19ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο για το μέλλον του Προσκοπισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και να βιώσουν έμπρακτα το δημοκρατικό χαρακτήρα της Προσκοπικής Κίνησης και να κατανοήσουν πλήρως διοικητικά εργαλεία και έννοιες, όπως ο Στρατηγικός Σχεδιασμός.




Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο2-3 Απριλίου 2022 και οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν θα συγκροτήσουν αποστολές που θα εκπροσωπούν την Περιφερειακή τους Εφορεία. Το Πρόγραμμα του Φόρουμ προμηνύεται να είναι πλούσιο, καθώς πέρα από την Ολομέλεια, όπου θα συναντηθούν όλοι οι συμμετέχοντες για τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις ψηφοφορίες, θα δημιουργηθούν Θεματικοί Κύκλοι βασιζόμενοι σε τέσσερις από τις Θεματικές, που έχουν επιλεγεί και συνδέονται άμεσα με το Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο θα ακολουθήσει. Εκεί θα καταγραφούν απόψεις και ιδέες επί των προσχεδίων, ενώ θα πραγματοποιηθεί KeyNote ομιλία, από εξωτερικό καλεσμένο-ομιλητή, ο οποίος θα κληθεί να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες, σχετικά με την αξία της ουσιαστικής συμμετοχής των νέων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.




Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα θέματα του 1ουΠανελλήνιου Προσκοπικού Φόρουμ Νέων θα είναι συνδεδεμένα με τα θέματα του 19ουΠανελλήνιου Προσκοπικού Συνεδρίου και θα συζητηθούν στους Θεματικούς Κύκλους. Σύντομα οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα εισηγητικά προσχέδια που θα προταθούν από την Επιτροπή Ψηφισμάτων του Φόρουμ, ως βάση του διαλόγου.

Το 1ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων, λοιπόν, θα αποτελέσει τη βάση για την επιτυχημένη εκπλήρωση του σκοπού της Συμμετοχής των Νέων στα κοινά (Youth Engagement)και την εξασφάλιση ενός καλύτερου, υπεύθυνου και περισσότερο συμμετοχικού μέλλοντος της Προσκοπικής Κίνησης.

Γι’ αυτό…

Δίνουμε Ραντεβού 2 Απριλίου & Πατάμε το Unmute