Οι Πρόσκοποι ΑΓΑΠΟΥΝ τους Υγρότοπους και στέλνουν το μήνυμά τους σε όλο τον κόσμο!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 09/02/2022
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Η απόφαση του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την 2α Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δίνει ιδιαίτερη αξία σε αυτή την μέρα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό και η άμεση και διαρκής παγκόσμια ενημέρωση και δράση είναι επιτακτική.

Ως πρόσκοποι με περιβαλλοντική συνείδηση, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τους υγροτόπους. Με το #GRScoutsLOVEWetlands στέλνουμε μήνυμα για τη φετινή εκστρατεία, τονίζοντας ότι η διατήρηση, η σοφή χρήση και η αποκατάσταση των υγροτόπων είναι δυνατά και πρέπει να ενεργήσουμε υπεύθυνα τώρα. Να ενθαρρύνουμε όλη την κοινωνία να λάβει άμεση δράση και να επενδύσουμε σε λύσεις που θα επιταχύνουν μια μετάβαση προς έναν κόσμο που είναι πιο βιώσιμος και ανθεκτικός.

Η επιθυμία μας να σώσουμε τους υγροτόπους του κόσμου βασίζεται στην ικανότητά μας να καλλιεργούμε μεγαλύτερη συνείδηση και κατανόηση των πολλαπλών οφελών που έχουν αυτά τα βαρυσήμαντα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή. Όταν καταστρέφουμε τους υγρότοπους, καταστρέφουμε τη ζωή.

Καθώς ξεκινάμε μια κομβική χρονιά για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, η επιστήμη δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των κοινών παγκόσμιων δεσμεύσεών μας σχετικά με τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, οι υγρότοποι είναι τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα μας για την καταπολέμηση του κλιματικού κινδύνου.

Οι υγρότοποι της ενδοχώρας – όπως οι λίμνες, τα ποτάμια και τα έλη – παρέχουν σχεδόν όλο το γλυκό νερό που καταναλώνουμε και από το οποίο εξαρτώνται οι οικονομίες μας, και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού. Με την απορρόφηση και την αποθήκευση νερού μειώνουν επίσης τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και παρέχουν νερό για τις ξηρές περιόδους, αποτρέποντας την έναρξη της ξηρασίας.

Και υγιείς θαλάσσιοι και παράκτιοι υγρότοποι, όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι, μαγγρόβια και θαλάσσια λιβάδια θωρακίζουν τις παράκτιες κοινότητες από καταιγίδες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, οι υγρότοποι φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα. Το 40% των ειδών του κόσμου ζουν ή αναπαράγονται σε υγροτόπους. Αλλά περισσότερο από το ένα τέταρτο των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

Παρά τις κρίσιμες αξίες και τα οφέλη των υγροτόπων, συνεχίζουμε να τους χάνουμε πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο οικοσύστημα, με το 35% των παγκόσμιων υγροτόπων να έχει χαθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι πιο επείγον από ποτέ να κλιμακωθούν οι δράσεις για τη διατήρηση και την αποκατάσταση των υγροτόπων.