Ο σύγχρονος Δαρβίνος ήταν Πρόσκοπος!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 13/01/2022
Κατηγορίες: Κόσμος, Περιβάλλον


Ο Εdward Οsborne Wilson, ένας Αμερικανός φυσιοδίφης που ονομάστηκε ο σύγχρονος Δαρβίνος, του οποίου το ενδιαφέρον για τα μυρμήγκια τον οδήγησε σε συμπεράσματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση που κατευθύνεται από τη γενετική και όχι από τον πολιτισμό, πέθανε την Κυριακή 26-12-2021, σε ηλικία 92 ετών.

Εισήγαγε τον όρο «Βιοποικιλότητα» στο ευρύ κοινό και θεωρείται ο «πατέρας» της Κοινωνιοβιολογίας.


Ήταν Πρόσκοπος!

Γράφοντας στουςNew York Times, ο Ε.Ο. Ο Wilson αναλογίζεται την παιδική του ηλικία και τη μεγάλη επιρροή που είχε στη ζωή του η έκδοση του 1942 του Handbook for Boys,του επίσημου εγκολπίου των Προσκόπων της Αμερικής.

«Διάβασα μόνο δύο βιβλία από την αρχή μέχρι το τέλος, κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής μου. Το πρώτο ήταν το The Virginian του Owen Wister.

«…το δεύτερο βιβλίο που διάβασα, το βιβλίο που καταβρόχθισα, ήταν η έκδοση του 1942 τουHandbook for Boys, το επίσημο εγκόλπιο των Προσκόπων της Αμερικής. Σε αυτό το κλασικό κομμάτι της "λογοτεχνίας" (που ορίζεται έτσι αν η λογοτεχνία νοείται ως γραφή που ξεσηκώνει την ψυχή και ως κλασικό το έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού), δίνω τα εύσημα για την εκπαίδευσή μου.

Το "Εγχειρίδιο για Αγόρια" εκφράζει το καλύτερο από το αμερικανικό ήθος όπως ήταν στα μέσα του 20ου αιώνα, απαράμιλλο για τη λαμπρότητα της παιδαγωγικής του και την αδιάλλακτη διακήρυξη των δημοκρατικών ιδανικών. Υιοθετεί την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα, την ενδυνάμωση και τη φιλοσοφία του να κρατάς τα χέρια και να μαθαίνεις κάνοντας πράξη.

Στις 680 σελίδες ου βρίσκονται τα βασικά στοιχεία του κάμπινγκ, της μαγειρικής, της κολύμβησης, της διάσωσης, των πρώτων βοηθειών, του σηματοδότη και του κώδικα Μορς και του σωστού κόμπου, χαρτογράφηση, γεωργία, πατριωτικά και δημοφιλή τραγούδια για κάμπινγκ και, κυρίως, στοιχεία της αμερικανικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της έμφασης στο Σύνταγμα και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν ελλιπείς αλλά εξυπηρετικοί οδηγοί πεδίου για τα δέντρα, τα πουλιά, τα έντομα και τα θηλαστικά της Βόρειας Αμερικής, καθώς και για τους πλανήτες και τους αστερισμούς. Το βιβλίο είναι πιστό στο αξίωμα: «Δίδαξέ με, ξεχνώ. Δείξε μου, θυμάμαι. Μάθε με να το κάνω, καταλαβαίνω».

Το εγχειρίδιο αυτό έκανε πολλά περισσότερα από το να μας προετοιμάσει για την ζωή: Μας έδωσε νόημα και ευχαρίστηση στην ύπαιθρο. Ενίσχυσε την ηθική της διατήρησης και προώθησε την αμερικανική καινοτομία στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 


«Γνωρίζω καλά ότι σε πολλούς, οι Πρόσκοποι φαίνονται απλοϊκοί και ξεπερασμένοι. Αλλά ζητώ από τους αμφισβητίες τουλάχιστον να σκεφτούν το εξής: Αν μου ζητηθεί να αποφασίσω ποιος θα ήταν πιο επιτυχημένος στη ζωή και ποιος θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος για την κοινωνία, ο τελειόφοιτος μιας ελίτ σχολής της Νέας Αγγλίας ή ένας EagleScout στο Κάνσας, θα ψήφιζα τον Eagle Scout.»

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο εδώ.