Τι γυρεύουν οι Πρόσκοποι στο COP26;

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 08/11/2021
Κατηγορίες: Κόσμος, Περιβάλλον, Scouts4SDGs


Ο Προσκοπισμός γεννήθηκε μέσα στη φύση. Πολλά από αυτά που κάνουμε και μαθαίνουμε στον προσκοπισμό αφορούν την κατανόηση και τη φροντίδα του κόσμου γύρω μας. Σήμερα, ο πλανήτης μας φτάνει στο «απροχώρητο» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με τη βιοποικιλότητά του να απειλείται σε ανησυχητικό βαθμό.

Ως Πρόσκοποι μαθαίνουμε στην πράξη, πώς για ένα σημαντικό θέμα που αφορά την κοινωνία μας, μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης ή ακόμη και να βρίσκουμε εμείς οι ίδιοι τη λύση. Έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε τη φύση και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί για το θέμα αυτό. Μέρος της ευθύνης μας είναι να βοηθήσουμε τους φίλους, την οικογένεια και τις τοπικές κοινότητές μας να κατανοήσουν την απειλή που υπάρχει για τη φύση και να τους κινητοποιήσουμε για να δράσουν θετικά για την προστασία του πλανήτη μας.


Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Πρόσκοποι στέλνουν μια δυναμική αποστολή στο CoP26 (Conference of the Parties-Σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή), το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Στη σύνοδο αυτή, παγκόσμιοι ηγέτες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι εταιρειών, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, επιστήμονες αλλά και άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι, συγκεντρώνονται για να επιτύχουν μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η οποία αναμένεται να είναι πιο σημαντική και πιο επείγουσα σε χαρακτήρα από τη Συμφωνία του Παρισιού. Νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξέδωσε την πιο αυστηρή προειδοποίησή της για μια «μη αναστρέψιμη» κλιματική καταστροφή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε ως «κόκκινο κωδικό για την ανθρωπότητα».

Οι νέοι και νέες σήμερα, είναι αυτοί που θα κληρονομήσουν αυτόν τον πλανήτη από τους εκπροσώπους που αυτές τις μέρες διαπραγματεύονται τη συμφωνία για το κλίμα. Έχουμε το δικαίωμα και την ευθύνη ως Πρόσκοποι, ως Κίνηση Νέων, να συμμετέχουμε στη συζήτηση και να εκφέρουμε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα και θα επηρεάσουν το μέλλον μας. Ως νέοι, πρέπει να είμαστε τολμηροί, δυνατοί και να παίρνουμε θέση σε θέματα που μας αφορούν.


Αυτό είναι το καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας. Χωρίς έναν υγιή πλανήτη, ο Προσκοπισμός θα υποφέρει, οι κοινότητές μας θα υποφέρουν και το μέλλον μας θα κινδυνεύει. Η μάθηση στη φύση και η μάθηση για τη φύση ήταν και παραμένει βασικό μέρος του Προσκοπισμού από την πρώτη στιγμή που «γεννήθηκε» η προσκοπική ιδέα, μέχρι και σήμερα. Τώρα είναι η στιγμή μας, η στιγμή να ενθαρρύνουμε τους εκπροσώπους να μας εμπλακούν ακόμα πιο ενεργά στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον μας, για το μέλλον της Γης μας. Οι Πρόσκοποι αναλαμβάνουν δράση για τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Τώρα είναι

η ώρα να κάνουμε τις φωνές μας ακόμα πιο δυνατές, τις ενέργειές μας όλο και πιο τολμηρές και τις ομάδες που κινητοποιούμε ακόμη μεγαλύτερες - για χάρη της προστασίας του πλανήτη μας και του μέλλοντός μας.

Στο CoP26, η αντιπροσωπευτική ομάδα των Προσκόπων, μιλάει σε εκδηλώσεις, συναντά φορείς λήψης αποφάσεων και υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων για επείγουσα δράση ενάντια στην κλιματική κρίση. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες με τη δράση μας, ώστε να ενωθούν μαζί μας και να δεσμευτούν να κάνουν αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με δίκαιο και άμεσο τρόπο.

Ελάτε μαζί μας στην προσπάθεια μας για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο! Έναν κόσμο όπου η φύση θα αποτελεί δώρο και πηγή ευτυχίας για κάθε άνθρωπο!

Στηρίξτε την προσπάθειά μας εδώ.