Τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) εκπαιδεύονται από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 17/10/2021
Κατηγορίες: Περιβάλλον, Scouts4SDGs


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διατηρεί συνεργασία με την περιβαλλοντική Οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 2019, οπότε ξεκίνησε και η δημιουργία της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής.

Στις 4 Οκτωβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διοργάνωσε εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο, με σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους που ασχολούνται με την Άγρια Ζωή, ώστε να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Γνωρίζοντας τη δράση της ΠΟΔΑΖ/ΣΕΠ και το δίκτυο εκπαιδευμένων Διασωστών Άγριας Ζωής που υπάρχει σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, ζήτησε τη συνεργασία μας και μας προσκάλεσε να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο που υλοποιήθηκε με συντονισμό του Πάνου Στεφάνου.

Οι εισηγητές και εισηγήτριες Αλέξανδρος Καραμανλίδης, Νίκος Γραμμενόπουλος, Μελίνα Αυγερινού, Λάμπρος Κραμποκούκης, και Χαρούλα Κρομυάδου, με τις στοχευμένες παρουσιάσεις τους εκπαίδευσαν τους συμμετέχοντες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που συναντήσουμε τραυματισμένο άγριο ζώο και ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για παροχή πρώτων βοηθειών. Έμφαση δόθηκε και στα οπληφόρα θηλαστικά (ελάφια, ζαρκάδια, αγριόγιδα), εκπαίδευση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερη παρουσίαση έγινε επίσης για το πρόγραμμα Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Πανίδας καθώς και για το ρόλο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης στη διατήρηση της Άγριας Ζωής.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου έγινε ειδική μνεία στο Δίκτυο και στη δράση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, η οποία κλήθηκε να βοηθήσει στο έργο της διάσωσης των μεγάλων θηλαστικών της βόρειας Ελλάδας.


Ο Αρκτούρος είναι μια Ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Αρκτούρος υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα, λύκος, τσακάλι, ελάφια, ζαρκάδια, λύγκα) με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Στα αρχαία ελληνικά Ἀρκτοῦρος σημαίνει «Φύλακας των Αρκούδων», από το ἄρκτος και το οὖρος (=φύλακας, προστάτης).

Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να φέρει πολλές ακόμα κοινές δράσεις και οι Πρόσκοποι Διάσωστες Άγριας Ζωής να μπορέσουν να βοηθήσουν με τις δικές τους γνώσεις και να συνδράμουν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στις έκτακτες περιπτώσεις που θα παρουσιαστούν στην περιοχή.