Promise to the Planet: Η Υπόσχεσή μας στη Γη

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 29/09/2021
Κατηγορίες: Κόσμος, Περιβάλλον, Scouts4SDGs


Κλιματική Αλλαγή και Πρόσκοποι

Δε χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας για να γνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας. Ως Πρόσκοποι, έχουμε δεσμευτεί να βρούμε μια παγκόσμια λύση καθώς ως Κίνηση για νέους, γνωρίζουμε καλά τινός το μέλλον διακυβεύεται.

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, 57 εκατομμύρια Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο θα πάρουν θέση και θα εργαστούν για έναν καλύτερο κόσμο, αναλαμβάνοντας δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα βάλουν τα δυνατά τους να κάνουν τη διαφορά όπου κι αν ζουν, θα χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους για να εμπνεύσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και θα καταγράψουν τις ενέργειές τους αυτές.

Τελικός στόχος μας είναι η παγκόσμια εκπροσώπηση της Προσκοπικής Κίνησης στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή (UN Climate Change Conference UK 2021: COP26) το οποίο θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2021. Στο COP26, ηγέτες και ειδικοί εμπειρογνώμονες από πολλές διαφορετικές χώρες, θα μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και θα αποφασίσουν τι θα πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπισή της.


Ως Πρόσκοποι θα παρευρεθούμε εκεί με μια ομάδα νέων ανθρώπων και έχοντας μαζί μας ως «διαπραγματευτικό χαρτί» όλες εκείνες τις αμέτρητες ώρες που έχουμε αφιερώσει για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής, θα ζητήσουμε από τους ηγέτες των χωρών να δεσμευθούν για άμεση και ουσιαστική δράση. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση θα ζητήσει:

  • να μην επιτρέψουμε την άνοδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου.
  • να δεσμευτούμε για φιλόδοξες πολιτικές που προστατεύουν τους ανθρώπους και τη φύση και χτίζουν μια κοινωνία ανθεκτική στη κλιματική αλλαγή.
  • να δεσμευτούμε για τη χάραξη πολιτικών που είναι πραγματικά δίκαιες: να απαιτούν από τους μεγαλύτερους συντελεστές της κλιματικής αλλαγής να αναλάβουν και τη μεγαλύτερη δράση.

Το COP26 είναι μια μεγάλη στιγμή: είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αν οι νέες, ισχυρότερες δεσμεύσεις μας για τον τερματισμό της κλιματικής αλλαγής λειτουργούν και είναι μια ευκαιρία για τις χώρες να αναλάβουν δεσμεύσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο και θα σώσουν τον πλανήτη. Η Γη δεν έχει φωνή σε αυτήν τη συζήτηση, αλλά έχουμε εμείς.

Ο κάθε πρόσκοπος μπορεί να βοηθήσει, η κάθε πράξη μετράει

Ο κάθε ένας και κάθε μια από εμάς μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια για να υψώσουμε τη φωνή μαςως Πρόσκοποι στο COP26. Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

Βήμα 1ο: Μαζεύουμε υλικό (φωτογραφίες, βίντεο κτλ.) από μια δράση που έχουμε πραγματοποιήσει εντός του τελευταίου προσκοπικού έτους (2020-2021) η οποία αφορά στην κλιματική αλλαγή. Η δράση αυτή μπορεί να είναι είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ομαδικό (Αγέλη, Ενωμοτία, Ομάδα, Σ.Τ.Ο., Κοινότητα, Προσκοπικό Δίκτυο, Σύστημα κτλ.). Ενδεικτικά τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι, καθαρισμός πάρκων και παραλιών, κάποιο εγχείρημα ανακύκλωσης, κάποια δράση προσφοράς σε περιβαλλοντική δομή, κάποια ηλεκτρονική δράση ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή καθώς και πολλές άλλες δράσεις που ως πρόσκοποι πραγματοποιούμε μέσα στη χρονιά (για περισσότερες πληροφορίες για το είδος των δράσεων δείτε εδώ

Βήμα 2ο: Συνδεόμαστε στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν και ανεβάζουμε το υλικό μας μαζί με την περιγραφή της δράσης μας. Προσοχή οι ανήλικοι χρήστες θα πρέπει να το κάνουν αυτό με τη συγκατάθεση και επίβλεψη γονέα.


Ως Πρόσκοποι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας σε όλους εκείνους που πρόκειται να αποφασίσουν για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ας βάλουμε τα δυνατά μας να στηρίξουμε την Υπόσχεση μας στη Γη, την Υπόσχεσή μας στον Πλανήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Εφορεία Διεθνών σχέσεων στο [email protected].