Γεφυρώνοντας τον κόσμο
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 16/09/2021Κατηγορίες: Κόσμος, Scouts4SDGs
Το 42ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με περισσότερους από 2.300 συμμετέχοντες να εκπροσωπούν 170 Εθνικές Οργανώσεις. Το Συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) και η πρώτη φορά που διεξάχθηκε πλήρως διαδικτυακά.
Είχε πενθήμερη διάρκεια (25-29Αυγούστου 2021) και οι συμμετέχοντες, είτε με την ιδιότητα των εκπροσώπων με δικαίωμα ψήφου είτε με την ιδιότητα των παρατηρητών, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε παρουσιάσεις στην ολομέλεια αλλά και σε συζητήσεις σε μικρότερες ομάδες με αντικείμενα τα επιτεύγματα των τελευταίων τεσσάρων ετών από το προηγούμενο Συνέδριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Προσκοπικής Κίνησης για την τριετία2021-2024. Μια εβδομάδα πριν το Συνέδριο είχε προηγηθεί το 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων, στο οποίο συμμετείχαν 700 νέοι και νέες οι οποίοι συζήτησαν τα ίδια θέματα με το Συνέδριο, ενέκριναν τα δικά τους ψηφίσματα και τα προώθησαν στο Συνέδριο που ακολούθησε. Η χώρα μας αξιοποιώντας την ευκαιρία της διαδικτυακής διεξαγωγής τόσο του Φόρουμ όσο και Συνεδρίου εκπροσωπήθηκε με τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων (2 Εκπροσώπων και 4 Παρατηρητών στο Forum & 6 Εκπροσώπων και 14 Παρατηρητών στο Συνέδριο).

Λίγα λόγια για το Συνέδριο
Με κεντρικό σύνθημα Bridging the World oι αντιπροσωπείες των Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων(NSO) είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συνεδρίες και εργαστήρια με κύρια θέματα την ανάπτυξη της κίνησης, την διοργάνωση δραστηριοτήτων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας, την προστασία των ανηλίκων και ενηλίκων μελών από κάθε μορφή βίας ή απειλής της ψυχικής τους υγείας, την συμβολή των μελών της κίνησης στην ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών όπως το προγράμματα Messenger of Peace, Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Scouts for SDGs) και Earth Tribe. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και παρουσιάσεις από παγκόσμιους στρατηγικούς συνεργάτες όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), σε μια συζήτηση για το πώς οι εθνικές οργανώσεις μπορούν να υιοθετήσουν πρακτικές ώστε να έχουν ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητες τους, και η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)σχετικά με την επέκταση του προσκοπικού προγράμματος σε νέους μετανάστες, πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους λαούς. Εκπρόσωποι από τους Μεγάλους 6Οργανισμούς Νεολαίας συμμετείχαν επίσης σε μια συζήτηση για το πώς η άτυπη εκπαίδευση μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή των νέων και την ανάπτυξη των νέων σε μια μετα-πανδημική εποχή.
Ανατρέχοντας στην προηγούμενη τριετία, το Συνέδριο τόνισε την ισχυρή ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα επέδειξε η Προσκοπική Κίνηση στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία τουCOVID-19. Η πρόσφατη προσθήκη τριών νέων οργανώσεων μελών (Βιετνάμ, Νησιά του Σολομώντα και Αφγανιστάν) και περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων Προσκόπων που εντάχθηκαν στην κίνηση είναι σημάδια ότι ο Προσκοπισμός παραμένει μια ενεργή, ζωντανή και μεταμορφωτική μαθησιακή ευκαιρία για νέους και εθελοντές σε όλο τον κόσμο.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου υποστηρίχθηκε από μια ενθουσιώδη ομάδα 400 εθελοντών και προσωπικού από όλες τις Προσκοπικές Περιοχές για να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Σχεδιάστηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα προσαρμοσμένη ειδικά για το Συνέδριο η οποία επέτρεψε στους συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του κόσμου να έχουν πρόσβαση και να συμμετάσχουν στο ποικίλο πρόγραμμα διαθέσιμων δραστηριοτήτων. Μια άλλη καινοτομία του Συνεδρίου ήταν η εισαγωγή ενός ειδικού συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να καταστεί δυνατή η έγκυρη και ακέραιη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων.
Ο διαδικτυακός εκθεσιακός χώρος προσέφερε στις Οργανώσεις Μέλη και σε άλλους βασικούς συνεργάτες την ευκαιρία να αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους, τα προγράμματα τους και τις εκδηλώσεις τους. Μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και συνεδρίες δικτύωσης παρείχαν επίσης στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνδεθούν από απόσταση και να συναντήσουν φίλους, νέους και παλιούς, από όλο τον κόσμο του Προσκοπισμού.
Η υποχρεωτική παρακολούθηση από όλους τους συνέδρους εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεων Safe fromHarm, η συνεχής παρουσία της υπηρεσίας Listening Ears και το online chatmoderation από εξειδικευμένη ομάδα εργασίας αποδεικνύουν την σημασία που αποδόθηκε στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες θα είχαν μια ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς εμπειρία.
Βασικά συμπεράσματα και αποφάσεις του Συνεδρίου
Εκλέχθηκαν τα 12 μέλη με δικαίωμα ψήφου της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής για την τριετία2021-2024:
Mehdi Ben Khelil (Tunisia)
Edward Andrew “Andy” Chapman (United States of America)
Mori Chi-Kin Cheng (Hong Kong)
Wayne Adrian Davis (Ethiopia)
Jo Deman (Belgium)
Nika Gorovska (Ukraine)
Pia Melin Graasbøll (Denmark)
Sarah Rita Kattan (Lebanon)
Eun Gui Kim (Republic of Korea)
Daiana Neil (Argentina)
Christine “Chrissy” Pollithy (Germany)
Juan Reig (Spain)
