Για τον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών στην Κοκκινομηλιά

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 12/09/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία, Scouts4SDGs


Ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών, στο χωριό Κοκκινομηλιά της Βόρειας Εύβοιας, χρονολογείται από το 1890. Ήταν περίφημος για το γύψινο Τέμπλο του το οποίο είχαν κατασκευάσει στις αρχές του περασμένου αιώνα ονομαστοί τεχνίτες, για τα σπάνια ψηφιδωτά και τα υπέροχα μωσαϊκά του.

Ο ναός των Ταξιαρχών δε γλίτωσε από τη μεγάλη πυρκαγιά που «θέρισε» ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια στις αρχές του Αυγούστου, μαζί και το μικρό χωριό της Κοκκινομηλιάς, το ορεινότερο της Εύβοιας. Η φωτιά δεν άφησε τίποτα όρθιο, εκτός από τους τέσσερις τοίχους. Τα αποκαΐδια της στέγης, τούβλα, κεραμίδια και λαμαρίνες ριγμένα στο πάτωμα σκέπασαν τα μωσαϊκά, το τέμπλο και η εικόνα των Ταξιαρχών κάηκαν, τα ιερά κειμήλια έγιναν στάχτη. Κάηκαν τα πάντα εκτός από τις αναμνήσεις μιας ζωής των χωρικών σε αυτή την εκκλησία, οι ύμνοι των μυστηρίων, οι χοροί στο προαύλιο στα πανηγύρια.



Το τριήμερο 10 - 11 - 12 Σεπτεμβρίου, Πρόσκοποι μέλη της αποστολής προσφοράς εργασίας στη Βόρειο Εύβοια υλοποίησαν εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου του Ιερού Ναού, με ιδιαίτερη συγκίνηση για την ιστορικότητα και την ιερότητα του τόπου. Μια εμπειρία που φτωχαίνει όταν περιγράφεται με λόγια και μόνο οι εικόνες μπορούν να μεταφέρουν τι αντικρύσαμε και ποιο το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.

Τα λόγια των κατοίκων, στους οποίους ευχόμαστε ο Θεός να τους βοηθήσει και σύντομα να λειτουργηθούν ξανά στο Ναό τους επισκευασμένο, ήταν το πιο σημαντικό «παράσημο».