Έλληνες Πρόσκοποι - Κορυφαίος εθελοντικός Οργανισμός σύμφωνα με την έρευνα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση των ΜΚΟ στην Ελλάδα»

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 16/07/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία, Έρευνες


Για μία ακόμη φορά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων βρέθηκε ανάμεσα στις ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση των ΜΚΟ στην Ελλάδα», που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΜΚΟ HIGGS. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται την άνοιξη του 2018 με στόχο να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο αρχείο Μ.Κ.Ο. με κατηγοριοποίηση των τομέων δραστηριοποίησής τους.

Αυτή τη φορά οι Πρόσκοποι αξιολογήθηκαν σε τέσσερα πεδία δραστηριοποίησης: Εκπαίδευση, Μετανάστευση/ Πρόσφυγες, Περιβάλλον/Πολιτική Προστασία και Πολιτισμός, στα οποία βαθμολογήθηκαν με τέσσερα (4) αστέρια. 

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων είπε σχετικά: «Υποδεχόμαστε με χαρά, για ακόμη μια χρονιά, την ετήσια έκθεση του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ ΙΙ Αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HIGGS. Για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τη μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους στη χώρα μας που αποτελεί και μέρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης, της σημαντικότερης εθελοντικής και εκπαιδευτικής οργάνωσης νέων στον κόσμο με περισσότερα από 77 εκατομμύρια μέλη, η συστηματική και επιστημονική χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των ΜΚΟ αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση τους και την εξασφάλιση ενός ισχυρού κοινωνικού αποτυπώματος της Κοινωνίας των Πολιτών. Ως Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ηγούμαστε των προσπαθειών για την σύσταση ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου με διαφάνεια και λογοδοσία προκειμένου ο εθελοντισμός, σε όλες τους τις μορφές, να βρει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική κοινωνία.»

Η έρευνα υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το HIGGS, υπό την εποπτεία Eπιστημονικής Επιτροπής απαρτιζόμενης από καθηγητές τριών πανεπιστημίων και με χρηματοδότηση από το Κοινοφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Για να διαβάσετε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας, πατήστε εδώ.