iNaturalistGR: Ένα νέο εργαλείο μεγάλης κλίμακας για την συλλογή βιοποικιλότητας στην Ελλάδα

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/06/2021
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Οι Έλληνες Πρόσκοποι θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο για να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλους τους συμπολίτες τους να υιοθετούν συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας και θα ενισχύεται η αποφασιστικότητα των κοινωνιών, ώστε να έχουμε πραγματικά τη δύναμη και την ευκαιρία να διατηρήσουμε το μωσαϊκό της ζωής από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι.

Η κα Δήμητρα Κατσάδα αναφέρει: "Το iNaturalistGR είναι η «πύλη» της Ελλάδας στον κόσμο του iNaturalist, διαχειριζόμενη από την iSea, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, με την υποστήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το iNaturalistGR δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να κάνει αναρτήσεις με παρατηρήσεις από φυτά ή ζώα που συναντά στην Ελλάδα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη προκειμένου να τα ταυτοποιήσει, να μάθει περισσότερες πληροφορίες για αυτά, να διατηρήσει το δικό του αρχείο με παρατηρήσεις αλλά και να τις μοιραστεί μαζί με άλλους φυσιολάτρες! Κάθε παρατήρηση που αναρτάται, επικυρώνεται από την κοινότητα χρηστών του iNaturalist, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για την μελέτη της βιοποικιλότητας."



Έτσι, το iNaturalistGR είναι ένα σύστημα πληθοπορισμού (crowdsourcing) ταυτοποίησης και καταγραφής της εμφάνισης ειδών αλλά και μια διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για φυσιολάτρες!

Στόχοι του iNaturalistGR είναι η αύξηση της κατανόησης και του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και το περιβάλλον της Ελλάδας, αλλά και η δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου βάσης δεδομένων βιοποικιλότητας που είναι χρήσιμη για την επιστήμη και τη διατήρηση της φύσης.

Το iNturalistGR έχει λάβει τη θερμή υποστήριξη και συνεργάζεται με διάφορους ακόμα φορείς από την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το οποίο προωθεί ενεργά τη χρήση του στα μέλη του και θα το αξιοποιήσει στις εξορμήσεις που διοργανώνει στη φύση!



Αν δεν είσαι ακόμα μέλος της παγκόσμιας κοινότητας του iNaturalist, ακολούθησε αυτό τον σύνδεσμο https://greece.inaturalist.org/ και γίνε επιστήμονας πολίτης δημιουργώντας λογαριασμό στο iNaturalistGR και ξεκινώντας να καταγράφεις τη βιοποικιλότητα που υπάρχει γύρω σου!

Αν έχεις ήδη λογαριασμό στο παγκόσμιο iNaturalist, συνέδεσε το προφίλ σου στο iNaturalistGR σε 4 απλά βήματα: https://bit.ly/3sle48p. Παρακολούθησε το blog του iNaturalistGR εδώ: https://greece.inaturalist.org/blog.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δήμητρα Κατσάδα, Υπεύθυνη Διαχείρισης iNaturalistGR ([email protected])