Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 22/05/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Περιβάλλον


Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου και καθιερώθηκε πριν από 18 χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση από το κοινό στα θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Ο πλούτος των ειδών χλωρίδας και πανίδας και η ποικιλία των τύπων οικοτόπων που υπάρχουν στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της γεωμορφολογίας, των διάφορων κλιματικών τύπων και της συνεύρεσης ειδών από τρεις διαφορετικές ηπείρους, την κατατάσσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη βιοποικιλότητα, αλλά και με μεγάλες ευθύνες για τη διαφύλαξή της.

Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.


Με αφορμή τη διεθνή ημέρα της βιοποικιλότητας, σας καλώ να υιοθετήσετε το σύνθημα «Είμαστε μέρος της λύσης» και να συμμετέχετε ενεργά στην πρόκληση για τη βιοποικιλότητα που αντιμετωπίζουμε, ως Πρόσκοποι και πολίτες αυτού του πλανήτη. Οι Πρόσκοποι σε όλον τον κόσμο επανεξετάζουν τη σχέση τους με τη φύση, εστιάζουν στη διατήρηση της αειφορίας και προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της συνεχώς αυξανόμενης απώλειας της βιοποικιλότητας, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν με γνώση και θάρρος αυτές τις πλανητικές κρίσεις.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να υιοθετούν συμπεριφορές και πρακτικές με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας και θα ενισχύεται η αποφασιστικότητα των κοινωνιών, ώστε να έχουμε πραγματικά τη δύναμη και την ευκαιρία να διατηρήσουμε το μωσαϊκό της ζωής από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι.

Στο πλαίσιο δράσεων για την Ημέρα Βιοποικιλότητας, οι Πρόσκοποι διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 στις 19:30 Webinar με θέμα:  «Βιοποικιλότητα: Είμαστε μέρος της λύσης».