Βασίλης Σφακιανόπουλος: Το ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ είναι κάτι που με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή και κάτι που με κάνει πάντα να προβλέπω την εξέλιξη των πραγμάτων!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 18/05/2021
Κατηγορίες: Συνεντεύξεις


Λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συναντήσαμε τον Βασίλη Σφακιανόπουλο, έναν Πρόσκοπο, ο οποίος μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο έχει καθαρίσει μέσω της πρωτοβουλίας Save Your Hood, δεκάδες εκτάσεις έχοντας συγκεντρώσει πάνω 5.000.000 λίτρα σκουπιδιών

(συνέντευξη στο Ενήλικο Στέλεχος του Σ.Ε.Π. & Δημοσιογράφο Κώστα Νούση)

Τι είναι το «Save your Hood» και πώς ξεκίνησε;

Tο Save your Hood είναι μια εθελοντική κινητοποίηση που έχει ήδη βγει από τα ελληνικά σύνορα και αναπτύσσεται με άκρως γοργούς ρυθμούς με ένα σκοπό. Την αλλαγή της νοοτροπίας μας σε σχέση με το περιβάλλον.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, δυστυχώς, στο θέμα της χερσαίας και υδάτινης ρύπανσης είναι ιδιαίτερα άσχημη. Πέρα από την έλλειψη κάθε περιβαλλοντικής παιδείας, υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία και τον πλησίον μας ειδικά στα αστικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις υπερκαταναλωτικές μας συνήθειες και τους εγκλεισμούς από τον COVID-19, αυτή επιδεινώθηκε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα, στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το πρόβλημα εντάθηκε ακόμα περισσότερο μαζί με την αδιαφορία των πολιτών. Όλο αυτό, το παρατηρούσα, το βίωνα και έψαχνα μέσα μου για έναν τρόπο για να βελτιωθούν οι συνθήκες.

H δράση του Save your Hood προέκυψε ύστερα από έναν συνδυασμό παρατηρήσεων και θέληση για δράση. Ένα συγκεκριμένο γεγονός στις 28 Μαΐου του 2020, αποτέλεσε την αφορμή να με βάλει σε σκέψεις και να αποφασίσω να δράσω. Ένας νέος σε ηλικία, σε ένα αγαπημένο σημείο θέας στα Τουρκοβούνια, μπροστά μου πέταξε επιδεικτικά ένα ποτήρι καφέ στον γκρεμό, παρέα με τόνους άλλων σκουπιδιών που βρίσκονταν εκεί. Η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο έκανε αυτή την κίνηση, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. "Μα καλά δεν βλέπεις τι γίνεται; Το δικό μου σε πείραξε;". Όντας αντίθετος προσωπικά με τον τρόπο που οι περισσότερες οργανώσεις πραγματοποιούν cleanups, ενώ ήμουν αποφασισμένος να καθαρίσω το εν λόγω σημείο, έψαχνα τον σωστό τρόπο, ώστε να μην γίνει μάταια η προσπάθεια μου. Έτσι, αρκετούς μήνες μετά, στις 15 Νοεμβρίου, μετά από μια έκκληση σε φίλους και γνωστούς στα κοινωνικά δίκτυα, 7 άτομα καθάρισαν πάνω από 3.600 λίτρα σκουπιδιών, αντιμετωπίζοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προβλήματος της περιοχής. Προβλήθηκε το αποτέλεσμά μας στα κοινωνικά μας δίκτυα και η ανταπόκριση του κόσμου, γέννησε το Save Your Hood. Όπως συνέβη και στον εαυτό μου, η απόσταση μεταξύ θέλω και πράττω είναι τεράστια και ακριβώς αυτή την απόσταση ελαττώνει το Save your Hood. 

Ξεσκεπάζοντας τις δυνάμεις που κρύβει ο καθένας μας, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες μας, δίνοντας μια ενιαία φωνή στις προσπάθειες μας. Μετά απο 6 μήνες ζωής και πάνω από 2.000 δράσεις, 5.000.000 λίτρα σκουπιδιών και 19.000 ενεργούς εθελοντές (37.000 μέλη) , καταλάβαμε όλοι ότι δεν είμαστε μόνοι. Δεν είμαστε οι τρελοί του χωριού που βγαίνουν με μια σακούλα στο χέρι και οι υπόλοιποι τους κοιτούν επικριτικά αλλά είμαστε πολλοί, είμαστε παντού και αποτελούμε ένα trend που ήρθε για να μείνει, βάζοντας τα σκουπίδια στη θέση τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογη ανέλπιστη κινητοποίηση έχουμε πετύχει και στην Κύπρο με πάνω από 2.000 εθελοντές και 1.000.000 λίτρα σκουπίδια.



Το «Save your Hood» γεννήθηκε στην πανδημία και διαδόθηκε με τη «μορφή πανδημίας». Τι βοήθησε στην ταχύτατη διάδοση της ιδέας;

Είναι όντως αλήθεια οτι η διάδοση του μηνύματός μας μπορεί να συγκριθεί αρκετά με τον COVID-19 καθώς "μολύναμε" σε λιγότερο απο 6 μήνες πάνω από 37000 συμπολίτες μας, και αυτό μόνο στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται αφενός στην αγνότητα σε συνδυασμό με την απλότητα που λειτουργει το Save Your Hood, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια συγκυρία όπου όλοι μας αναζητήσαμε να ασχοληθούμε στην καραντίνα με κάτι ουσιώδες, στα μέρη που είμασταν αποκλεισμένοι. Η αγάπη, η εύθυμη διάθεση, χωρίς πολιτικό χρώμα και θολά σημεία και η έλλειψη των "κατηγορώ" αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν και συνεχίζουν και προσελκύουν τους εθελοντές μας.

Ο κόσμος το είδε ως το «6αράκι» του ή ως κάτι μεγαλύτερο;

Σίγουρα, μέσα στην καραντίνα, οι δράσεις μας αποτέλεσαν μια σαφέστατα ευχάριστη διέξοδο, γεμίζοντας μας ενέργεια και θετική προδιάθεση. Όμως, ένα μεγάλο μέρος μας δεν το είδε ως ένα απλό 6 και αυτό φαίνεται απο την ενεργοποίηση μας, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα. Τώρα, είμαστε εκτός των περιορισμών μας, και μένει να δούμε και στην πράξη το ποσοστό των ενεργών μας εθελοντών.



Έχεις υπάρξει Πρόσκοπος. Υπάρχουν στοιχεία που έχεις κερδίσει από την Προσκοπική Κίνησης και «εκμεταλλεύτηκες» για να υλοποιήσεις την ιδέα σου;

Το ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ είναι κάτι που με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή και κάτι που με κάνει πάντα να προβλέπω την εξέλιξη των πραγμάτων, όπως και η αγάπη μου για τον πλησίον μου και ας αποτελεί μέρος του προβλήματος. Θεωρώ ότι οι βασικότερες μου αρχές συγκλίνουν με του προσκοπισμού και με βεβαιότητα έχει ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης μου. 

Το «Save your Hood» λειτουργεί με εθελοντές χωρίς κάποιο οργανωμένο τρόπο λειτουργίας. Πόσο εύκολο είναι να φέρεις κοντά σε έναν κοινό σκοπό μία ομάδα ανθρώπων, της οποίας τα μέλη είναι ξένα μεταξύ τους;

Δεν συμφωνώ ότι δεν έχει κάποιον οργανωμένο τρόπο λειτουργίας. Ίσα ίσα που έχει έναν τρόπο που έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή προς όφελος του εθελοντή. Μέσα από την απλότητα του τρόπου αυτού καθώς και την προσαρμοστικότητα του ανά περίπτωση, είναι εύκολα κατανοητός και λειτουργεί. Θα έλεγα ότι κάτι φαινομενικά αδύνατο, αποδείχθηκε υπερβολικά εύκολο. Ο συντονισμός είναι κάτι απλό όταν γίνεται με πηγαίο τρόπο, χωρίς αρχηγούς με την μόνη παραδοχή οτι οι ομάδες αποτελούνται απο ανθρώπους, όπου η χημεία τους είναι κάτι που αλλάζει ανα ομάδα. Ο εθελοντισμός έχει μια απερίγραπτη μαγεία, αρκεί να αφήσεις ελεύθερες τη δημιουργία σχέσεων, δεσμών και την τάση για προσφορά με ανεπαίσθητο έλεγχο.



Ο στόχος είναι η δημιουργία ενεργών πολιτών ή πολιτών οι οποίοι θα «εκπαιδεύουν» με το έργο τους ότι κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται η προσφορά τους περνώντας την κουλτούρα της ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον;

Ονειρευόμαστε για μια αναπτυγμένη περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπου εκείνη θα είναι αυτάρκης και σε απόλυτη συμφωνία με τη φύση. Έχοντας επεκταθεί ήδη επιτυχώς εκτός Ελλάδας, η κινητοποίηση μας δεν θα σταματήσει μέχρι η φωνή μας να γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στις καταστροφικές μας υπερκαταναλωτικές συνήθειες. Σε κοινωνικό επίπεδο, παλεύουμε να αναδομήσουμε τις γειτονιές μας με ανθρώπους που νοιάζονται και για τη φύση αλλά και για τον γείτονά τους, ενώ σε πιο πρακτικό επίπεδο, να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε αρχές κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, βελτιώνοντας τα συστήματα αποκομιδής και ανακύκλωσης, εκπαιδεύοντας παιδιά, πολίτες, δημόσιους φορείς και οργανισμούς αναλόγως προς την μείωση των απορριμμάτων τους.