16η Συνάντ-e-ση Προσκόπων Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 13/04/2021
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Μια διαφορετική συνάντηση ενωμοτιών είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι Ενωμοτίες (μικές Ομάδες ηλικίας Προσκόπου) της Περιφέρειας Προσκόπων Ανατολικής Αττικής. Από το Σάββατο 20 Μαρτίου έως και την κορύφωση της Συνάντησης το Σάββατο 10 Απριλίου πάνω από 50 Ενωμοτίες και 200 πρόσκοποι έπαιξαν και έφεραν εις πέρας ειδικές αποστολές και δοκιμασίες που είχε ετοιμάσει γι’ αυτές η Π.Δ.Υ (Προσκοπική Διαστημική Υπηρεσία βεβαίως). Το θέμα της φετινής συνάντησης δεν ήταν άλλο από την εξερεύνηση του διαστήματος και οι Πρόσκοποι κλήθηκαν να βοηθήσουν το πλήρωμα ενός χτυπημένου αστρόπλοιου και να διαλευκάνουν ποιος ήταν πίσω από το χτύπημα!



Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη καλούσε τις ενωμοτίες να φέρουν εις πέρας πρωτότυπες αποστολές (ασύγχρονα) που σχετιζόταν με την προετοιμασία του κάθε προσκόπου ξεχωριστά για το ταξίδι του στο διάστημα. Στη συνέχεια η δεύτερη φάση καλούσε τις Ενωμοτίες να προετοιμαστούν φτιάχνοντας κάποιες περίεργες αλλά πολύ χρήσιμες κατασκευές όπως το εκκρεμές του Νεύτωνα. Φυσικά η προετοιμασία τους αυτή ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί στο αστρόπλοιο να επαναφέρουν τα συστήματα επικοινωνίας και να εκπέμψουν SOS. H αποστολή διάσωσης έγινε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου. Εκεί, σε ένα διαφορετικό «escape room», κάθε ενωμοτία συνεργάστηκε με μία ακόμη (από διαφορετικό Προσκοπικό Σύστημα) και μαζί καθοδήγησαν τον αστροναύτη προκειμένου να λύσει τους γρίφους των πρωτόκολλων ασφαλείας και να επαναφέρει τα συστήματα επικοινωνίας.



Τέλος, η μεγάλη μέρα έφτασε το Σάββατο 10 Απριλίου που οι Ενωμοτίες συγκεντρώθηκαν όλες μαζί ώστε να δώσουν ένα τέλος στη δύσκολη υπόθεση. Αρχικά εκπαιδεύτηκαν στις διαστημικές μάχες (ανά δύο ενωμοτίες πάλι από διαφορετικό Σύστημα) μέσα από ένα απαιτητικό παιχνίδι διαστημικής ναυμαχίας τριών επιπέδων! Έπειτα, δοκίμασαν τις θεωρητικές επιστημονικές γνώσεις τους μέσα από ένα quiz γνώσεων που βασιζόταν στο υλικό του καθηγητή Αστροφυσικής Παύλου Καστανά – Astronio, ο οποίος έστειλε ειδικό μήνυμα στις ενωμοτίες ευχόμενος να επιτύχουν την αποστολή τους και να στοχεύουν πάντα προς τ’ άστρα! Στη συνέχεια, οι ενωμοτίες κλήθηκαν να διαλευκάνουν την υπόθεση για το ποιος ήταν ο ένοχος πίσω από την επίθεση στο Αστρόπλοιο της ΠΔΥ αφού πρώτα είδαν και αξιολόγησαν τις καταθέσεις των υπόπτων όπως αυτές είχαν ανέβει στο κανάλι της ΠΔΥ στο Youtube.

Την 16η Συνάντηση Ενωμοτιών έκλεισε ο Αύγουστος Πανταζίδης, ο πρώτος υποψήφιος Έλληνας Αστροναύτης, μεταφέροντας την ιστορία της δικής του πορείας προς τ’ άστρα! Ο Αύγουστος μίλησε για την μέχρι τώρα προσπάθειά του στις Ενωμοτίες, ενώ απάντησε και σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των Προσκόπων. Ο Αύγουστος προέτρεψε όλους τους προσκόπους να δουλέψουν σκληρά για τα όνειρά τους φτάνει να τα αγαπούν και να πιστεύουν σε αυτά. Η σκληρή δουλεία πάντα αποδίδει! Η συνάντηση και η συζήτηση με το Αύγουστο ήταν μια μοναδική εμπειρία και ευκαιρία που θα μείνει αξέχαστη για κάθε πρόσκοπο της Συνάντησής μας.





Αυτή ήταν η 16η Συνάντηση Ενωμοτιών Ανατολικής Αττικής! Μια συνάντηση, που όπως υποδηλώνει το σύνθημα της, μας έμαθε να στοχεύουμε πάντα προς τ’ άστρα, παρά τις όποιες δυσκολίες!

Ad Astra, Per Aspera!

Κείμενο: Ισιδώρα Κωνσταντινίδη & Αντώνης Χρυσοστόμου