Oι Πρόσκοποι γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα των Δασών

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 21/03/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Περιβάλλον


Η "Διεθνής Ημέρα των Δασών", 21 Μαρτίου, προσπαθεί κάθε χρόνο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για την χρησιμότητα των δασών, να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι απαραίτητο να καταστρέφονται τα δάση για να παράγονται περισσότερα τρόφιμα, και να κατανοήσουμε τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους τα δάση συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και άλλες βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Εάν τα διαχειρίζονται σωστά, μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς ποτέ να εξαντληθούν.


Τα δάση και τα δέντρα παρέχουν ασφάλεια και ευημερία για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως κρίσιμες πηγές τροφίμων, ενέργειας και εισοδήματος. Σταθεροποιούν επίσης τα εδάφη και το κλίμα, συγκρατούν το νερό και δίνουν σκιά και καταφύγιο. Είναι το σπίτι σε περίπου 80 % των έμβιων οργανισμών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, των φυσικών θηρευτών και των γεωργικών παρασίτων.  Αν και ο ετήσιος ρυθμός παγκόσμιας απώλειας δασών έχει επιβραδυνθεί, η αποψίλωση των δασών παραμένει ζήτημα ανησυχίας. Το δάσος εξακολουθεί να χάνεται, ιδίως στις τροπικές περιοχές, κυρίως λόγω της γεωργίας.



Ο κόσμος χάνει 100 εκατομμύρια στρέμματα δάσους - περίπου το μέγεθος της ηπειρωτικής Ελλάδας (χωρίς τα νησιά) - κάθε χρόνο και η υποβάθμιση της γης επηρεάζει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια στρέμματα, μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νότια Αμερική. Η απώλεια και η υποβάθμιση των δασών εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων θέρμανσης του κλίματος και τουλάχιστον το 8% των δασικών φυτών και το 5% των δασικών ζώων διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών, από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας παράλληλα, παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για την αειφόρο ανάπτυξη.


Η αποψίλωση οδηγεί σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα, στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα. Αποτελεί επίσης το 20% της συνολικής εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που προκαλεί αυξημένη υπερθέρμανση του πλανήτη.  Τα έργα φύτευσης και αποκατάστασης μικρής ή μεγάλης κλίμακας μπορούν να έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις. Η πράσινη πόλη δημιουργεί καθαρότερο αέρα και πιο όμορφους χώρους και έχει τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων. 

Ο στόχος της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, που ξεκινά φέτος (2021-2030), αποσκοπεί να αποτρέψει, να σταματήσει και να αντιστρέψει την υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων παγκοσμίως. Μας παρακινεί να φυτεύσουμε δέντρα και να δημιουργήσουμε δάση σε υποβαθμισμένα δασικά τοπία σε μαζική κλίμακα, αυξάνοντας έτσι την οικολογική ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα. Αν γίνει σωστά , η αποκατάσταση των δασών είναι μια εφικτή λύση που βασίζεται στη φύση για την οικοδόμηση και την επίτευξη ενός καλλίτερου μέλλοντος, όπως το θέλουμε.



Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας , όπως επίσης λέγεται, είναι αφιερωμένη το 2021 στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, «Μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία». Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος έχει δημοσιεύσει πολλά θέματα που θα βοηθήσουν κάθε Ενήλικο Στέλεχος να καταρτισθεί και να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της Ημέρας και εάν είστε μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, πολύ χρήσιμο υλικό μπορείτε να βρείτε στην κλειστή ομάδα του facebook «Περιβάλλον ΓΕ/Σ.Ε.Π.»