3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/03/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Περιβάλλον, Scouts4SDGs


Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, κατά την 68η σύνοδο της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) όρισε την 3η Μαρτίου - την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) το 1973 - ως Παγκόσμια Ημέρα για την Άγρια Ζωή, ημέρα εορτασμού και ευαισθητοποίησης για τα άγρια ζώα και τα φυτά του κόσμου.  Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής έχει γίνει πλέον η πιο σημαντική παγκόσμια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην άγρια φύση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής γιορτάζεται το 2021 με θέμα «Δάση και Ζωή, βιώσιμος πλανήτης και άνθρωποι», για να επισημάνει τον σημαντικό ρόλο των δασών, των δασικών ειδών και των οικοσυστημικών υπηρεσιών στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, και ιδιαίτερα των αυτόχθονων και τοπικών κοινοτήτων με μακροχρόνιους δεσμούς με δασικές περιοχές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ 1, 12, 13 και 15, και τις ευρείες δεσμεύσεις τους για την ανακούφιση της φτώχειας, τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των πόρων και τη διατήρηση της γης.


Υπολογίζεται ότι μεταξύ 200 και 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα ή δίπλα σε δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας τη διαβίωσή τους σε δασικά είδη και διάφορες λειτουργίες του οικοσυστήματος όπως και την κάλυψη των βασικότερων αναγκών τους σε τρόφιμα, στέγη, ενέργεια και φάρμακα.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπων, δασών και ειδών άγριας ζωής που ζουν στα δάση και των υπηρεσιών οικοσυστήματος που παρέχουν. Περίπου το 28% της επιφάνειας του πλανήτη διαχειρίζεται σήμερα από αυτόχθονες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο οικολογικά άθικτα δάση του πλανήτη. Αυτοί οι χώροι δεν είναι μόνο σημαντικοί για την οικονομική και προσωπική τους ευημερία, αλλά και για την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Τα δάση και η ζωή που ζει σε αυτά και εξαρτάται από αυτά, βρίσκονται σήμερα στο σταυροδρόμι των πολλαπλών πλανητικών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή, έως την απώλεια βιοποικιλότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην υγεία.

Στις 3 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής θα γιορτάσουμε τη Ζωή που βρίσκεται μέσα στα δάση και θα επιδιωχθεί η προώθηση μοντέλων και πρακτικών διαχείρισης της. Πρακτικές που θα συνεπικουρούν τόσο την ανθρώπινη ευημερία όσο και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των δασών, των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας και τα οικοσυστήματα που συντηρούν και προωθούν την αξία των παραδοσιακών πρακτικών και γνώσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη σχέση με αυτά τα κρίσιμα φυσικά συστήματα. • Μέχρι και 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα ή δίπλα σε δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Βασίζονται στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχονται από τα δάση και τα δασικά είδη για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.  
 • Για αιώνες, τα δάση έχουν ενεργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, παρέχοντας τροφή, καύσιμα και φάρμακα, και τη διατροφή των ζώων κοινότητες εξαρτώνται από το πότε οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν
 • Οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 απειλούν τόσο τα μέσα διαβίωσης των δασών όσο και  τα κίνητρα για τη διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων. Τα σχέδια αποκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη διατήρηση των δασών, των δασικών ειδών  και των μέσων διαβίωσης
 • Σε παγκόσμιο επίπεδο, έως και 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι,  συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις φτωχότερες κοινότητες του πλανήτη, βασίζονται στα δάση και τα δασικά είδη για την επιβίωση, τα μέσα διαβίωσης και την παραγωγή εισοδήματος.
 • Περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιούν καύσιμα ξύλου για βασικές ενεργειακές ανάγκες, όπως το μαγείρεμα, η αποστείρωση του νερού ή η θέρμανση των σπιτιών • Τα δάση φιλοξενούν το 80% όλων των χερσαίων άγριων ζώων. Τα οικοσυστήματα που διατηρούν είναι απαραίτητα για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης και τις ευρύτερες ανάγκες των κοινωνιών και των οικονομιών παγκοσμίως.
 • Περίπου το 66% της παγκόσμιας δασικής έκτασης βρίσκεται εντός των εδαφών μόλις 10 χωρών:  τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Λ.Δ.Κίνας, την Ινδονησία, το Περού και την Ινδία.
 • Τα δάση απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου του Διοξειδίου του Άνθρακα  που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο. Η αποκατάσταση των δασών θα μπορούσε να αφαιρέσει άλλα 26 γιγατόνους αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα   • Η απώλεια, η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός των δασών επιταχύνουν την κλιματική κατάρρευση και την απώλεια βιοποικιλότητας. Αυτό απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτων και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης  εκατομμυρίων ανθρώπων
 • Περίπου τα μισά τροπικά δάση του κόσμου θεωρούνται άθικτα, αλλά λιγότερο από το 7% αυτών των δασών βρίσκονται υπό κάποια μορφή νομικής προστασίας
 • Αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος μια τετραπλή πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης: μια κλιματική κρίση, μια κρίση απώλειας βιοποικιλότητας, μια κρίση ανισότητας και μια παγκόσμια κρίση υγείας. Τα δάση και οι δασικές κοινότητες βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μιας από αυτές τις προκλήσεις