Εκπαίδευση των Διασωστών της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. για τα φίδια

Αρθρογραφος: Μπένος-Πάλμερ Θεόδωρος
Ημ/νια Έκδοσης: 01/03/2021
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Ο Χειμώνας τυπικά τελείωσε και οι θερμοκρασίες της Άνοιξης θα αρχίσουν να ξυπνάνε τα φίδια από την χειμερία νάρκη τους. Το φίδι είναι παρεξηγημένο ζώο στη χώρα μας και για το λόγο αυτό συνήθως προκαλεί φόβο που συχνά οδηγεί στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, όπως πολλές άτοπες μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης "κακίας" του. Όλοι αυτοί οι μύθοι, μαζί με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην άδικη αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι σταφίδια με άσχημα αποτελέσματα βίαιης συμπεριφοράς και πανικού στην παραμικρή θέα αυτού του ερπετού.

Αυτούς τους «μύθους» ανέλαβε να μας εξηγήσει-διαλύσει ο βιολόγος, κ Ηλίας Στραχίνης, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας παρουσιαστής τηςεκπομπής «Άγρια Ελλάδα» της ΕΡΤ3 και διαχειριστής του www.herpetofauna.gr καινα μας οδηγήσει στον κόσμο των ΦΙΔΙΩΝ της ΕΛΛΑΔΑΣ στο webinar πουοργάνωσε η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, 3 Μαρτίου #WorldWildlifeDay, #WWD2021


Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, ο κ Ηλίας Στραχίνης, παρουσίασε σε 90 μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και σε 40 φίλους της σελίδας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΓ.Ε./ΣΕΠ (σε Live Streaming)το πως να ξεχωρίζουμε τα ελάχιστα επικίνδυνα δηλητηριώδη φίδια της Ελλάδας, μαζί με οδηγίες πρόληψης και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηριώδους δήγματος και μας έδωσε πρακτικές συμβουλές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, σ' ένα πολύ περιεκτικό webinar που αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και ωφέλιμο για όλους.

Όπως μας είπε ο κ Ηλίας Στραχίνης στην παρουσίασή του, οποιοδήποτε φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί πανικοβλημένο να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που δεν θέλει εκείνη την στιγμή είναι να κάτσει καινα αντιμετωπίσει τον άνθρωπο. Αυτή είναι και η κύρια μορφή άμυνας των φιδιών. Κατόπιν εάν το φίδι εγκλωβιστεί σε κάποιο μέρος αντιμέτωπο με τον άνθρωπο τότε θα προσπαθήσει να τρομάξει τον "θύτη" του στρέφοντας το κεφάλι του προς αυτόν και βγάζοντας τον χαρακτηριστικό δυνατό συριγμό που ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενο "Σσσσς". Στις περιπτώσεις και μόνο που το ζώο πατηθεί ή αρπαχτεί από κάποιο χέρι έτσι ώστε νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να ξεφύγει ή ακόμα όταν ο "θύτης" του έχει πλησιάσει απειλητικά κοντά, τότε και χρησιμοποιεί την έσχατη άμυνά του, το δάγκωμα. Σε καμία άλλη περίπτωση, κανένα φίδι δεν θα έρθει από μόνο του κοντά στον άνθρωπο που τόσο φοβάται για να επιτεθεί και να διακινδυνέψει την ζωή του. Όλα τα άλλα που κατά καιρούς ακούγονται είναι απλά επιβλαβείς μύθοι...


Υπάρχουν αρκετά είδη φιδιών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα 23είδη. Απ’ αυτά μόνο οι Οχιές έχουν επικίνδυνο δηλητήριο! Τα υπόλοιπα είδη φιδιών είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο!

Τα φίδια τρέφονται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά ή έντομα. Ένα φίδι μπορεί να φάει και 1000 ποντίκια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του καθιστώντας το ωφέλιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο!


Όταν λοιπόν συναντήσετε φίδι απομακρυνθείτε ήρεμα!  Δεν πρόκειται ποτέ να σας κυνηγήσει ή να σας επιτεθεί.  Δεν υπάρχει συνεπώς κανένας απολύτως λόγος πανικού, αφήνετε το φίδι στην ησυχία του να λιάζεται ή να πάει στην φωλιά του ή να συνεχίσει τον περίπατό του. Με σεβασμό πάντα προς το ζωντανό πλάσμα, μπορείτε να το παρατηρήσετε αν θέλετε από κάποια απόσταση ώστε να μη το ενοχλήσετε ή μπορείτε να το φωτογραφίσετε.  Την επόμενη λοιπόν φορά που θα σας ξαφνιάσει η παρουσία κάποιου φιδιού, ας μείνετε ψύχραιμοι και ας αφήσετε την ζωή να συνεχιστεί σε οποιαδήποτε μορφή και εξωτερική εμφάνιση και αν έχει!