Τι ανάγκες καλύπτει μια κίνηση Νέων, όπως η προσκοπική Κίνηση, στην εποχή μας;

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 23/02/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία


Νομίζω πώς  μπορούμε να συμφωνήσουμε  πώς διαχρονική  είναι  η ανάγκη των νέων ανθρώπων  να αναπτύσσουν την  προσωπικότητά τους  ελεύθερα. Η προσκοπική συντροφιά πάντα  προσφέρει σε κάθε  παιδί και νέο γόνιμο έδαφος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μέσα σε ένα πλαίσιο που τον διέπουν συγκεκριμένες Αρχές, που το ίδιο επιλέγει να ακολουθεί. Εκτός από τον εθελοντισμό ο προσκοπισμός προσφέρει ακόμη  και κάτι σημαντικό, λόγω  ακριβώς του παιγινιώδους χαρακτήρα του:  την ευκαιρία για παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Προσκοπισμός είναι γνωστός και ως Προσκοπικό Παιχνίδι. Ένα ελκυστικό παιχνίδι ,προσαρμοσμένο κατάλληλα  για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Γιατi ένα παιδί συμμετέχει  στη προσκοπική ζωή ως Λυκόπουλο, Πρόσκοπος ή Ανιχνευτής (και αργότερα ως νέος  στο Προσκοπικό δίκτυο);
Το προσκοπικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο κατάλληλα στις διάφορες  ηλικιακές ομάδες προσφέρει στα παιδιά και στους νέους της Πατρίδας μας ελκυστικές , συναρπαστικές  και γεμάτες με περιπέτεια και φαντασία  δράσεις στην πόλη  και κυρίως στο ύπαιθρο.  Κάθε παιδί και κάθε νέος  κοντά μας  έχει ευκαιρία  για  δραστηριότητες που το ίδιο επιλέγει να συμμετάσχει με τους φίλους του. Έτσι  παίζοντας  με συνομηλίκους του (γιατί ο Προσκοπισμός  είναι παιχνίδι)  κάθε παιδί και νέος , μαθαίνει να τα βγάζει πέρα στη ζωή του. Εχει την ευκαιρία να  ζήσει  στα πλαίσια ενός κώδικα τιμής, τον οποίο  υπόσχεται να τηρεί, συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τον ίδιο και τους συνομηλίκους του, αφού στο προσκοπικό παιχνίδι  κυριαρχούν η αυτενέργεια, η αυτοδιοίκηση. Έτσι κατορθώνει μια συνεχή  πρόοδο όχι μόνο  όσον αφορά τις αποκτούμενες βιωματικά δεξιότητες και γνώσεις αλλά κυρίως ως προς τον χειρισμό καταστάσεων και συμπεριφορών που συμβάλλουν θετικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Το βασικό όμως  για κάθε παιδί και νέο που ζει την προσκοπική  ζωή  είναι ότι  βρίσκει  εύφορο έδαφος  στο να παίξει με συνομηλίκους του.

Τι προσδοκά ένα γονιός που  βλέπει το παιδί του να συμμετέχει στους Προσκόπους;
Κάθε γονιός  επιδιώκει την  σύμμετρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού του, δίδοντας  του ευκαιρίες να  βελτιώνει συνεχώς τις ικανότητες, δεξιότητες και συμπεριφορές του και εν τέλει το χαρακτήρα του.
Αυτές τι ευκαιρίες  τις προσφέρει  το προσκοπικό παιχνίδι


Γεώργιος Ιωάν. Γεωργακάς 
Δικηγόρος  Αθηνών  & πρώην Πρόεδρος Ιδρύματος ΣΕΠ