Δράση Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. +ΠΡΑΞΗ 2020

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/02/2021
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε η ετήσια δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. με την ονομασία +ΠΡΑΞΗ. Κάθε χρόνο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε τα Προσκοπικά Δίκτυα σε όλη την Ελλάδα να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς και να οργανώσουν δράσεις με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, …+πράττοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.



Τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων μέσα από τις δράσεις που προγραμματίζουν και οργανώνουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, προσπαθούν να καλύψουν ανάγκες και να δώσουν λύσεις σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες καθώς και να διαχειριστούν με ωφέλιμο και θετικό τρόπο προβλήματα και αντιξοότητες. Παράλληλα οι δράσεις αυτές προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο δεξιοτήτων στα Μέλη που συμμετέχουν, καθώς καλούνται να ανακαλύψουν το θέμα-πρόβλημα που θα ασχοληθούν και να οργανώσουν τη δράση. Αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, σχέσεις συνεργασίας με άτομα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ηλικιών ή διαφορετικού πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες και για τον επαγγελματικό στίβο: δημιουργική σκέψη, ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενσυναίσθηση και πολλά άλλα.



Φέτος, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δυσκόλεψαν τις δράσεις αλλά τελικά δεν στάθηκαν εμπόδιο. Τηρώντας όλα τα μέτρα από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τη Χίο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Λάρισα, το Χαϊδάρι, το Άργος, την Κέρκυρα και την Αθήνα διοργανώθηκαν συμπράξεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Με πρωτοβουλία των Μελών των Προσκοπικών Δικτύων συγκεντρώθηκαν διάφορα είδη διατροφής, υγιεινής, καθαριότητας κι ένδυσης, καθώς και παιδικά παιχνίδια και κουβέρτες, τα οποία διανεμήθηκαν σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας. Παρασκευάσθηκαν και διανεμήθηκαν μερίδες φαγητού και γλυκίσματα. Διοργανώθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες και συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός φιάλων αίματος σε μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε όλη τη χώρα. 



Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης είναι η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες με άλλους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και φορείς. Χαιρόμαστε που κάθε χρόνο αυτός ο κύκλος όλο και μεγαλώνει. Φέτος τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων είχαν τη χαρά να μοιραστούν την «καλή τους πράξη» με αξιόλογους συνεργάτες : Εθελοντική Ομάδα Ηρακλείου «Κανένας χωρίς φαγητό», Γηροκομείο Χίου «Ζωρζής Μιχαληνός», «Έρασμος» Βέροιας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Βέροιας, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, Δομή παροχής συσσιτίου Ρεθύμνης, ΚΛΙΜΑΚΑ, «Δεσμοί Αίματος Αργολίδας», Σύλλογος Αιμοδοτών Χανίων, «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κοινωνικό παντοπωλείο Λάρισας, Άρσις.



Με εφευρετικότητα... και ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα Προσκοπικά Δίκτυα σε όλη την Ελλάδα απάντησαν δημιουργικά στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω Covid-19 και έδωσαν το στίγμα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας : Είμαστε Πρόσκοποι, παραμένουμε αισιόδοξοι, κινητοποιούμαστε παρεμβατικά για το καλό!