Πρόσκοποι βγαίνουν έξω... με ασφάλεια και σεβασμό για τα μέτρα κατά του Covid:19!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 08/02/2021
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Η διαπαιδαγώγηση είναι ένα από τα κύρια μελήματα των Προσκόπων και αυτό επιτυγχάνεται με διάφορα ερεθίσματα που αποκτά το παιδί, ο έφηβος και ο νέος μέσα από τον Προσκοπισμό. Τα ερεθίσματα αυτά μπορούν να αφορούν παιχνίδια στη φύση, πνευματικά και δημιουργικά παιχνίδια, δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς και φυσικά παιχνίδια σωματικής αγωγής. Πώς όμως μπορούν οι Πρόσκοποι να διαπαιδαγωγήσουν τον νέο μέσα από τη σωματική αγωγή σε μία εποχή υγειονομικής κρίσης και καραντίνας;

Με σοβαρότητα και με μεγάλη προσοχή οι Πρόσκοποι από την Τούφα Χαλανδρίου διοργάνωσαν ένα πρωτότυπο παιχνίδι στην περιοχή τους με μοναδικό σκοπό την ωφέλιμη διέξοδο από το σπίτι. Ένα «κλασσικό» παιχνίδι Προσκόπων, που παίρνει μέρος σε μία γειτονιά ή πόλη και στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για το μέρος παίζοντας, και το προσαρμόσανε σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που θέτει η κοινωνία για την ασφάλεια μας. Έχοντας σαν στόχο λοιπόν, να βγεί το παιδί να αθληθεί μαζί με έναν γονιό του αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με τον ενθουσιασμό ενός παιχνιδιού το οποίο θα το εκπαιδεύει κιόλας για την περιοχή για την οποία κατοικεί, διοργανώθηκε αυτό το παιχνίδι γειτονιάς. 

 Η διοργάνωση του παραπάνω παιχνιδιού πέρασε από πολλά στάδια. Αρχικά, έπρεπε να καλυφθεί το κομμάτι της ασφάλειας των παιδιών όσον αφορά την υγεία τους, το οποίο και επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εντάσσοντας την τεχνολογία των QR codes στο παιχνίδι, τα οποία βρίσκονταν σε ιστορικής σημασίας σημεία της περιοχής, αποφεύχθηκαν επαφές με αντικείμενα. Έτσι, τα παιδιά με τον γονιό τους «σκανάρανε» με τη κινητή τους συσκευή το QR code που βρίσκανε στη γειτονιά και αυτό με τη σειρά του, τους παρέπεμπε  σε ένα site στο οποίο τους εξηγούσε την ιστορική σημασία του σημείου, ενώ ταυτόχρονα τους έδινε ένα παιχνίδι/γρίφο που αν λύνανε κέρδιζαν την τοποθεσία του επόμενου QR code. Η δεύτερη και πολύ σημαντική κίνηση ώστε να εκτελεστεί το παιχνίδι με επιτυχία και ασφάλεια ήταν η ενημέρωση. Ενημερώνοντας τους γονείς για τον σωστό τρόπο διεκπεραίωσης του παιχνιδιού και τονίζοντας τη σημαντικότητα της ατομικής ευθύνης και του να παρευρίσκονται μόνο αυτοί και ο μικρός τους Πρόσκοπος μαζί κατα τη διάρκεια του παιχνιδιού, αποτέλεσε απαραίτητο συστατικό αυτής της δραστηριότητας. Έτσι λοιπόν οι πρόσκοποι, με στόχο να βοηθήσουν το παιδί να πάρει μια ανάσα καθαρού αέρα και να διαπαιδαγωγηθεί, προσαρμόστηκαν στις συγκυρίες και πέτυχαν.



Κείμενο: Χαράλαμπος Αβερκιάδης