2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/02/2021
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Η 2η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων και στοχεύει στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ζωτικό ρόλο των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί επίσης την ημερομηνία έγκρισης της σύμβασης για τους υγρότοπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ramsar, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Οι υγρότοποι είναι χερσαίες περιοχές που είναι κορεσμένες ή πλημμυρισμένες με νερό είτε μόνιμα είτε εποχιακά. Οι εσωτερικοί υγρότοποι περιλαμβάνουν έλη, λίμνες, φράγματα, ποτάμια, πλημμύρες και βάλτους. Οι παράκτιοι υγρότοποι περιλαμβάνουν έλη αλμυρού νερού, εκβολές ποταμών, μαγκρόβια δάση, λιμνοθάλασσες ακόμη και κοραλλιογενείς υφάλους. Οι διακοσμητικές λίμνες με ψάρια, οι ορυζώνες και οι αλυκές είναι υγρότοποι ανθρωπογενείς.



Οι Πρόσκοποι γνωρίζουν, αγαπούν και προστατεύουν τους υγρότοπους γιατί αποτελούν φυσικούς οικότοπους για μεγάλο αριθμό πουλιών, ψαριών και πολλών άλλων μικρών πλασμάτων που ζούν αρμονικά μόνον εκεί και πουθενά αλλού! Τα φίδια, τα έντομα, οι βίδρες, τα ψάρια, οι χελώνες και τα πουλιά μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας σε μια αδιάρρηκτη σχέση με τη Γη και έτσι, εάν οι υγρότοποι καταστραφούν, οι ζωές πολλών από αυτά τα πλάσματα θα κινδυνεύσουν και κατά συνέπεια και ο πλανήτης μας.

Το φετινό θέμα του εορτασμού προβάλει τους υγρότοπους ως πηγή γλυκού νερού και ενθαρρύνει δράσεις για την αποκατάστασή τους και για να σταματήσει η απώλεια τους.



Στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη κρίση γλυκού νερού που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ό, τι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα που εξαρτάται περισσότερο από το νερό και όλη τη ζωή, τους Υγρότοπους.

Οι Πρόσκοποι με τις δράσεις τους προσπαθούν να υπογραμμίσουν τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Διακηρύσσουν ότι το νερό και οι υγρότοποι συνδέονται σε μια αδιαχώριστη συνύπαρξη που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία του πλανήτη μας.


Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες προστασίας από τον COVID-19, βρέθηκε στον υγρότοπο που σχηματίζουν οι εκβολές του ρέματος της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο Αττικής και δημιούργησε το παρακάτω βίντεο ευαισθητοποίησης των μελών μας.