4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 04/02/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία, Σαν σήμερα


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 84 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο κατά την δεκαετία 2005-2015. Κάθε χρόνο, ο καρκίνος σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου για το 2021 θα είναι μια διαφορετική απ’ ότι οι προηγούμενες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά όμως ιδιαίτερα σημαντική για να αναλογιστούμε για το ποιοι είμαστε και πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. «Τα κεντρικά μας συνθήματα “Είμαι … Και Θα…” και “Είμαι… και Θέλω…” αντιπροσωπεύουν όλους εμάς που θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο, έναν κόσμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αγωνίζονται, που επιβιώνουν. Φέτος οι δράσεις όλων μας ακόμα και οι πιο μικρές έχουν σημασία. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τις δικές μας».


Οι Πρόσκοποι, πάντα ευαισθητοποιημένοι σε ανάλογα θέματα, το 2019 υπέγραψαν με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, Σύμφωνο Συνεργασίας, με αντικείμενο την ενημέρωση των νέων για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών. Έκτοτε δεκάδες Πρόσκοποι έχουν γίνει εθελοντές δότες μυελού των οστών καθώς επίσης πραγματοποιούνται συχνές ενημερώσεις για το θέμα στα μέλη του Σ.Ε.Π. 

Παράλληλα, ενήλικοι εθελοντές, μέχρι και την έναρξη της πανδημίας, μοίραζαν χαρά και αισιοδοξία στα παιδιά που νοσηλεύονταν στο Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Μάλιστα σε μία συμβολική κίνηση Πρόσκοποι φόρεσαν για πρώτη φορά το γαλανόλευκο προσκοπικό μαντήλι γύρω απ’ το λαιμό των παιδιών, καλωσορίζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο στη μεγάλη Προσκοπική οικογένεια.  

Η συνεργασία των δύο Οργανισμών θα συνεχιστεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, έχοντας ως κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών που νοσηλεύονται αλλά των μελών του Σ.Ε.Π.