Οι τηγανίτες τ' Αγιού - Κερκυραίοι Πρόσκοποι

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 18/12/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα οι Κερκυραίοι Πρόσκοποι εδώ και περίπου 100 χρόνια μοιράζουν σε όλους τους Κερκυραίους λουκουμάδες ή όπως τους λένε οι παλιότεροι παραδοσιακές τηγανίτες, σε μια μεγάλη γιορτή που πραγματοποιείται στον χώρο του Προσκοπείου γεμάτη κόσμο, λαχταριστά αρώματα και μουσική.

Οι τηγανίτες τ’ Αγιού, είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι από την Κερκυραϊκή παράδοση και τα τοπικά έθιμα. Η παράδοση θέλει τους Κερκυραίους την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, να κάνουν την ολονυχτία στην εκκλησία Του (αγρυπνία - βεγιόνι). Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, το κρύο, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες τρώγανε λουκουμάδες (τις τηγανίτες τ’Αγιού).

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φέτος δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί η όμορφη γιορτή στο Προσκοπείο, οπότε έγινε μια διαδικτυακή πρό(σ)κληση να φτιάξει ο καθένας σπίτι του με τους αγαπημένους λουκουμάδες και να τους ποστάρει με #loukoumades2020 βάζοντας σκοπό να ξεπεράσουμε τους 10.000 λουκουμάδες που κάθε χρόνο προσφέρονται αυτή τη μέρα.

Τα αποτελέσματα εκπληκτικά και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία!!!

Αυτό που ενθουσίασε περισσότερο είναι που ενώθηκαν Κερκυραίους και μη από παντού, Πρόσκοποι και μη συμμετείχαν στην πρόκληση! Είχαμε φωτογραφίες από Λονδίνο, Ελσίνκι, Δουβλίνο, Κύπρο, Σαουδική Αραβία, από Αθήνα, Κρήτη, Όλυμπο, Δράμα, Γιάννενα, Δερβιζιάνα, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους όσους λερώθηκαν με τα αλεύρια και κάηκαν με τα λάδια για να φτιάξουν λουκουμάδες, να μοιράσουν χαμόγελα στα παιδιά και στους γύρω τους και να μας στείλουν φωτογραφίες και βίντεο τους για να περάσουμε τον στόχο μας.



Στα αλήθεια δεν μετρήσαμε αν περάσαμε τους 10.000 λουκουμάδες…

Μετρήσαμε όμως πλατιά χαμόγελα, ευχές αγάπης, χαρά και αισιοδοξία!

Οι Κερκυραίοι Πρόσκοποι ευχόμαστε σε όλους σας να έχετε πάντα υγεία, δύναμη και ευτυχία στη ζωή σας και στις οικογένειες σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!!! - Ο Άγιος μας να μας προστατεύει πάντα!!!