Πανευρωπαική Έρευνα για τον Προσκοπισμό από το Σπίτι στην Πανδημία

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 17/12/2020
Κατηγορίες: Έρευνες


Η πανδημία του COVID μα σε συνδυασμό με τα δυο lockdown για το 2020 είχαν τρομερές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή όλων μας. Ο Προσκοπισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την πρωτοφανή κρίση. Αν κάτι όμως χαρακτηρίζει του Προσκόπους σε όλο τον κόσμο είναι η δημιουργικότητα και ότι είναι έτοιμοι να δράσουν όταν η κοινωνία τους χρειάζεται.

Έτσι και τώρα οι Προσκοποι σε κάθε χώρα του κόσμου, σήκωσαν τα μανίκια, αξιοποίησαν όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και όχι μόνο, προσπαθώντας να φέρουν στις οθόνες χιλιάδων νεαρών προσκόπων την αίσθηση της παρέας και την ελπίδα ότι κάτι καλύτερο έρχεται στο μέλλον. To Ευρωπαικό Προσκοπικό γραφείο πραγματοποίησε την άνοιξη μεγάλη έρευνα σε μέλη προσκόπους και γονείς για τις πρώτες εντυπώσεις, και την αξιολόγηση των προσκοπικών δράσεων από το σπίτι.

Περισσότεροι από 3000 ήταν οι συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων οι μισοί ήταν Ενήλικοι εθελοντές, και οι υπόλοιποι νεαροί πρόσκοποι και γονείς. Το 75% των συμμετεχόντων δηλώσανε ότι συμμετείχανε σε online Προσκοπικές δραστηριότητες από το σπίτι τους. Ένα ενθαρρυντικό δείγμα που μας δείχνει ότι η Προσκοπική Κίνηση προσπάθησε να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση, που έφερε το 2020.

Οι εντυπώσεις των ερωτηθέντων ήταν θετικές στους μισούς από τους ενήλικους εθελοντές και ανήλικους προσκόπους. Την ίδια στιγμή το 75% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως τα παιδιά τους γνώρισαν κάτι καινούριο μέσα από τις online Προσκοπικές δράσεις, ενώ τους έκαναν να αισθανθούν λιγότερο μόνοι. Αυτό σε συνδυασμό ότι οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι δράσεις αυτές τους έφεραν αισιοδοξία σε μια πολύ δύσκολη εποχή, αποκαλύπτουν την αξία της παρέας και της κοινότητας σε στιγμές δύσκολες για το σύνολο.