"Με καρδιά από Τόλμη Γεμάτη - Πρόσκοποι στην Κατοχή"

Αρθρογραφος: Ιστορικό Αρχείο
Ημ/νια Έκδοσης: 28/10/2020
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Φέτος γιορτάζουμε ογδόντα χρόνια από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Το νικηφόρο έπος του’40, η οδυνηρή ήττα από τους Γερμανούς, η τριπλή Κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, η συνέχιση του στρατιωτικού αγώνα των ενόπλων δυνάμεων που διέφυγαν, η ελπιδοφόρα Αντίσταση και οι εμφύλιες συγκρούσεις, ήταν εμπειρίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας μας.


Σε όλη αυτή την περίοδο, η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων, παρά τη διάλυση του ΣΕΠ και την αναγκαστική συγχώνευση με την ΕΟΝ από τη δικτατορία του Μεταξά, ήταν σημαντική. Πολλοί παλιοί Πρόσκοποι επάνδρωσαν συνεργεία τραυματιοφορέων κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ σύντομα μέσα στην Κατοχή οι παλιές Ομάδες άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται. Εκτός από το Προσκοπικό παιχνίδι που προσέφεραν σε εκατοντάδες παιδιά στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρίζοντάς τους στιγμές ξεγνοιασιάς μέσα στον ζόφο της Κατοχής, οι Πρόσκοποι επάνδρωσαν τα συσσίτια του Εθνικού Οργανισμού Χριστιανικής Αλληλεγγύης (ΕΟΧΑ) και του Ερυθρού Σταυρού, βοηθώντας στην επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών τους. Διοργανώνοντας εράνους, παζάρια, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρα, αθλητικούς αγώνες και κάθε είδους δραστηριότητες, οι Προσκοπικές Ομάδες συνέβαλλαν στην ψυχαγωγία και την επιβίωση μικρών και μεγάλων στις πιο δύσκολες συνθήκες που είχε βιώσει ποτέ ο ελληνικός λαός. 


Όπως είναι φυσικό, κάνοντας πράξη το πατριωτικό τους καθήκον, πολλοί Πρόσκοποι οργανώθηκαν στην Αντίσταση σε κάθε είδους οργάνωση, σε δίκτυα πληροφοριών και σαμποτάζ, στο αντάρτικο του βουνού και στην αντίσταση στις πόλεις. Ακόμα, πολλοί Πρόσκοποι που διέφυγαν στις ένοπλες δυνάμεις στη Μ. Ανατολή και την Αφρική συνέχισαν τον αγώνα για την ελευθερία πολεμώντας. Κάποιοι που υπηρετούσαν στο Βασιλικό Ναυτικό ίδρυσαν Προσκοπικές συντροφιές μέσα στις μονάδες που υπηρετούσαν κρατώντας άσβεστο το Προσκοπικό πνεύμα.


 


Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, το Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π. παρουσιάζει μια πρόγευση της ταινίας «Με Καρδιά από Τόλμη Γεμάτη - Πρόσκοποι στην Κατοχή». Η ταινία ιστορικής τεκμηρίωσης βασίζεται σε αφηγήσεις Προσκόπων της εποχής και παρουσιάζει την πολύπλευρη δράση των Προσκόπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ξεκινώντας με τη διάλυση του Σ.Ε.Π. από τη δικτατορία Μεταξά και ακολουθώντας τα βήματα των Προσκόπων στην επαναδραστηριοποίηση των Προσκοπικών Ομάδων, την κοινωνική τους προσφορά, αλλά και τη συμβολή τους στον αντιστασιακό αγώνα.


Η ταινία σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, είναι εξολοκλήρου παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η οποία διήρκησε πάνω από έξι χρόνια και βασίστηκε σε πολυετή έρευνα των αρχείων του Σ.Ε.Π., καθώς και σε συλλογή προφορικών μαρτυριών παλαιών Προσκόπων που έδρασαν την περίοδο εκείνη. 


Όμως, οι συνθήκες της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να παρουσιάσουμε την ταινία τώρα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, ούτε να προγραμματίσουμε την πρεμιέρα της. Δεσμευόμαστε όμως ότι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα οργανωθεί η δημόσια παρουσίαση στην οποία θα τιμήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της, μα πάνω απ’ όλα όλους τους Προσκόπους που έκαναν το καθήκον τους τις σκοτεινές εκείνες μέρες της Κατοχής.