ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ & δράσεις της Εφ.Εφ.Π.Π.

Αρθρογραφος: Μπένος-Πάλμερ Θεόδωρος
Ημ/νια Έκδοσης: 30/09/2020
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Με μιαπαρουσίαση 15’ συμμετείχε η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος στο Πανελλήνιο Φόρουμ των Μελών των Προσκοπικών Δικτύων (νέοι18-26ετών), την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.

ΟΑναπληρωτής Έφορος, Ίππαρχος Στάβαρης, παρουσίασε σύντομα και περιεκτικά στοδιαδικτυακό Φόρουμ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει δια ζώσης, στηΖάκυνθο, τα κύρια προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό:

·       Ο Κορονοϊός προκαλεί υπερ-χρήση πλαστικού μιας χρήσης!

Χειρουργικές μάσκες, γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός,σακούλες, ενδυμασίες, κλπ ,η κρίση Covid-19 προκάλεσε μια ταχεία επέκταση τηςπαραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων.

·       …οι συνέπειες των πρακτικών αυτών θα είναι βαριές για τις ήδη μολυσμένεςθάλασσές μας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα προϊόντα διαλύονται καιπροστίθενται στην τεράστια «συλλογή» μικροπλαστικού που κυριαρχεί στις θάλασσεςμας.

·       …υπάρχει τρόπος, που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να εξισορροπήσουμε αυτήντην προβληματική κατάσταση.

Με το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου καλαμάκια πλαστικά, είδη εστίασηςπλαστικά (πιατάκια, ποτηράκια, πιρουνάκια, κλπ) και πλαστικά μπουκάλια,ενδεχομένως να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τη υπερ-χρήση πλαστικούυγειονομικού υλικού.


Με τηνευκαιρία παρουσιάσαμε και τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες δράσεις της Εφορείας Εφ. ΠρογραμμάτωνΠεριβάλλοντος, που έχουν άμεση σχέση με τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα(εδώ μπορείτε να δείτε το video: http://www.sep.org.gr/el/normal/130584/ViewBlogArticle)

Στηνθαυμάσια διοργάνωση της Εφορείας του Κλάδου Προσκοπικού ΔικτύουΓ.Ε./Σ.Ε.Π.  συμμετείχαν οι:  κα Αναστασία Κολοκοτσά (Εθνικό Θαλάσσιο ΠάρκοΖακύνθου), ο κ Διονύσης Παναγιωτάρας (Τμήμα Περιβάλλοντος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο),η κα Νικολέτα Σιδηροπούλου (ΑΡΧΕΛΩΝ), ο κ Αντώνης Νικολουδάκης (επιχειρηματίαςτου τουριστικού τομέα), η κα Χαρίκλεια Μινώτου (WWF Ελλάς) και οι ΈφοροιΘόδωρος Μπένο-Πάλμερ &  ΊππαρχοςΣτάβαρης (Εφ. Εφ. Πρ. Περιβάλλοντος Γ.Ε./Σ.Ε.Π.). 

Ευχαριστούμεγια την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου για την δυνατότητα επικοινωνίας πουμας δόθηκε!