Οι νέοι συζητούν για το περιβάλλον

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 31/08/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Οι Πρόσκοποι είναι γνωστό ότι ευαισθητοποιούνται και πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και σε κοινωνικά ζητήματα. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού και τη νόσο Covid-19. 

Η νέα κανονικότητα επιβάλλει τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας για να μην μεταδίδουμε τη νόσο, ο ένας στον άλλο. Τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, έχουν γίνει πλέον απαραίτητα για τη συνέχεια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τι γίνεται όμως με τα παραπάνω, όταν απορρίπτονται; Αυξάνουν, μήπως, την "πλαστική" ρύπανση; Γίνεται σωστή διαχείριση και αν όχι, ποιες είναι οι λύσεις; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ή ποια στάση ζωής θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε ως ενεργοί πολίτες;

Τα ερωτήματα πολλά. Και αυτά κλήθηκαν να απαντήσουν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Φόρουμ των Μελών των Προσκοπικών Δικτύων (νέοι 18-26ετών), την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020. Ήταν ένα διαδικτυακό Φόρουμ που αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να γίνει δια ζώσης, στη Ζάκυνθο. Ωστόσο, η έξαρση της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες και η αύξηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας, τελικά και στο νησί, επέβαλε να προσαρμοστεί σε διαδικτυακή έκδοση.

Οι συνεργάτες-ομιλητές του πανελλήνιου Φόρουμ των Μελών των Προσκοπικών Δικτύων με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν και στο διαδικτυακό κάλεσμα. 
Πρόκειται για επιστήμονες, ειδικούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι εκπροσώπησαν φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με το περιβάλλον, ενώ είχαμε εκπροσώπηση στο πάνελ και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Αναλυτικότερα συμμετείχαν:
- Αναστασία Κολοκοτσά (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου)
- Διονύσης Παναγιωτάρας (Τμήμα Περιβάλλοντος, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
- Νικολέτα Σιδηροπούλου (Αρχέλων)
- Αντώνης Νικολουδάκης και Μαρία Λούγαρη (επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα) 
- Χαρίκλεια Μινώτου (WWF Hellas)
- Θόδωρος Μπένο-Πάλμερ &  Ίππαρχος Στάβαρης (Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε./Σ.Ε.Π.)  

Διοργάνωση: Εφορεία του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε./Σ.Ε.Π.