Πρόσκοποι - Πρωτοβουλίες Covid-19

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 23/04/2020
Κατηγορίες: Κοινωνία



Μερικός απολογισμός πρωτοβουλιών των Προσκόπων αναφορικά με τον Covid-19 

Οι Πρόσκοποι, η μεγαλύτερη κίνηση για νέους στο Κόσμο, από τη πρώτη στιγμή της Πανδημίας, οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε επικοινωνία με τις Αρχές, έκαναν πράξη το ρητό τους: «Να βοηθώ, κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». 

Από την πρώτη στιγμή (10 Μαρτίου) οι Πρόσκοποι έχουν αναστείλει όλες τις προσκοπικές δραστηριότητες στη χώρα καθώς επίσης έχουν θέσει στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τα Προσκοπικά Κέντρα στη χώρα, για όποια χρήση κριθεί αναγκαία.

 

Πάντα σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες στην Ελλάδα, ενήλικα στελέχη των Προσκόπων:

·       Βοήθησαν Νοσοκομεία στο στήσιμο σκηνών προκειμένου να γίνουν κέντρα αιμοδοσίας

·       Μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια - τις πρώτες ημέρες - στο κοινό αναφορικά με τους τρόπους προστασίας από τον ιό

·       Συντόνισαν,σε συνεργασία με Δήμους, εθελοντικές αιμοδοσίες

·       Προσέφεραν προϊόντα μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

·       Βοήθησαν ηλικιωμένους και μοναχικούς πηγαίνοντάς τους αγαθά από σούπερ μάρκετ

·       Υποστήριξαν τηλεφωνικά κέντρα υποστήριξης που έχουν οργανωθεί από διαφόρους Δήμους



Συμπληρωματικά:

 

Το ευχαριστώ των Προσκόπων 

Φέτος, οι Πασχαλινές Κάρτες των Προσκόπων οι οποίες εστάλησαν και σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, έκρυβαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς το Υγειονομικό Προσωπικό και τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας. Τέσσερα παιδιά (στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού) ζωγράφισαν τη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό που δίνουν στη πρώτη γραμμή Υγειονομικό Προσωπικό και Πολιτική Προστασία και οι ζωγραφιές αυτές έγιναν ευχετήριες κάρτες αγάπης και ευγνωμοσύνης.


 

Μένουμε σπίτι… με δράσεις δημιουργικής απασχόληση

Προκειμένου να γίνει πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι οι Πρόσκοποι δημιούργησαν, μια σειρά από ιδέες και ενέργειες προκειμένου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου αλλά και ενήλικες να περάσουν δημιουργικά και αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, με τίτλο: «Μένουμε σπίτι… υπόθεση αντι-κοροναϊκή!», αλλά και Πασχαλινές ασχολίες αποκλειστικά για παιδιά δημοτικού!

 

Συνεργασία με startup για πρόληψη ενάντια στον Covid-19

Μέσω της πλατφόρμας της DOCANDU, οι επισκέπτες του site των Προσκόπων, μέσα από μία σειρά απλών βημάτων, θα μπορούν να κάνουν τον δικό τους αυτοέλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανότητες να νοσούν από τον COVID-19 και στην συνέχεια αν επιθυμούν να μιλήσουν με κάποιον ιατρό της DOCANDU.

 

Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού

Οι Πρόσκοποι, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στη προστασία του περιβάλλοντος, εμπλούτισαν το υλικό του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Σώσε το δάσος» με οικολογικό περιεχόμενο, εκπαιδεύοντας τα παιδιά στο κομμάτι αυτό.

 

Τέλος, τα ενήλικα στελέχη - εθελοντές των Προσκόπων παραμένουν στη διάθεση των Αρχών προκειμένου να συνεισφέρουν οπουδήποτε απαιτηθεί, είτε σε συλλογικό επίπεδο (κοινωνία/γειτονιά) είτε σε ατομικό, προάγοντας πάντα το μήνυμα"Μένουμε Σπίτι". Σε κάθε περίπτωση, εφόσον από την Πολιτεία λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ή δίδονται ειδικότερες οδηγίες για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι Πρόσκοποι θα προσαρμόζονται σχετικά. 




Οι Πρόσκοποι στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο και την κοινωνία και καλούν όλους στην εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.


 

Περισσότερα για τους Προσκόπους: www.gineproskopos.gr και www.scouts4sdgs.gr