Οι Έλληνες Πρόσκοποι, δίπλα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 09/04/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Οι Έλληνες Πρόσκοποι, δίπλα σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης 

 Σε μια περίοδο που οι κανόνες και οι καταστάσεις μας επιβάλλουν να είμαστε απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον, θα υπάρχουν πάντα φωνές και πράξεις που θα αντιστέκονται. Θα αντιστέκονται όμως έχοντας στο μυαλό τους το καλό αυτών που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αγαθά που για εμάς είναι δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθούν δύο ιστορίες, δύο δράσεις. Δύο δράσεις, οι οποίες είχαν έναν κοινό στόχο. Τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που του λείπει ένα πιάτο φαγητό, τον άνθρωπο που έχει ξεχαστεί από την οικογένειά του σε ιδρύματα ευγηρίας και όχι μόνο, δίχως ένα βλέμμα ή μία υπόσχεση πως όλα θα πάνε καλά.

Η πρώτη ιστορία εκτυλίσσεται στο Αιγάλεω.

Με γνώμονα τις παραπάνω σκέψεις και σε συνδυασμό με τις αρχές μας, το Προσκοπικό Δίκτυο του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγάλεω, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης για την «Κοινωνική κουζίνα – Δωρεάν φαγητό για όλους» ο άλλος άνθρωπος. (http://oallosanthropos.blogspot.com/) 

Ο κύριος Κωνσταντίνος (Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος) εμπνευστής αυτής της ιδέας, προσπαθεί εδώ και χρόνια. Συλλέγει αγαθά πρώτης ανάγκης για να βοηθήσει προσφέροντας ένα δωρεάν πιάτο φαγητό σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται, χωρίς ο ίδιος να έχει κανένα οικονομικό πόρο αλλά και κανένα οικονομικό όφελος.



 Πολλοί από εμάς έχουμε μαγειρέψει μαζί του σε κάποια πλατεία. Στην δύσκολη περίοδο που περνάμε και με τον δικαιολογημένο φόβο όλων, η παροχή της βοήθειας που παίρνει, έχει μειωθεί. Για αυτό και εμείς, «αντισταθήκαμε» και είπαμε να βρεθούμε δίπλα στον συνάνθρωπο, με την βοήθεια του «άλλου ανθρώπου». 

Η συλλογή των αγαθών, έγινε και μάλιστα με πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυχρονόπουλος, αντικρίζοντας τον όγκο των τροφίμων που καταφέραμε να συλλέξουμε, μας ευχαρίστησε με ένα πλατύ, γεμάτο ειλικρίνεια χαμόγελο.

Απαντήσαμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που μας κάνει να πιστεύουμε πως η αλληλεγγύη και η προσφορά δεν έχουν χαθεί από το λεξιλόγιό μας και από το περιεχόμενο των πράξεών μας.

Ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους μας βοήθησαν στην συλλογή τροφίμων παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.


Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για την επόμενη δράση προσφοράς.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που με αυτή μας τη δράση σταθήκαμε δίπλα στους συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα,ήρθαμε πιο κοντά σε έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα τον 2ο που αναφέρεται στην μηδενική πείνα!

 


Ακολουθεί η δεύτερη ιστορία από το κέντρο της Αθήνας με πρωταγωνιστές τα ενήλικα στελέχη του 14ου Συστήματος Προσκόπων Άρεως και τους 142 ηλικιωμένους του Γηροκομείου Αθηνών.

Οι Πρόσκοποι είναι μία κίνηση νέων που απώτερο σκοπό έχει να συμβάλει στη δημιουργία νέων και χρήσιμων πολιτών.  Αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε μέσα από μία μεγάλη σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων, οι οποίες πάντα έχουν ένα παιδαγωγικό όφελος για τα ίδια τα παιδιά.  Οι ενήλικες δε, δραστηριοποιούμαστε πολλές φορές και σε θέματα κοινωνικής ευθύνης & προσφοράς σε επίπεδο που τα ανήλικα μέλη μας δεν μπορούν.  Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε αμέσως να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, και τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφάλειας που έχει ορίσει η Πολιτεία στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση που διανύουμε αυτή την περίοδο ως χώρα, η οποία ακούει στο όνομα Covid-19.  

Η αρχή έγινε στις 30 Μαρτίου 2020, όταν το Γηροκομείο Αθηνών απηύθυνε δημόσια έκκληση για βοήθεια σε πολλά και διάφορα υλικά και τρόφιμα τα οποία έχει άμεση ανάγκη.  Την επόμενη κιόλας ημέρα, βγήκε σχετική ανακοίνωση στα social media του Συστήματος, και σε διάφορες ηλεκτρονικές λίστες στην οποία καλούσαμε όλους, Προσκόπους και μη,να βοηθήσουμε το γηροκομείο που φιλοξενεί πάρα πολλούς ηλικιωμένους (142) οι οποίοι στερούνται οικογένειας, και όλοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα. 

5 ημέρες αργότερα, και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, 2 ενήλικα στελέχη του Συστήματος αναλαμβάνουν να ανοίξουν την Εστία για να ξεκινήσει η συλλογή των αγαθών.  Η ανταπόκριση όλων ήταν συγκινητική. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας και ο κάθε ένας τους πρόσφερε ό,τι μπορούσε. Μέσα σε μία ώρα είχαν ήδη μαζευτεί αρκετά τρόφιμα, ενώ ξεκίνησαν να έρχονται και τα είδη υγιεινής.  


Οι ώρες περνούσαν και η καταγραφή των αγαθών είχε ήδη ξεκινήσει, για να σιγουρευτούμε πως δεν θα ξεχαστεί κάτι.  Κλινοσκεπάσματα, πάνες ακράτειας, μακαρόνια, χλωρίνες, αντισηπτικά και πολλά άλλα… Σύνολο 946 τεμάχια. 

Η συγκίνηση των υπαλλήλων του Γηροκομείου, ήταν μεγάλη, και εμφανής. 

Όσο για εμάς;

 Η προσφορά έγινε ακόμα μία φορά πράξη!