Bear Grylls: Πως οι Πρόσκοποι βοηθούν τους νέους να ανασυγκροτούνται και να επανέρχονται δυναμικά μετά από δυσκολίες

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 18/12/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Φτάσαμε πλέον σε μία εποχή η οποία αποδεικνύεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη για τους νέους ανθρώπους. Εξετάσεις,μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξημένος ανταγωνισμός και η «σκιά» της κλιματικής αλλαγής, όλα, δημιουργούν έναν κλοιό αυξημένης πίεσης για αυτούς.

Οι γονείς συμφωνούν. Μια νέα δημοσκόπηση της YouGov έχει βρει πάνω από το 50% των γονέων να δηλώνουν πως, η ζωή είναι πιο δύσκολη σήμερα για τους νέους από ότι πριν από είκοσι χρόνια.

Και αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο έκανα  αποστολή μου, το να βοηθήσω στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής δυνατής γενιάς . Μιας γενιάς νέων που είναι εφοδιασμένοι με δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αντέξουν σε εμπόδια και αποτυχίες δίνοντάς τους μία προσομοίωση της πραγματικότητας και την δύναμη να δοκιμάζουν και να προσπαθούν ξανά και ξανά


Ποτέ μην τα παρατάς


Για μένα, δύναμη είναι η νοοτροπία του"Δεν τα παρατάω ποτέ".

Έχει να κάνει με το να να στεκόμαστε στα πόδια μας ξανά και ξανά όταν η ζωή μας φέρνει αναποδιές. Έχει να κάνει με το να βρίσκουμε το θάρρος να συνεχίσουμε παρά τις όποιες αντιξοότητες, παρά τα εμπόδια.

Η ζωή μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με αγώνα δρόμου σε ανηφόρα. Μπορεί να φαίνεται πως  ο κόσμος είναι εναντίον μας ή ότι είμαστε επιβάτες σε λάθος τρένο. Είναι τόσο εύκολο να αισθανθούμε πως έχουμε χάσει τον έλεγχο.

Κάπως έτσι αισθάνθηκα όταν έσπασε η πλάτη μου σε τρία μέρη σε ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο το 1996. Η αυτοπεποίθησή μου γκρεμίστηκε και χρειάστηκε  πολλή υποστήριξη από τους γύρω μου για να σταθώ πάλι στα πόδια μου. Σε καταστάσεις σαν και αυτή, είναι που χρειάζεται να είμαστε δυνατοί.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για την αντιμετώπιση γεγονότων που αλλάζουν ριζικά  τη ζωή. Η καθημερινότητά μας  μπορεί να είναι εξίσου προκλητική και ψυχοφθόρα. Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, για τους νέους  που βομβαρδίζονται συνεχώς με μηνύματα για προσωπική πρόοδο, μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση κλπ, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει αποπνικτική.

 

Τα έξι βήματα για την ανθεκτικότητα


 

Ως Πρόσκοποι, πιστεύουμε στην ιδέα της βοήθειας που προσφέρουμε στους νέους στο να δημιουργήσουν αυτά τα εσωτερικά αποθέματα αποφασιστικότητας τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στις δύσκολες στιγμές. Και όντως. Το 67% των γονέων δήλωσε ότι το να είναι κάποιος Πρόσκοπος,τον βοηθά να αναπτύξει την δεξιότητα της εσωτερικής δύναμης.

 Όμως εμείς θέλουμε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό. Γι 'αυτό έχουμε ορίσει έξι τρόπους για να οικοδομήσουμε την απαραίτητη αυτή δεξιότητα.

 Ο πρώτος τρόπος, είναι απλά να δοκιμάσει κάτι καινούργιο (και να είναι έτοιμο να αποτύχει προσπαθώντας το).Έχω επιχειρήσει με ομάδες παιδιών να ανέβω στα βουνά και είναι εκπληκτικό να βλέπεις το πόσο προσπαθούν με το σώμα τους αλλά παράλληλα ψάχνουν βαθιά μέσα τους για να βρουν τη δύναμη που χρειάζονται ώστε να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο.

 Ο δεύτερος τρόπος, είναι η εκμάθηση και η μετάδοση μιας ικανότητας/γνώσης. Το να έχει επιτύχει ένα παιδί σε μία «δοκιμασία» του δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στο να δοκιμάσει κάτι νέο.

Ο  τρίτος τρόπος είναι να περάσει μια νύχτα μακριά από το σπίτι του. Όταν τα παιδιά περπατούν μέσα στο δάσος, μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό και ξυπνούν έπειτα από μια νύχτα κάτω από τα αστέρια. Τότε και αισθάνονται και είναι έτοιμα να πάρουν τον κόσμο στα χέρια τους.

 Έπειτα, ένας άλλος τρόπος είναι το παιδί να μιλήσει σε κάποιον άλλον ενήλικο πέρα από τον γονιό ή τον δάσκαλό του. Η εγκατάλειψη  της «ζώνης ασφαλείας μας» (comfort zone) είναι τόσο σημαντική, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε και να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι.

 Αντιμετωπίζοντας κάτι μεγαλύτερο(ένα project μία δράση, ένα πρόβλημα), ως μέρος της ομάδας είναι ένας ακόμη κλασικός τρόπος, με τον οποίο θωρακιζόμαστε ψυχικά και σωματικά. Θυμηθείτε, δεν είμαστε μόνοι μας.Όταν οι καιροί δυσκολεύουν, έχουμε τον διπλανό μας να στηριχτούμε, όπως και αυτός έχει εμάς.

 Αλλά το κλειδί, είναι να μάθει το παιδί πώς να  ανασυγκροτεί τον εαυτό του και να ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια. Στη ζωή, τα πράγματα πολλές φορές θα πάνε στραβά. Αυτό που μετράει είναι το πως επανερχόμαστε δυναμικά και στεκόμαστε πάλι στα πόδια μας.

 

Άσε την κάθε αναποδιά να  είναι η αρχή λοιπόν και  όχι το τέλος μιας προσπάθειας. Στάσου στα πόδια σου, ανασκουμπώσου , και δοκίμασε ξανά και ξανά.

 

Bear Grylls - Chief Scout.


Πηγή: