Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ σε συνεργασία με Vodafone

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 08/02/2023
A/A: 8 / 2023

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Από το 2008, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και η Vodafone έχουν αναπτύξει και υλοποιούν πανελλαδικά το βραβευμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, συμβάλλοντας εμπράκτως στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιωσιμότητα, προωθώντας παράλληλα την ιδέα της ανακύκλωσης. 

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα. 

Από το 2008 μέχρι σήμερα, οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν ανακυκλώσει περισσότερες από 84.488 συσκευές κινητών και αξεσουάρ μέσω της εν λόγω συνεργασίας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για αντίστοιχα προγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάστημα 2017-2021, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 37.000 συσκευές και αξεσουάρ, συμβάλλοντας: 
στην αποτροπή 9.000 κιλών CO2 στην ατμόσφαιρα
στην αποτροπή απόρριψης στη χωματερή 3,3 κιλών τοξικών μετάλλων (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, αρσενικό)
στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση 193 κιλών μετάλλων (χαλκός, χρυσός, πλατίνα, παλλάδιο, αλουμίνιο, χάλυβας)
στην «κατάκτηση» δύο Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (12, Υπεύθυνη Κατανάλωση & 17, Συνεργασία στους Στόχους)

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο για τα παραπάνω νούμερα και να το μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα: https://youtu.be/n2PeInHWBp0

Καλούμε και φέτος όλα τα Προσκοπικά Συστήματα και τις Ενώσεις Παλαιών Προκόπων να κάνουμε τον Νόμο μας πράξη, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε έναν κοινό στόχο: την προστασία της φύσης!

Το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2023. Τα 15 Προσκοπικά Συστήματα που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, θα επιβραβευτούν όπως κάθε χρόνο με χρήσιμα δώρα! Φέτος, το πρώτο στην κατάταξη Προσκοπικό Σύστημα θα κερδίσει ένα DJI Pocket 2 και τα υπόλοιπα 14 Συστήματα θα κερδίσουν μία δωροεπιταγή 200 € για να προμηθευτούν είδη από το Προσκοπικό Πρατήριο.

Διαδικασία συμμετοχής:
1. Συγκεντρώνουμε παλιές συσκευές και αξεσουάρ (κινητά τηλέφωνα, φορτιστές, μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, hands free, tablets, καλώδια, θήκες, προσόψεις κ.λπ.). 
2. Παραδίδουμε τα προς ανακύκλωση είδη στο πλησιέστερο κατάστημα Vodafone (δείτε εδώ ποιο είναι δίπλα σας).
3. Σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του καταστήματος, γίνεται η καταμέτρηση των συσκευών και αξεσουάρ και συμπληρώνεται και σφραγίζεται το σχετικό έντυπο «Κάν’ το κι εσύ Σύστημα» (επισυνάπτεται). 
4. Αποστέλλουμε το συμπληρωμένο έντυπο, μαζί με μία φωτογραφία που αποτυπώνει τον κάδο ανακύκλωσης γεμάτο, μαζί με τα μέλη του Συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Θα προσμετρηθούν μόνο οι παραδόσεις με τις συσκευές και τα αξεσουάρ που συνέλεξε κάθε Σύστημα, για τις οποίες το συμπληρωμένο και σφραγισμένο έντυπο «Κάν’ το κι εσύ Σύστημα» έχει αποσταλεί μέχρι και την 31 Μαΐου 2023, ημερομηνία λήξης του προγράμματος. 

Για τη μεγαλύτερη διάδοση και προβολή του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί προωθητική αφίσα για τα Προσκοπικά Συστήματα (επισυνάπτεται). Για τα Συστήματα που δεν έχουν δυνατότητα εκτύπωσης, η Κεντρική Διοίκηση μπορεί να αποστείλει έως 3 αφίσες διάστασης Α3 καθώς και flyer A5, μετά από σχετική επικοινωνία στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ενώ τα Συστήματα τα οποία δεν διαθέτουν κάδο ανακύκλωσης παρακαλούνται να ενημερώσουν στο ίδιο email.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sep.org.gr/vodafone. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Βοηθό Γενικό Έφορο της Γ.Ε. Κωνσταντίνο Εφραιμίδη (6945290509, [email protected]).

Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη χρονιά, οι Πρόσκοποι θα αγκαλιάσουμε το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας και θα συγκεντρώσουμε όσο περισσότερες συσκευές και αξεσουάρ μπορούμε, ενισχύοντας την προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Με τη συγκεκριμένη δράση συμβάλουμε στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης:
12: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
12 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8_2023.pdf
ΑΝ.8_VF_ΚΑΡΤΕΛΑ_2023.jpg
ΑΝ.8_VODAFONE_ A3 SCOUT RECYCLE_2023.pdf
ΑΝ.8_VODAFONE_Flyer_A5_2023.pdf