Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι Πρόσκοποι ενώνουν τις δυνάμεις μας με το Save Your Hood

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 27/05/2021

Νέο

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έχει θέμα την «αποκατάσταση του οικοσυστήματος» και θα επικεντρωθεί στην επαναφορά της σχέσης μας με τη φύση. Σηματοδοτεί επίσης την επίσημη έναρξη της δεκαετίας του Ο.Η.Ε. για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων 2021 - 2030.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου είναι η ναυαρχίδα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με την πάροδο των ετών, έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική προσέγγιση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ως Πρόσκοποι, καλούμαστε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο να υποστηρίξουμε τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Τι πρόκειται να κάνουμε το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου, που θα διαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για το αύριο, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για όλους τους κατοίκους του πλανήτη;

Διαπιστώσαμε ότι καθημερινά αντικείμενα που φαίνονται απόλυτα ασφαλή, δυστυχώς μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν βρεθούν τυχαία από ζώα. Απορρίπτοντας τα σκουπίδια μας ανεύθυνα και πετώντας τα αδιακρίτως, κάνουμε επιλογές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ζωές πολλών αγρίων ζώων. Ενώ η προστασία των ζώων από επιβλαβή σκουπίδια είναι σχετικά εύκολη, πολλοί συμπολίτες μας τα διαχειρίζονται ανεύθυνα και χωρίς περίσκεψη. Δεν τα ανακυκλώνουν, δεν τα επαναχρησιμοποιούν, ή απλώς δεν τα τοποθετούν στους κάδους.

Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου, οι Έλληνες Πρόσκοποι ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με το πανελλαδικό κίνημα SAVE YOUR HOOD το οποίο με 19.000 εθελοντές σε 166 περιοχές της Ελλάδας απομακρύνει κάθε άχρηστο αντικείμενο που μολύνει ή ασχημίζει το περιβάλλον μας. Οι συμμετέχοντες Πρόσκοποι θα συνεργαστούν με τους εθελοντές του SAVE YOUR HOOD για να σπάσουν το ρεκόρ εβδομαδιαίας συγκέντρωσης όγκου απορριμμάτων των 500.000 λίτρων!  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας, Βασίλης Σφακιανόπουλος, ήταν Πρόσκοπος!

 

Οι Έλληνες Πρόσκοποι, λόγω των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, φροντίζουμε να υλοποιούμε τα προγράμματά μας και τις δράσεις μας στην ύπαιθρο, για να βρισκόμαστε κοντά στη φύση και να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη και τον καθαρό αέρα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προσφέρουμε στα μέλη μας το κατά δυνατόν υγιεινότερο περιβάλλον. Από αυτούς τους χώρους λοιπόν (δασύλλια, ρεματιές, παραλίες, εξοχές, κ.λπ.), και παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη δράση έχουμε ετοιμάσει, θα προσπαθήσουμε να γεμίσουμε όσες περισσότερες σακούλες μπορούμε, χρησιμοποιώντας όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται και αποφεύγοντας απορρίμματα υγειονομικής χρήσης. Έτσι θα αφήσουμε πίσω μας έναν χώρο ασφαλή για όλη την «άγρια» πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας!