Ένας Πρόσκοπος στην Ακαδημία Αθηνών

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/01/2018
Κατηγορίες: Κοινωνία


Τέλη της δεκαετίας του `50 δίνει την προσκοπική του υπόσχεση στο 2ο Σύστημα Πατρών. Οργανωτικός και εργατικός ως Πρόσκοπος, γίνεται γρήγορα Ενωμοτάρχης. Ακόμα κι αν η ιδιότητα του καθηγητή ήταν τότε κάτι μακρινό, ο Γεώργιος Δάσιος μαθαίνει μέσα από την προσκοπική ζωή να «προοδεύει με τις ικανότητές του», ώστε να είναι «χρήσιμος στην κοινωνία».


Με πτυχίο στο Μαθηματικό του Πανεπιστήμιου Αθηνών, το 1975 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Illinois των ΗΠΑ.  Διορίστηκε Επιμελητής της Πρώτης Έδρας Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το 1977 μετατάχθηκε στην Τέταρτη Έδρα Γενικών Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου αναγορεύθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής. Το 1981 εξελέγη Καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. To 2013 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διετέλεσε επισκέπτης επίκουρος καθηγητής σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Κατά το διάστημα 2005-2008 ήταν κάτοχος της Έδρας Αριστείας του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Ο Γεώργιος Δάσιος ήταν ο μόνος προταθείς επιστήμονας από τον Ελλαδικό χώρο.


Με το ερευνητικό του έργο έχει προσφέρει εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις στην διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και σημαντικές εισηγήσεις σε διεθνή συνέδριο. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος από το 1970 έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους, με τους περισσότερους διδακτορικούς φοιτητές του να είναι σήμερα καθηγητές σε σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Βέβαια, οι περισσότεροι έτυχε να «γνωρίσουν» έμμεσα τον Γ. Δάσιο μέσα από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Από το 1992 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, ενώ από το 2014 είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. «Είναι η διάθεση προσφοράς στα παιδιά» λέει σε συνέντευξή του («Η Καθημερινή» 23/5/2017), δίνοντας μικρές συμβουλές στους υποψήφιους.

Το 2004 λαμβάνει για το συνολικό του έργο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Πριν λίγες ημέρες η Ακαδημία Αθηνών υποδέχτηκε τον Γεώργιο Δάσιο, ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.


Τι ρόλο όμως έχει ένας Πρόσκοπος στην Ακαδημία Αθηνών;                                          
Ο Γεώργιος Δάσιος, ο οποίος είναι πλέον μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων στο Σύστημα που πρωτοξεκίνησε, συνεχίζει να τηρεί τον Νόμο και την Υπόσχεση που έδωσε ως έφηβος. Μέσα από τη νέα θέση καλλιεργεί την Επιστήμη και την Έρευνα για το καλό όλων. Κυρίως όμως αποτελεί για κάθε Πρόσκοπο, σε κάθε ηλικία, το παράδειγμα του Αρχηγού που διαρκώς προοδεύει και ξεχωρίζει για το έργο του.