Χριστουγεννιάτικος ιστιοπλοϊκός αγώνας Match Race Σ.Ε.Π.-Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος

Αρθρογραφος: Λαδά Δήμητρα
Ημ/νια Έκδοσης: 25/12/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Το Σαββατοκύριακο 16 & 17/12/2017 διεξήχθη στον Φαληρικό Όρμο ο καθιερωμένος, πλέον, χριστουγεννιάτικος ιστιοπλοϊκός αγώνας Match Race με τις ναυτοπροσκοπικές σακκολέβες και πληρώματα αθλητές και προπονητές του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Προσκόπους κι Οδηγούς.

Η τέταρτη συνεχόμενη συνδιοργάνωση από την Εφορία Ναυτοπροσκόπων Αν. Αττικής και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος επεφύλασσε δυνατό καιρό, στιγμές αδρεναλίνης και ένα βάθρο ξεχωριστό από τα προηγούμενα!

Το Σάββατο 16/12 η κατάσταση του καιρού δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή των αγώνων. Τα πληρώματα συγκεντρώθηκαν στον όμιλο για να συζητηθούν οι διαδικασίες του match racing. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο ιστιοπλοϊκών αγώνων, όπου τα σκάφη αγωνίζονται σε «μονομαχίες» ένας προς έναν. Ο κάθε αγώνας βγάζει έναν νικητή κι έναν ηττημένο, η διαδικασία απαιτεί τελικά όλα τα πληρώματα να «παίξουν» μεταξύ τους μέχρι την ανάδειξη των τελικών νικητών. Οι τέσσερις λέμβοι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων («Ναυσιθόη», «Απηλιώτης», «Ευρυάλη» και «Σπηλιάδα») αρματώθηκαν στο επίνειό τους (τη μαρίνα Δέλτα Φαλήρου) και περίμεναν «ανήσυχες» να ξημερώσει η Κυριακή.

Κυριακή πρωί και οι λέμβοι ταξιδεύουν μέχρι τον ΝΟΕ για να γεμίσουν ζωή! Τα πληρώματα φέρνουν μαζί τους τα γέλια, τα πειράγματα, τα αστεία τους και τα... αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια τους! Οι διαδικασίες ξεκινούν γρήγορα κι οι αγώνες πολλές φορές κρίνονται «στο νήμα»! Κι ενώ τα match τρέχουν το ένα μετά το άλλο, ο καιρός «μας έδειξε τα δόντια του» κατά τις 14:00, όπου στο χοντρό κύμα των περασμένων ημερών με Νοτιά προστέθηκε η ένταση του δυνατού Πουνέντη. Λόγω επακμάσεως του καιρού, λοιπόν, αποφασίστηκε να διακοπούν οι αγώνες και τα πληρώματα να επιστρέψουν με τις λέμβους στο Διεθνές Ναυτοπροσκοπικό & Ναυταθλητικό Κέντρο Δέλτα Φαλήρου. Εκεί όλοι μαζί, Πρόσκοποι, Οδηγοί κι αθλητές του ΝΟΕ ξαρμάτωσαν τις λέμβους, έπλυναν και τακτοποίησαν την αρματωσιά κι επέστρεψαν στον Όμιλο αναμένοντας την απονομή με αγωνία. Οι αγώνες είχαν διεξαχθεί μέχρι τη μέση ακριβώς και κανείς δε γνώριζε τα τελικά αποτελέσματα!




Η ώρα του βάθρου ήρθε με μεγάλη επισημότητα, καθώς η τελετή απονομών περιελάμβανε και τις απονομές των διασυλλογικών αγώνων Lightning, Yngling και Dragon και του χριστουγεννιάτικου κυπέλλου ανοιχτής θαλάσσης. Οι πολλοί κι εκλεκτοί καλεσμένοι χειροκρότησαν τις... τρεις ομάδες που μοιράστηκαν το πρώτο σκαλί του βάθρου (η μία ομάδα του Σ.Ε.Π., η ομάδα των Optimist κι η ομάδα Laser &420 του ΝΟΕ), ισοβαθμώντας αήττητες σε όλες τους τις «μονομαχίες». Στη δεύτερη θέση το πλήρωμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με μία νίκη.








Όλοι κατευχαριστήθηκαν γι’ άλλη μια φορά τον αγώνα κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα επόμενα Χριστούγεννα!

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους κυβερνήτες του, τη μοναδική αυτή ευκαιρία που δίνει στους αθλητές του να γνωρίσουν τη ναυτοπροσκοπική σακκολέβα και να λειτουργήσουν ομαδικά, σαν πλήρωμα, μέσα σε έναν συναρπαστικό αγώνα και την εκπληκτική εμπειρία του match racing που δίνει στα προσκοπικά και οδηγικά πληρώματα!

Και του χρόνου, λοιπόν!

Δήμητρα Λαδά

Έφορος Ναυτοπροσκόπων ΠΕ Αν. Αττικής