Φαντασμαγορικό θέαμα προσέφεραν οι 20οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 04/11/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Η ναυτοσύνη των Ναυτοπροσκοπικών πληρωμάτων αλλά και τα ιδανικά του ευγενούς συναγωνισμού, της άμιλλας και της συνεργατικότητας πρωταγωνίστησαν για ακόμη μια φορά στους 20ους Ναυτοπροσκοπικούς Αγώνες που διεξήχθησαν 2-3 Νοεμβρίου 2019 στον Φαληρικό Όρμο, στο Διεθνές Ναυτοπροσκοπικό και Ναυταθλητικό Κέντρο Δέλτα Φαλήρου. Είκοσι (20) παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά σκάφη με πληρώματα διακοσίων (200) μελών από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά στο κορυφαίο αυτό ναυταθλητικό γεγονός.Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, όλα τα πληρώματα δοκιμάστηκαν σε τρεις (3) ιστιοδρομίες (παλινδρομική, όρτσα-πρίμα), ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα σκάφη διαγωνίστηκαν στον στίβο που είχε στηθεί με αφετηρία το Δέλτα Φαλήρου, προορισμό τον Άγιο Κοσμά και τερματισμό πίσω στο Δέλτα Φαλήρου. Ο καιρός ήταν ένας εξαιρετικός σύμμαχος χαρίζοντας στα πληρώματα υπέροχες ιστιοδρομίες και στο κοινό ένα μοναδικό αγωνιστικό θέαμα με 20 παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά σκάφη να συναγωνίζονται για την κατάκτηση της νίκης.Στους αγώνες συμμετείχαν ναυτοπροσκοπικές λέμβοι (εξάπωκες Σακόλεβες και δεκάκωπες φαλαινίδες) με πληρώματα ανήλικων και ενήλικων μελών των Ελλήνων Προσκόπων από όλη την Ελλάδα με σκάφη τόσο από την Αττική όσο και από την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Φέτος εκτός από το σκάφος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού των Ναυτοδηγών Κηφισιάς, είχαμε την τιμή και την χαρά να αγωνιστούν μαζί μας και παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά καΐκια ιδιωτών, όπως το  Ιστιοφόρο ΑΘΗΝΑ του Κώστα Γουζέλη από την Πάρο, η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ του Πάνου Χασάπη και ο μικρός βαρκαλάς ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ του  Βαγγέλη Καφετζιδάκη.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή κυπέλων και βραβείων στους νικητές σε κάθε κατηγορία. Απονεμήθηκαν βραβεία στις κατηγορίες Δεκάκωπες Παραδοσιακές Φαλαινίδες Λέμβοι, Εξάκωπες Σακολέβες Λέμβοι καθώς και overall για την γενική κατάταξη. Οι Ναυτοπρόσκοποι τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τον κύριο Στρατή Ανδρεάδη.

Το επαμειβόμενο κύπελο το κατέκτησε για πρώτη φορά η εξάκωπη λέμβος «Απηλιώτης».  

Overall κατάταξη:
  • 1η θέση «Απηλιώτης» (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού)
  • 2η θέση «Μελλισάκι» (βαρκαλάς του Βαγγέλη Καφετζιδάκη)
  • 3η θέση «Ναυτίλος ΙΙΙ» (6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλλιθέας)
Ο Προσκοπισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την θάλασσα, αφού η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο ξεκινάει από το 1913, οπότε και ξεκίνησαν την δραστηριοποίησή τους οι πρώτοι Ναυτοπρόσκοποι με σκοπό την διαπαιδαγώγηση των νέων και την ανάδειξη και διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς και τέχνης. Οι Ναυτοπροσκοπικές Λέμβοι έχουν χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως «Παραδοσιακά Σκάφη» και οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι αναγνωρισμένοι από τον νηογνώμονα LLOYD’S REGISTER ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).Ευχαριστούμε θερμά τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ) για την πολύτιμη συνεργασία του στο στήσιμο των αγώνων και τους χορηγούς ΒΙΚΟΣ Α.Ε., BLUE STAR FERRIES, KAFETZIDAKIS SAILS & ΝΑΥΤΙΛΟΣ Α.Ε. για την ευγενική τους υποστήριξη.

Το ραντεβού για τους 21ους Πανελλήνιους Ναυτοπροσκοπικούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες ανανεώθηκε για τον Νοέμβριο του 2020 που οι Έλληνες Πρόσκοποι θα γιορτάσουν και τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Προσκοπισμού στην Ελλάδα. 

Εδώ μπορείτε να δείτε σχετικά Video από τους αγώνες: