Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 27/09/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία, Scouts4SDGs


Οι Πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και μέσα από την πολυσχιδή δράση τους ως Πρεσβευτές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεχίζουν να πρωτοπορούν ενημερώνοντας το ευρύτερο κοινό για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας "17 Μέρες, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης", πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι δράσεις των Προσκοπικών Συστημάτων της Αλεξανδρούπολης και των Σερρών.

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, εφαρμόζοντας τον Στόχο 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, κινητοποίησε τα μέλη του και όλοι μαζί συμμετείχαν ενεργά στο Climate Strike που πραγματοποιήθηκε στην πόλη τους, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019. Ο λόγος, απλός: οι Πρόσκοποι μαθημένοι να αγαπούν και να σέβονται την φύση δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι σε όλο αυτό. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή που είναι πιο εμφανής από πότε.



Οι Πρόσκοποι των Σερρών πάλι, επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο να κινητοποιήσουν τα παιδιά και τους νέους που είναι μέλη του Προσκοπικού Συστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας δράσης υπαίθρου, όπου διαβιώνουν όλοι σε σκηνές, επέλεξαν να παίξουν με τα παιδιά παιχνίδια που είχαν σχέση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να τα ευαισθητοποιήσουν για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030.



Χρησιμοποιώντας υλικό για δράση που υπάρχει στην ειδική σελίδα του προγράμματος "Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης", πήραν ιδέες και χρησιμοποίησαν παραδείγματα και καλές πρακτικές για να βάλουν τα παιδιά να σκεφτούν απλούς τρόπους να εντοπίσουν τις "κακές" συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και να υιοθετήσουν νέες πιο βιώσιμες.