Αναζητώντας τον επόμενο "Πρόσκοπο του Κόσμου"

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 09/11/2021
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Scouts4SDGs


Το πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμια Προσκοπική Οργάνωση - W.O.S.M. και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους νέους και νέες, ηλικίας 15 - 26 ετών, μέλη ή και όχι της Προσκοπικής Κίνησης, να έρθουν σε επαφή με θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως το περιβάλλον, η κοινοτική ανάπτυξη και η ειρήνη, και να αποκτήσουν τις γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που αρμόζουν στον πολίτη του κόσμου. Η αναγνώριση του «Προσκόπου του Κόσμου» πραγματοποιείται σε 2 στάδια, την τριήμερη «Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου» και την, 80 ωρών, «Εθελοντική Υπηρεσία του Προσκόπου του Κόσμου» σε συνεργασία με κάποιο σύλλογο, φορέα ή ΜΚΟ. Στο πρόγραμμα Πρόσκοπος του Κόσμου μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη της Προσκοπικής Κίνησης.


Εμπειρίες Ελλήνων Προσκόπων του Κόσμου 2021

Σταυρούλα Κατσαντώνη

Έπειτα από όλη αυτήν την διαδρομή θα ήθελα και να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου σε αυτό το πρόγραμμα που ονομάζεται Πρόσκοπος Κόσμου.

Πάντα αγαπούσα τα ζώα και μου άρεσε να τα φροντίζω για αυτό και επέλεξα να κάνω την εθελοντική μου υπηρεσία σε κάτι σχετικό με αυτά. Έτσι, κατόπιν συνεννόησης με έναν Πρόσκοπο που είναι εθελοντής στους "Αδέσποτους Φίλους Ξάνθης" αμέσως ξεκίνησα κι γω σαν εθελόντρια στην φροντίδα και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Οι σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου ήταν πολλές: αν θα βρουν σπίτι αυτές οι αθώες ψυχές, εάν κάποιες άλλες θα γίνουν ξανά υγιείς, εάν αυτοί οι σύλλογοι που βοηθούν αδέσποτα ζώα θα παραμείνουν ανοιχτοί ώστε να συνεχίσουν το έργο τους και εάν κάποια στιγμή η Πολιτεία θα μεριμνήσει για όλα αυτά με σχετικούς νόμους και υλική βοήθεια. Παράλληλα κατάλαβα και την ψυχική ηρεμία που μπορεί να σου προσφέρει η αθωότητα των ζώων αυτών μέσα από το παιχνίδι, τις βόλτες και την φροντίδα τους. Επίσης, συνειδητοποίησα ότι το να υιοθετήσεις μια ψυχή είναι μια υπέροχη πράξη αλλά πρέπει να την σκεφτεί κάποιος πολύ καλά διότι είναι μια τεράστια ευθύνη. Η διαδικασία αυτή με βοήθησε πολύ στο να διακρίνω αν πραγματικά κάποιο αδέσποτο ζώο χρειάζεται βοήθεια και πως μπορώ να την παρέχω σε αυτό. Εν κατακλείδι αυτό που αποκόμισα από όλο αυτό το project είναι ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος και ένας πιο ενεργός πολίτης σε ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την κοινωνία μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον σύλλογο "Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης" (Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης- Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Ζωοφιλικός Σύλλογος) που με φιλοξένησε για την εθελοντική μου υπηρεσία.

Ας υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι, η ζωή μας θα γίνει καλύτερη και εμείς οι ίδιοι...ακόμα καλύτεροι.


Κωνσταντίνος Δρακόπουλος

Ανάμεσα στους 4 διακριθέντες στην Ευρώπη για φέτος, είναι και ο Έλληνας Κωνσταντίνος Δρακόπουλος. Ο Κωνσταντίνος είναι 17 χρονών και είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου. Γεννήθηκε το 2003 στην Πάτρα όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Στόχος του να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πεδίο των Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα ο Κωνσταντίνος ασχολείται εθελοντικά ως μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το 2010 στο 2ο Σύστημα Προσκόπων

Πάτρας καθώς και με άλλες εθελοντικές ομάδες. Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Πρόσκοπος του Κόσμου-Scouts of the World Award το καλοκαίρι του 2018. Έτσι έλαβε μέρος στην 5η Ανακάλυψη Προσκόπου του Κόσμου με θέμα το Περιβάλλον στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2019. Μετά το τέλος της Ανακάλυψης είχε αποφασίσει ήδη για το περιεχόμενο της Εθελοντικής Υπηρεσίας των 80 ωρών που απαιτούνται για να ονομαστεί κάποιος Πρόσκοπος του Κόσμου. Μια Εθελοντική Υπηρεσία η οποία θα είχε μια ουσιαστική θετική επίδραση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι έκανε το όραμα του πραγματικότητα μέσα από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, στον Λάππα Αχαΐας. Μέσα από μια πληθώρα εργασιών υποστήριξης του Φορέα, μεταξύ άλλων έκανε τεχνική υποστήριξη, κατέγραψε και παρακολούθησε τους τύπους των οικοτόπων και τα είδη πανίδας και χλωρίδας στις προστατευόμενες περιοχές, κατέγραψε τα είδη προς εξαφάνιση στις λιμνοθάλασσες και στις παράκτιες περιοχές τις νυχτερινές ώρες, έκανε περισυλλογή και καταγραφή των νεκρών ζώων της περιοχής. Επιπλέον έκανε στατιστική έρευνα σχετικά με τους ρύπους και την μόλυνση των αμμόλοφων, των λιμνοθαλασσών και της παράκτιας περιοχής. Τέλος βοήθησε το ερευνητικό και βοηθητικό προσωπικό σε θέματα έρευνας πεδίου και πυρασφάλειας. Μέσω της δράσης του συνέβαλε στην «κατάκτηση» των παρακάτω Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: 11. Βιώσιμες πόλεις & κοινότητες, 13. Δράση για το κλίμα και 17. Συνεργασία για τους Στόχους.


Η 6η Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου αφορά σε ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο και πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της κοινωνίας, αλλά και για την ποιότητα της ζωής μας, την Κοινοτική Ανάπτυξη. Η επιλογή τού παραπάνω θέματος έγινε κυρίως με αφορμή τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, οι οποίες έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και αρκετά σπίτια στη βόρεια Εύβοια, στη βόρεια και τη δυτική Αττική, στην Ηλεία και σε αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας. 
Οι Πρόσκοποι θέλουμε να δούμε την ανάπτυξη να φυτρώνει στην περιοχή της καταστροφής. Μέσα από την 6η Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου μπορούμε να διερευνήσουμε το ζήτημα, να κάνουμε προτάσεις και να αποφασίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως ενεργοί πολίτες, ως Πρόσκοποι. Παράλληλα η Κοινοτική Ανάπτυξη είναι ένα θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.