Εορτασμός 60 χρόνων από το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη

Διοικητικό Συμβούλιο
Date Issues: 20/03/2023
Nb: 27 / 2023



Τον Αύγουστο του 1963 φιλοξενήθηκε στον Μαραθώνα Αττικής το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, στο οποίο συμμετείχαν 11.000 Πρόσκοποι από 89 χώρες του κόσμου, εκ των οποίων πάνω από 1.000 ήταν Έλληνες Πρόσκοποι.

Η μεγάλη, για τα δεδομένα της εποχής, αυτή διοργάνωση έγινε πραγματικότητα χάρη στο όραμα της τότε Διοίκησης του Σ.Ε.Π. και τη σημαντική βοήθεια που είχε παράσχει η ελληνική πολιτεία. Στον κατάφυτο τότε Σχοινιά επί 11 ημέρες οι Πρόσκοποι του κόσμου βίωσαν ωραίες στιγμές, αντάλλαξαν στοιχεία των πολιτισμών τους και έζησαν την Παγκόσμια Συναδέλφωση του Προσκοπισμού στην πράξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. αποφάσισε να τιμήσει την ιστορική αυτή επέτειο και τους πρωτεργάτες της συνέστησε Τιμητική και Οργανωτική Επιτροπή του Εορτασμού, οι οποίες αποτελούνται από τους κ.κ. Ρομπέρτο Άνδροβιτς, Νικόλαο Καλογερά, Χαράλαμπο Κασιμάτη, Χρήστο Λυγερό, Στέφανο Νομικό, Δέσποινα Παπαθεοδούλου, Μιχάλη Παπαθεοδούλου, Νικόλαο Παραδείση, Χρήστο Σταθόπουλο Νικόλαο Χατζόπουλο και Κωνσταντίνο Τσαντίλη (συντονιστής), οι οποίες επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα εορτασμού με τίτλο «… Ας ξανακάνουμε το ταξίδι…», κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις και ενέργειες:

  • Έκθεση ενθυμημάτων από το Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π., την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται Τμήματα και μεμονωμένα άτομα,
  • Δημιουργία ιστοσελίδας ( https://marathon1963.sep.org.gr/ ), στην οποία προστίθεται τμηματικά το υλικό που αφορά στον εορτασμό,
  • Δημιουργία ιδεών προγράμματος για την υλοποίηση του εορτασμού από τα Τμήματά μας, κατά τη διάρκεια της προσκοπικής χρονιάς, αλλά και στην κατασκήνωση,
  • Δημιουργία ενημερωτικών video, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Τμήματά μας για τις δράσεις τους,
  • Κατασκευή παρουσίασης για το Ελληνικό Περίπτερο στο 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη της Κορέας,
  • Κατοχύρωση της εμπορικής χρήσης των σημάτων του 11ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορη και του εορτασμού των 60 χρόνων,
  • Παραγωγή αναμνηστικών από το Προσκοπικό Πρατήριο,
  • Διαδικτυακή συνάντηση των Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων, την 1η Αυγούστου 2023 και
  • Πανηγυρική ολοκλήρωση του εορτασμού στην 74η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους, 16-17/9/2023.

Παράλληλα η Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. έχει εκπονήσει πρόγραμμα προβολής του εορτασμού, ώστε να γίνει γνωστή σε ευρύτερα κοινά η ιστορική επέτειος.    

Η χρυσή σελίδα της ιστορικής αυτής επετείου για τον Ελληνικό και τον Παγκόσμιο Προσκοπισμό, πρέπει να γιορταστεί και να την γνωρίσουν τα νεότερα Μέλη του Σ.Ε.Π., ώστε να αποτελέσει οδηγό για νέες ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.  



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 113 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Attachements

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27_2023.pdf